UralTone Giant on versiomme legendaarisesta Hiwatt bassosoundista. Esikuvalleen uskollisena se toistaa tiukasti ja voimalla pienimmätkin nyanssit. Giant:a käytetään useimmiten bassovahvistimena, mutta se toimii myös kitaralla, kun haetaan raakaa, voimakasta ja siltikin niin kaunista Brittisoundia.

250W täysputkitehoa - pommin kestävässä rakenteessa.

Rakennussarjan voi hankkia täältä: URALTONE GIANT

(Kuvat avautuvat täysikokoisiksi painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla "näytä kuva")

Rakennussarjan mukana toimitetaan osalista, layoutkuvat apukuvineen sekä kytkentäkaavio.

Juotosohjeet löytyy täältä: UralTone juottamisen perusteet aloittelijoille

LAITTEEN KOKOONPANO:

Vahvistimen kokoonpanon voi jakaa karkeasti kolmeen osaan: kytkentälevyjen kasaamiseen, laitteen chassiksen (runkon) kasaamiseen ja johdotukseen. Turret-levyt ja chassiksen kasauksen voi kummankin tehdä ensin, kumpi tuntuu rakentajalle luontevalta. Laitteen kokoonpano vastaa tyyliltään englantilaista esikuvaansa. Johdotus on niputettu siististi ja vedot kulkevat kotelon sivujen suuntaisesti 90° kulmissa.

Vahvistimen mukana toimitetaan useampi layout-kuva. kytkentälevylle, chassisjohdotukselle ilman levyä, kokonaisuudelle mallia läpivalaistu ja kokonaisuudelle joka vastaa sitä mitä ylhäältä katsottuna näkee. Näiden lisäksi mukana tulevat kytkentäkaaviot ja osalista.

Turret-levyn kasaaminen:

Giant-vahvistimessa on kaksi turret-levyä, etu- ja pääteasteelle omat. Molemmissa toteutus on sama, nastojen väliset hyppylangat ovat levyn kääntöpuolella ja osat nastapuolella. Aloita rakentaminen hyppylangoista. Lyhyet, nastaparin, -kolmen väliset vedot voidaan tehdä suojaamattomalla johdolla, pidemmät vedot on hyvä tehdä eristetyllä johtimella. Kannattaa aloittaa lyhyistä vedoista, jolloin eristämättömät vedot jäävät levyn pintaan kiinni. Sarjan mukana toimitetaan yksisäikeistä johtoa näiden vetojen tekemiseen. Juotos nastaan tehdään siten, että johdon päätä syötetään nastan sisälle. n. 3-4mm verran jonka jälkeen liitos juotetaan kiinni. Käytä tinaa maltillisesti, ettei koko nasta täyty.

Kun levyn alapuolinen johdotus on valmis, asennetaan komponentit nastoihin. Kuten hyppylangoissa 3-4mm taite nastan sisälle on riittävä. Jätä kuitenkin pääteastelevyn trimmerit P10 ja P11 asentamatta, sillä nämä peittävät levyn keskimmäiset kiinnitysruuvit. Prototyypissä osat kiinnitettiin nastojen päädyn reikiin ja johtimet juotettiin nastan sivuun. Huomioi sekä diodien ja elektrolyyttikondensaattorien napaisuudet. Muut osat voidaan juottaa kummin päin tahansa, mutta esim. tarkistuksia varten on varsin kätevää, jos osat juotetaan samaan lukusuuntaan.

Tarkista valmiit levyt huolella. Kun levyt on asennettu ja juotettu paikoilleen, on virheiden korjaus levyn alapuolelta erittäin työlästä mikäli joudut purkamaan johdotustusta ja komponentteja pois.
Chassiksen kasaaminen:

Aloita asentamalla kevyet ja pienemmät osat ensin. Muuntajien kanssa Giant on nimensä veroinen ja painavan kotelon pyörittely pöydällä on pidemmän päälle melkoinen urheilusuoritus, joten muuntajien asennusta kannatta pantata tovi. Poikkeuksena järjestyksessä ovat kannukondensaattorit, jotka asennetaan viimeisenä, sillä muuntajien asennusruuvit jäävät näiden alle. Mikäli olet tilannut vahvistimen mukaan etu- ja takalevyt, asenna nämä samalla kun kiinnität muut osat etu- ja takapaneliin.

Kaikkien osien asennussuunta, asentamiseen käytetyt ruuvit mitoitutuksineen ym. ovat merkitty layout-kuvaan. Putkenkannat ja turret-levyt asennetaan M3 ruuveilla, kannukondensaattorit ja putkien lämpösuoja M4:lla. Muuntajissa ruuvit ovat kokoa M5 ja M6.

Huomioi putkenkantojen asennussuunta: Pääteputkien octal-kannoissa on keskitapissa ohjain, etuasteputkien ykkös ja ysinastan välissä on tyhjä paikka. Tarkista näiden asento layout-kuvasta. Varsinkin octal-kannat saattavat lipsahtaa 180° käännettyinä paikoilleen.

Muuntajien ruuveissa käytetään melko suuria aluslevyjä. Näiden tarkoituksena on varmistaa, ettei muuntajat repeydy irti, jos laite kaatuu tms.

