Erik Konka Slim Jim OTL monoblock putkivahvistintin

Tartolainen pitkän linjan putkivahvistinsuunnittelija Erik Konka (1966-2023) suunnitteli korkealaatuisen OTL monoblock vahvistimen UralTone asiakkaille vuosien 2022 ja 2023 aikana. Vahvistimen pääte hyödyntää neljää 6080 / 6AS7 / 6N13S kaksoistriodia, joista saadaan ulos noin 20W. Päätettä ajetaan 6V6 parilla ja etuasteessa on yksi ECC82 vahvistinputki.

Jos olet kiinnostunut rakentamaan Slim Jim OTL:t, ole yhteydessä orders@uraltone.com

OTL tarkoittaa output transformerless eli pääteputket ajaa suoraan kaiutinta, ilman välissä olevaa päätemuuntajaa. Audiomuuntajien suunnittelu ja valmistus on kallista ja haastavaa, joten monissa laitteissa juuri muuntajat ovat pullonkaula. Lisäksi reaktiivinen päätemuuntaja toimii ikään kuin jarruna vahvistimen ja kaiuttimien välissä, joten OTL vahvistimen nopeus ja napakkuus on erinomaisella tasolla. Mielipiteitä on monia, mutta OTL vahvistimille on ollut jo yli 70 vuoden ajan vankkumaton kannattajakuntansa, joka ei niihin tottuneena enää toisiin järjestelmiin helpolla vaihda.

  • Putket: 4 x 6080 tai 6AS7 tai 6N13S + 2 x (sovitettu pari) 6V6 + 1 x ECC82 / 12AU7
  • Teho n. 20W @ 8ohm.
  • Impedanssisuositus min 8 ohmia. Ulostuloteho nousee isommilla impedansseilla.

Ison kotelon vuoksi laitteen rakentaminen on helppoa ja hauskaa. Piirilevy on hienosti suunniteltu ja layout on selkeä. Tämän rakentamisessa on hyvin vaikea tehdä virheitä, jos vaan muistaa olla huolellinen ja tarkistaa, että oikea osa menee oikeaan paikkaan oikein päin.

HUOM: Muutamia pieniä muutoksia tehtiin kytkentään ensimmäisen erän jälkeen (ostajia on ohjeistettu modien tekemisessä). Toisesta erästä alkaen muutokset on tuotu piirilevyyn, jonka vuoksi protokuvat ja uusi levy eroavat hiukan. Pääperiaate on kuitenkin sama. Ladotaan osalistan avulla komponentit paikalleen, johdotetaan, säädetään... ...ja laite toimii.

OSALISTA / BOM (google drive linkki)

RAKENTELUKUVAT (päivittyy pikkuhiljaa)

Vahvistimen rakentaminen on helppoa. Kun oikeat osat on ohjeen mukaisilla paikoilla ja johdotukset on vedetty oikein toimii laite. Pieniä mittauksia ja säätöjä pitää tehdä lopuksi, mutta ne on helppoja ja vaativat vain yleismittarin ja hiukan varovaisuutta.

Laitteen rakentaminen aloitetaan latomalla piirilevylle komponentit ja juottamalla ne levyn padeihin kiinni. Huomaa, että komponenttien ulkoasu saattaa olla eri kuin proton kuvissa. Tärkeää on, että arvot ovat oikeat. Katso osalistasta kunkin osan arvo ja tunnista se komponentin kylkeen merkatuista teksteistä tai vastusten värikoodeista.

HUOM: Klikkaamalla kuvia saat ne avautumaan isompikokoisina!

