UralTone Distortion Plus efektipedaalin kuvallinen rakennusohje

Distortion plus on yksi legendaarisimmista säröpedaaleista, jota on kopioita ja versioitu lukuisten isojen ja pienten valmistajien toimesta! Kytkentä on simppeli, toimiva ja silti yllättävän monipuolinen - etenkin klippaus modillamme. 

  1. UralTone Distortion plus rakennussarja
    39,00 € 31,45 €

    Distortion plus on yksi legendaarisimmista säröpedaaleista, jota on kopioita ja versioitu lukuisten isojen ja pienten valmistajien toimesta! Kytkentä on simppeli, toimiva ja silti yllättävän monipuolinen - etenkin klippaus modillamme. 

    Lisätietoja

UralTone Distortion Plus - Osalista - BOM - Bill of materials

Yleisohjeita rakennussarjojen kasaamisen tueksi
PDF muotoinen yleisohje pedaalirakentajille

Lue yllä olevat yleisohjeet aina läpi huolella, vaikka olisi jo rakennellut muutamia pedaaleja. Onnistuneen teknisen tuen edellytyksenä on, että kaikki ohjeet on luettu ja sisäistetty.

Pedaalin rakentaminen

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty

Aloita rakentaminen jalkakytkimestä. Ensimmäisenä juotetaan kiinni ledin etuvastus. Tämä vastus on pakattuna erikseen muiden hardware-setin osien pussiin.

Paina jalkakytkin kiinni levyyn. Huomaa asennussuunta, kierreosassa oleva kolo tulee ylös. Levyn juotospädit voivat olla ahtaat, joten paina kytkin kiinni riittävällä voimalla. Piirilevy ja kytkin kestävät kyllä.

Leikkaa sarjan mukana toimitetusta johdosta viiden sentin pätkät. Kuori eristettä noin 3mm matkalta, kierrä säikeet yhteen ja esitinaa kuoritut johtojen päät. HUOM: Lediä ei asenneta vielä tässä vaiheessa paikoilleen!

UralTone Distortion Plus efektin piirilevy. Piirilevylle on painatettuna kunkin osan osanumero sekä asennusta vastaava kuva. Joissain osissa on määrätty asennussuunta, näistä mainitaan myöhemmin ladonnan aikana erikseen.

Siirrä jalkakytkinlevy syrjään ja siirry varsinaiseen efektin kytkentälevyyn. Aloita juottamalla vastukset ja diodit levylle. Diodeilla on merkitty asennussuunta. Osan koteloon on painatettu raita ja levyn silkkipainatuksessa on vastaavat merkinnät. Kasaaminen kannattaa aloittaa matalimmista osista. Näin osat pysyvät piirilevyn pinnassa kun käännät sen ympäri juottamista varten.

Kun vastukset ja diodit ovat paikoillaan, juota IC-kanta. Huomioi asennussuunta, alareunan päädyn kolo suunnataan piirilevyn painatusten mukaisesti.

Seuraavaksi juota levylle trimmeri RV3. Tämän jäkeen keraaaminen kondensaattori sekä polyesterikondensaattorit. Näillä osilla ei oe määrättyä asennussuuntaa.

Etene korkeampiin osiin, pystyyn asennettaviin elektrolyyttikondensaattoreihin (C1, C2, C5). Näillä on määrätty napasuus. Kondensaattorin kotelon sivuun on painatettu raita ja tällä sivulla on lyhyempi kytkentäjalka. Kohdista tämä miinusnapa levyn painatusten mukaisesti. Painatuksessa miinusnapa on painatettu valkoiseksi.

Lopuksi työnnä IC-piiri kantaan. Taita sen jalkoja hieman, että jalat ovat koteoon nähden 90° kulmassa jolloin piiri menee suoraan kantaan. Käytä esim. pöytäpintaa taittamisen apuna. Huomioi asennussuunta, IC:n kotelon päädyssä on joko kantaa vastaava lovi ja/tai ympyrä nastan yksi merkiksi samassa päädyssä koteloa.

