Fenderit on suosittua tunontikamaa rapakon takaa.

Fenderit on suosittua tunontikamaa rapakon takaa.

Kirjoittelin tämän jutun alunperin tammikussa 2010, jolloin USD kurssi oli erittäin edullinen. Vaihtokurssi ei ole enään aivan yhtä houkutteleva, mutta tavaraa tulee entistä enemmän ulkomaisista nettikaupoista rajojemme yli. USA tuonti on kasvanut tämän neljän vuoden aikana 60%:a, joten eiköhän mukaan mahdu aika monta vahvistinta ja muuta soitinlaitetta.

Toimituskulujen, tullimaksujen ja ALV:n lisäyksen jälkeenkin kokonaiskustannukset jäävät usein Suomen hintoja halvemmaksi. Suomeen on jopa rantautunut ns. jobbareita jotka ostavat laitteita USA:sta (lähinnä ebay:sta) ja myyvät niitä hyvällä voitolla kotimarkkinoillamme, joko soitinliikkeissä ja etenkin internetin myyntipalstoilla (muusikoiden.net jne). Tässä artikkelissa käsitellään 110-120VAC verkkovirtalaitteen käyttämistä Suomen 230VAC verkkojännitteellä.

Kun laite on kotipöydällä tarkistetaan ensin voiko laitetta käyttää suoraan 230VAC:lla. Takapaneelista selviää mille verkkojännitteelle laite on tarkoitettu ja onko laitteessa valintakytkintä verkkojännitteelle. Jos tällaista ei löydy luetaan vielä manuaali läpi ja tarvittaessa kysytään valmistajalta sopiiko laite 230VAC verkkojännitteelle ilman suurempia modifikaatioita tai lisälaitteita. Jos ei, meillä on muutama vaihtoehto edessä.

343-vt500esg-s

1. Käytetään ulkoista Suomi-USA (230-115V) välimuuntajaa. Välimuuntajaa valitessa pitää ottaa huomioon muutama seikka. Mikä on laitteen tehonkulutus (ei siis antoteho kaiuttimille tms). 50W vahvistimessa se voi olla esim. 150VA, jolloin valitaan välimuuntaja, joka pystyy antamaan jatkuvana vähintään 150VA:ta eli käytännössä 200VA-350VA mallit ovat sopivia. Osa välimuuntajista on suojaerotettuja ja osa suojaerottamattomia. Jos laitteessa on maadoitettu  (kolmepiikkinen pistoke) emme voi käyttää suojaerotettua muuntajaa. Esim. Suomessa yleisesti myytävät erittäin laadukkaat 230-115V trafox (muuntosähkö) välimuuntajat ovat suojaerotettuja. Maadoitettujen laitteiden kanssa käytetään suojaerottamattomia (ja suojamaadoitettuja) muuntajia. Jos taas laitteessa on perinteisempi 2-piikkinen eli maadoittamaton pistoke pitää meidän käyttää suojaerotettua muuntajaa. Suojaerotettujen muuntajien kanssa hurinaongelmat ovat yleisiä. Lisäksi ulkoiset erotusmuuntajat ovat painavia, epäkäytännöllisiä ja monesti kalliita. Jenkeissä myydään paljon lähes vaarallisia erotusmuuntajia, onneksi Suomessa ei näitä juuri näe kaupoissa. Käytä siis aina vain laadukkaita tunnettujen valmistajien välimuuntajia. UralTone:lla on aina valikoimissa eri teholuokkien Suomi-Usa muuntajia.

Mistä sitten tietää onko muuntaja suojaerotettu vaiko ei? Jos muuntajassa lukee auto transformer se ei ole suojaerotettu. Jos muuntajassa on maadoitus molemmissa pistokkeissa se ei myöskään ole suojaerotettu. Lopullisen varmistuksen saa tarvittaessa kauppiaalta tai valmistajalta.

Yhteenveto:

  • Jos laitteen pistoke on 3 pinninen käytä maadoitettu välimuuntajaa, joka ei ole suojaerotettu.
  • Jos laitteen pistoke on 2 pinninen käytä suojaerotettua muuntajaa.
  • Valitse aina astetta isompi muuntaja laitteen tehonkulutukseen nähden. 100-150W laitteeseen 200W muuntaja jne.
  • Jos laite tulee kiertuekäyttöön pitää sen kotelon olla metallinen tai muuten tukeva.
Pari rengassydänsuojaerotusmuuntajaa.

Pari rengassydänsuojaerotusmuuntajaa.

Varoitus. Jos vahvistimessa on 2-piikkinen verkkopistoke voi sen käyttö olla vaarallista. Suojamaa, eli se kolmas piikki, on olemassa hyvästä syystä – suojaamaan käyttäjää sähköiskuilta. Soittaja kytkeytyy vahvistimen maahan kitarankielien kautta. Jos vahvistin vioittuu voi sen maahan vuotaa verkkojännite. Tämä jännite potentiaali kulkeutuu soittajan ruumiiseen kielien välityksellä. Jos hän koskettaa samaan aikaan toista maapistettä, joka on oikeasti suojamassa kiinni, esim. laulumikrofonia, kulkeutuu sähkövirta soittajan läpi eli hän saa sähköiskun. Aika moni meistä soittajista on joskus kokenut tällaisen sähköiskun. Onneksi virta ei usein ole iso, mutta pahimmassa tapauksessa sähköisku voi olla vaarallinen.