Komponentit tulee asentaa hiukan levyn pinnasta irti. Vastuksilla ei ole asennussuuntaa eli ne voi kytkeä kummin päin tahansa. Hyvä kuitenkin laittaa värikoodien lukusuunta, kaikissa vastuksissa samoin päin. Ledit asennetaan niin, että lyhyempi jalka tulee piirilevysymbolin tasatulle puolelle. TO220 kokoisissa diodeissa (transistorin näköiset kotelot) takapuolta merkkaa tuplaviiva. Pienissä dioidessa sekä komponenteissa että piirilevykuvassa näkyy poikkiviiva, jonka mukaan komponentti asennetaan oikein päin. Eli diodeissa, LED:ssä ja elektrolyyttikondensaattoreissa täytyy asennussuunta olla oikein.
Bias säätö piiri pitää rakentaa kuvan mukaisesti. Alunperin idea oli tehdä kiinteä bias, mutta säädön lisääminen mahdollistaa hyvin erilaisten putkien käytön, joten suosittelemme tekemään piirin kuvan mukaisesti.
Muovikalvokondensaattorien asennussuunnalla ei ole merkitystä, mutta asenna tekstit samoin samoin. Kondensaatorien arvot lukee suoraan komponentin kyljessä. Valitse se ne osa-arvon ja osalistan perusteella, ei valokuvan perusteella. Elektrolyyttikondensaattorien napaisuudella on merkitystä. Ne täytyy asentaa oikein päin. Väärin päin asennettu elektrolyyttikondensaattori saattaa jopa räjähtää jännitteellisenä. Kondensaattorin miinus napa on merkitty kylkeen vaalealla viivalla ja usein myös plus napa + merkeillä.
C13 kondensaattorin alle pitää laittaa teipin pala, jolla tuplavarmistetaan liuskan ja komponentin välinen eristys.
Kiinnitä erityistä tarkkuutta isojen elektrolyyttikondensaattorien asennussuunnan varmmistamiseksi. Miinus ja plus napa täytyy olla 100% varmasti oikein päin.
Asenna putken kannat ja trimmerit levylle. Kannattaa juottaa kannat samalta puolelta kuin mille ne on asennettu.

Kun levy on valmis on aika johdottaa levy kiinni levyn ulkoisiin komponentteihin.

Kuristimien johtoja pitää jatkaa. Juota kaapelit toisiinsa ja peitä ne kutistesukalla. Sukka pitää peittää liitos kokonaisuudessaan.

Varmista AINA verkkomuuntajan kytkennät muuntajan tarrasta. Älä koskaan luota siihen, että värit ovat samat kuin ohjekuvissamme. Yritämme pitää ne samana mutta valmistajat kuitenkin vaihtelevat kaapelien värejä silloin tällöin. Mitään kaapelointeja ei saa vetää tuurilla eli varmista kytkentöjen oikeellisuus ennen juottamista.

Kun kaikki kaapelit sisäänmenojakkia lukuunottamatta on kytketty on aika tehdä ensimmäiset mittaukset. Sitä ennen tarkista kuitenkin JOKAISEN komponentin ja johdotuksen oikeellisuus. Jos olet kytkenyt jotain väärin on mahdollista, että virtojen kytkeminen rikkoo komponentteja tai muuntajan. Väärin päin juotettu elektrolyyttikondensaattori voi räjähtää eli huolellisuus on pakollista.

Bias säätö säädetään täysille ennen virtojen kytkemistä, jolloin pääteputkien virta on pienemmillään.

Mittaa ensin tärkeimmät jännitteet ILMAN PUTKIA. Mittaa kuristimien johtojen päistä n. 270VDC jännite. Huomaa, että toinen puoli on +270VDC ja toinen -270VDC. Varmista myös, että 270V LED:t palaa piirilevyllä. Näin saadaan karkea varmuus siitä, että kaikki on ok, ennen kuin asennetaan putket paikoilleen. Mittaa etuasteputken 9 ja 4/5 pinnien väliltä 6.3VAC.

Kun kaikki on ok säädetään bias ja ulostulon DC balanssi putkien kanssa. Asenna putket kantoihin.

50W / 10ohmin vastus kytketään kaiutinulostuloihin kuormaksi. Yleismittari kytketään klipseillä mv meter vastuksen yli. Tämä lukema säädetään bias trimmerillä n. 200mA. Mittaa tämän jälkeen kaiutinulostulojen välinen DC jännite ja säädä se output balance trimmerillä nollaan (0VDC). Mittaa tämän jälkeen uudestaan bias, tarvittaessa säädä ja lopuksi vielä kaiutinliittimien välinen jännite ja varmista, että se on pysynyt nollassa.

Tässä vaiheessa mittaa kaikki TP (test point) pisteet ja varmista, että niiden jännite on kytkentäkaaviossa ilmoitettuja lukemia vastaaa.

[related_products is_auto_added="1"]