Kun kaikki osat on asennettu paikoilleen, juota kaikki komponentit jotka asennetaan suoraan runkoon asennettaviin osiin. Näitä ovat etulevyn potikoiden ja jakkien vastukset ja kondensaattorit, sekä pääteputkien kannoille tulevat vastukset. Pääteputkien maakisko kulkee noin sentin putkenkannan juotoskorvakkeiden yläpuolella. Kaikki punottavat johtimet (hehkut, muutajien ensiöt ja toisiot) ovat merkitty kuvaan.

Lopuksi johdota muuntajat, turret-levyttömän layoutkuvan mukaisesti. Kuva käsittää kaikki vedot runkoon asennettujen osien välillä. Kuljeta johdot aina rungon lähellä, tämä toimii häiriönsuojauksena. Pääteputkien anodien ja suojahilojen johdot kulkevat ilmassa, etäällä muusta johdotuksesta.

Ne kaapelit jotka juotetaan turret-levyyn jätetään sopivan pitkiksi odottamaan lopullista johdottamista.


Turret-levyjen johdotus:

Tässä kohtaa rakennussarjan kokoonpano alkaa olemaan loppusuoralla. Kiinnitä turret-levyt chassikseen ja juota trimmerit P10 ja 11 paikoilleen. Varmista, että levyn alla ja levyyn asennettavat johdon päät jäävät esille. Leikkaa ja kuori johtimet sopivan mittaisiksi. PVC-eristetyt kaapeleihin kannattaa laittaa pieni pätkä kutistesukkaa, jottei johdin sula eristeen läpi juotettaessa pois. Etuasteputkien johdotus pidetään etäällä toisistaan, eri tasoissa oskillointien välttämiseksi. Juota turret-levyjen ja putkenkantojen ja etupaneelin potentiometrien väliset komponentit kiinni. Asennus on valmis!


Lopputarkistus:

Kun kokoonpanotyö on valmis tarkista kytkentä ennen sähköjen asentamista ainakin kaksi kertaa läpi. Kiinnitä huomiota komponenttien napaisuuksiin, esim. elektrolyyttikondensaattorit saattavat räjähtää mikäli näille syötetään jännitteet väärin päin. Voit myös tarkistaa yleismittarin ohmimittauksella suotokonkkien plusnapojen ja rungon välistä mahdolliset oikosulut. Mittarin lukeman tulee kasvaa alun oikosulusta (kondensaattorien latauduttua) useampaan sataan kilo-ohmiin.


Käynnistys:

Ensimmäinen käynnistys tehdään ilman putkia. Ennen virtojen kytkemistä, kytke kaiutinlähtöön joko keinokuorma tai kaiutin ja käännä etupaneelin potikat nollaan. Säädä pääteputkien bias-trimmerit kylmiksi kääntämällä nämä täysin vastapäivään. Asenna verkkosulake ja laita virrat päälle. Tarkista että kaikille putkille tulee hehkujännitteet.

Sammuta laite ja asenna anodijännitteiden sulakkeet. Kytke virta. Tarkista B+, B+/2, B+/3, putkien hehkut ja bias-jännite. Tarkista biasjännitte tulee kaikille pääteputkien kannoille (nasta 5). Kuormittamattoman kytkennän jännitteet ovat korkeammat kuin layoutkuvassa mainitut. Mikäli sulakkeet palavat, jännitteet puuttuvat tai ovat epätavallisen matalat tms. tarkista kytkentä uudelleen. HUOM! Ilman putkia suotokondensaattorien tyhjenemiseen kuluu pidempi aika. Varmista aina mittaamalla suotokonkkien jännite, että laite on jännitteetön ennen kun käsittelet sitä.

Jos kaikki menee kuten pitää, kytke virrat pois ja asenna putket paikoilleen. Kytke virrat ja odota että putket lämpenevät. Säädä pääteputkien lepovirrat layoutkuvan mukaan. Mittaus tapahtuu maakiskon ja kunkin pääteputken 1 ohm vastuksen yli. Tarkista jännitteet putkien kannoilta. Jos kaikki toimii, kytke sisääntuloon äänilähde ja...

Jos vahvistimesta ei kuulu ääntä tai se toimii epänormaalisti, kytke virrat heti pois. Tarkista kytkentä taas huolellisesti läpi. Käytä runsaasti aikaa, ainakin 30-60 minuuttia. Voit myös pyytää apua kaverilta – joskus omille virheilleen voi olla auttamattoman sokea.

Kuvien prototyyppi poikkeaa toteutukseltaan hieman rakennussarjasta: Johdotuksessa ja layoutissa saattaa olla pieniä poikkeamia. Prototyypissä on nimensä mukaisesti opiskeltu ja kokeiltu erilaisia toteutusvaihtoehtoja. Sarjan mukana ei myöskään toimiteta putkien kannoille juotettuja 2mm banaaniliittimiä, eikä verkko- ja standby-kytkimelle ja IEC-liitinrungolle käytettyjä suojattuja abiko-liittimiä. Kuvat ovat kuitenkin käyttökelpoisia oikeanlaisen rakenteen toteuttamiseksi. Lopullinen vahvistin rakennetaan aina sarjan mukana toimitettujen ohjeiden mukaisesti.

[related_products is_auto_added="1"]