Suosittelen siis asentamaan vahvistimiin, joissa on 2-piikkinen verkkojohto, asiallinen 3-piikkinen, suojamaadoitettu, verkkopistoke.

2. Asennetaan laitteen sisään kiinteä 230-115V muuntaja. Laitteesta tehdään suojamaadoitettu. Valikoimissamme on joitakin sopivia tuotteita.

Tämä on järkevä vaihtoehto silloin kun verkkomuuntajaa ei pystytä muuttamaan ja lisättävä muuntaja mahtuu siististi ja turvallisesti vahvistimen sisälle. Muuntajat ovat halpoja, mutta työtä tässä on jonkin verran. Yleensä tämä on järkevä vain pienille tai keskikokoisille combo vahvistimille.

290BX_B

3. Vaihdetaan verkkomuuntaja vastaavaan, mutta 230VAC malliin. Tämä on aina paras vaihtoehto, kunhan vain sopiva muuntaja löytyy. Vanhojen vahvistimien tyyliä pitää kunnioittaa, joten suosittelen muita vaihtoehtoja silloin kun tyyliin sopivia muuntajia ei ole saatavilla. Hammondilla on onneksi loistava valikoima laadukkaita kopioita vanhoista Fender, Marshall, Vox yms muuntajista.

Nämä muuntajat sopivat monesti myös muun merkkisiin saman aikakauden vahvistimiin hienosti. Olemme esimerkiksi asentaneet Hammondin Fender-muuntajia moniin eri merkkisiin 40-60-luvun jenkkilaitteisiin. Muuntajan vaihto ammattitaitoisessa huollossa kestää usein 1-2 tuntia eli kustannukset jää lopputulokseen nähden kohtuullisiksi. Samalla huollossa kannattaa tehdä vanhaan laitteeseen perushuolto.

Huoltogalleriassamme on esimerkkejä verkkomuuntajan vaihdosta.

Uudet laitteet

Uusiin vahvistimiin harvoin löytyy sopivia verkkomuuntajia. Monissa on käytetty puolijohteita putkien kanssa, jolloin perinteiset putkivahvistimien muuntajat eivät käy. Esimerkkinä Mesa Boogiet ovat olleet kotimaan korkeiden hintojen vuoksi suosittuja tilaustuotteita rapakon takaa. Uudempiin Mesa Boogie vahvistimiin on vaikea saa korvaavia muuntajia. Joihinkin vanhempiin käy Fender muuntajat. Mesa Boogie ei ole juuri vastannut kyselyihin ja maahantuojan kautta muuntajien tilaaminen ei ole onnistunut. Sama palvelun puute ikävä kyllä koskee myös monia muita valmistajia. Tällaisten vahvistimien tilaamista kannattaa harkita kaksi, tai kolmekin kertaa. Monet high gain vahvistimet ovat lisäksi melko vikaherkkiä. Kannattaa muistaa ettei valmistajan virallinen maahantuoja vastaa takuusta, jos laite on tilattu maahantuojan ohi.

Mesa Boogie

Ostaako vaikko ei?

Näkemykseni mukaan monesti tavaran tilaaminen jenkeistä kannattaa, mutta ei läheskään aina. Vanhoissa vahvistimissa tämä voi olla joskus ainut vaihtoehto, kun suomen markkinoilla ei tavaraa ole tai se on kohtuuttoman kallista. Kannattaa kuitenkin aina varautua joidenkin satojen eurojen muutoskustannuksiin. Tämän lisäksi käytetty laite on aina käytetty laite ja vaikka kuinka myyjä vakuuttaa sen olevan täysin kunnossa. Hyvin harvoin asia todellisuudessa on näin. Huippuosaajan huoltama voi todellisuudessa olla tee-se-itse miehen purkkaviritelmillä paikkaama.

Aina on tietysti mahdollista, että halvalla saat huipputavaraa. Homma on järkevää kunhan tiedostaa riskit ja mahdolliset lisäkustannukset. Suomessa on tällä hetkellä runsaasti jobbareiden maahantuomia jenkkisähkölle tarkoitettuja laitteita käytettyjen markkinoilla. Minusta, jos laite ei toimi suoraan 230VAC:lla, voi hinnasta tiputtaa verkkomuuntajan vaihdosta aiheutuvat kustannukset suoraan pois ja lisävaivasta vähän enemmänkin. Jos laite on jo muutettu tai huollettu kannattaa varmistaa, että sen on tehnyt asiansa osaava huolto. Kyse on oleellisesti sähköturvallisuuteen vaikuttavasti muutoksesta, jonka vain ammattilainen saa tehdä!

14.1.2010 Mikko Kankaanpää (editoitu 9/2014)[related_products is_auto_added="1"]