Kytkimen korkeus on matalampi mitä potentiometrien, joten tätä varten kytkimeen tulee juottaa hyppylangat ennen asennusta.

Siirrä kytkentälevy syrjään ja juota vipukytkimiin aiemin asennettujen komponettien johtimista jääneistä pätkistä kytkentäjalat.

Viimeisenä ladonnan vaiheena asenna potentiometrit, kytkin ja paristoklipsin johdot levylle. Varmista että potentiometrit ovat juotospadien pohjassa ennen juottamista. Suosittelemme juottamaan osan vain yhdestä pinnistä kiinni ja tarvittaessa korjaamaan asentoa lämmittämällä tinausta. Kun osa on levyllä oikeassa asennossa, juota loput kaksi pinniä.

Paristoklipsin johdinta varten levyllä on vedonpoistoa varten reiät. Pujota johtimet näiden läpi ja juota johtimet kiinni.

Lopuksi asenna kytkin. Tämän voi joko mallintaa kokeuden suhteen paikoilleen silmämääräisesti tai asentamalla kytkentälevyn koteloon siten, että kytkin on pujotettu levyn padeihin. Kiinnitä levy potentiometrin ruuveilla ja pudota kytkin reikäänsä. Juota johtimet. Molemmilla asennustavoilla asenna yksi mutteri kytkimen kierteisiin, jolloin voit säätää sen asennuskorkeutta tarvittaessa.

Sama työvaihe sivusta. Huomaa kytkimen mutterin ja potentiometrien korkeus.

Juota aikaisemmin rakennettu jalkakytkinlevy ja kiinni levyyn. (Huom: mallikuva toisesta efektistä, johdotus on sama)

Jakkinen asennus koteloon

Asenna jakit kiinni koteloon. Nämä voi jättää sormikireyteen, jolloin niitä voi pyöritellä paikoillaan kun johdot juotetaan kiinni.

Ledin pujottaminen asennuspaikkaansa

Työnnä led asennuspaikkaansa. Huomioi ledin napaisuus. Ledin lyhyempi jalka / viistetty on merkitty levyyn. Pystysuuntaan katsottuna (johdot ylös) viistetty sivu / lyhyempi kytkentäjalka tulee vasemmalle.

Efektin elektroniikka

Tämä kokonaisuus ujutetaan koteloon.

Asenna levyt koteloon. Pujota ensimmäisena paristoklipsin johdot ulostulojakin alta. Asenna halutessasi etulevy paikoilleen. Kiinnitä mutterit sormin ja sovittele levy nätisti paikoilleen. Led asennetaan siten, että tämä työnnetään etulevystä läpi ja juotetaan kiinni.

Juota jakkien johdot kiinni. Sisääntilon jakin juotoskorvakkeet painetaan ennen juottamista sisäänpäin. Jakkeja voi kiertää juottamista varten aina siten, että juotettava johdin ja juotoskorvake on suunnattu ylös. Juottamisen jälkeen jakkia kierretään seuraavaa johtoa varten. Aloita juottaminen kuvasta katsottuna alemmasta korvakkeesta, näin juotetut johdot siirtyvät syvemmälle koteloon, eivätkä ole edessä kun seuraavat johtimet juotetaan paikoilleen.

HUOM: UralTone sarjoissa käytetään kahta toisistaan poikkeavaa input-jakkia. Tarkista ennen juottamista kumpi versio jakkia sarjan mukana on toimitettu: https://www.uraltone.com/blog/efekti-jakit/

Kiinnitä etulevyyn sopivaksi katsomasi potentiometrin nupit. Asenna 9V paristo ja testaa toimiiko efekti.

RV3 säätää diodi-klipperin symmetriaa. Tämän voit säätää oman maun mukaan sopivaksi.

Distortion Plus on valmis käyttöön. Onnittelut uudesta - omin kätösin - rakennetusta pedaalista!

[related_products is_auto_added="1"]