Mauri Pännäri Revenge RIAA

Hifi-puolen rakennussarjavalikoimamme laajenee. Tällä kerralla olemme kasanneet ja jalostaneet rakennussarjaksi audiovideo.fi -lehden julkaiseman Mauri Pännärin Revenge RIAA -etuvahvistimen.

Kytkennän taustoja voit lukea lisää alkuperäisestä artikkelista:
http://audiovideo.fi/opas/tee-itse-riaa-korjain-mauri-pannarin-revenge-mm-rakennusohje

Olemme jättäneet rakennussarjassa tilaa toimia koteloinnin kanssa. Sarjan voi hankkia joko virtalähteellä tai johdotussarjalla, jolloin virtalähteenä toimii UralTone PP EL84 -rakennussarja. Hankkimalla molemmat sarjat voidaan laite kasata kahteen erilliseen koteloon alkuperäisen ohjeen mukaisesti. Prototyyppimme on rakennettu Hammond 1444-16 -koteloon, joka on leveydeltään samaa kokoa kuin PP EL84 sarjamme. Virtalähteenä toimii samainen vahvistin.

Olemme muokanneet sarjaa hieman, lähinnä saatavilla olevien osien mukaan sekä virtalähteen puolesta. Virtalähteenä toimii hyväksi havaittu mosfet-perustainen pass-regulaattori. RIAA-kytkentä rakennetaan turret-levylle.

RIAA kytkentäkaavio, yksi kanava.

RIAA kytkentäkaavio, yksi kanava.

Rakennusohjeet

Lue ohjeet huolellisesti läpi ja rekisteröidy UralTone keskustelupalstalle (https://www.uraltone.com/forum/index.php). Foorumin Uraltone rakennussarjat palstalla voit kysellä ja kommentoida rakennussarjaan liittyviä asioita. Tekninen tuki ensisijaisesti tämän foorumin kautta. Kaikki muut kysymykset, email tuki ja yhdeydenotot sähköpostitse osoitteeseen help@https://www.uraltone.com

Tämä on tärkeää! Noudata ohjeita orjallisesti, ellet todella tiedä mitä olet tekemässä, älä tee! Eräät rakentelijat ovat muuttaneet rakennussarjojemme layout:ia ja tuloksena on ollut mm. seuraavia ongelmia: sähköturvallisuuden taso on laskenut, esim. oikosulkujen tms. vaara kasvaa, häiriöt (hurinat yms) ovat lisääntyneet radikaalisti ja niiden poistaminen on ollut ongelmallista, myös toimivuuden luotettavuus on kärsinyt. Tällaisia seikkoja ei kannata hankkia riesaksi vain sen takia, että saa jonkun kytkimen tms aseteltua eri paikkaan kotelossa. Laitetta voi modifikoida ja muokata erittäin paljon todella helpostikin, mutta kunnollisen osien sijoittelusuunnitelman tekeminen vaatii kokemusta audiolaitteista ja nimenomaan putkivahvistimista.

Päivitämme rakennussarjan rakennetta ja komponentteja silloin tällöin, joten valokuvat eivät välttämättä ole identtisia mukana toimitettujen komponenttien kanssa. Tästä ei ole haittaa, sillä kokoamisen periaate on kuitenkin aina sama. Paperinen layout -kaavio on aina ajantasalla ja laite kasataan ensisijaisesti sen perusteella.

Jos et tunne sähköturvallisuuteen liittyviä asioita, tai olet epävarma toimiessasi yli 400V:n jännitteiden kanssa, tutustu alan kirjallisuuteen ennen rakentelun aloittamista. Muista, että tässä rakennussarjassa olevat korkeat jännitteet voivat tappaa sinut jos toimit väärin! Muista aina tarkistaa, ettei laite ole kytkettynä verkkovirtaan ja että laitteen virtalähteen elektrolyyttikondensaattoreissa ei ole varautuneena jännitteitä, ennenkuin kosket laitteen sisäosiin tai muuntajiin.

UralTone amplification Oy ei vastaa mistään rakennussarjan rakennuksessa aiheutuneista henkilö- tai laitevahingoista. Jos et tiedä mitä teet, älä tee! Sarja on tarkoitettu vain niille harrastelijoille tai ammattilaisille, jotka taitavat turvallisen ja huolellisen työskentelyn perusteet ja pystyvät kokoamaan luotettavan ja turvallisen vahvistimen näiden ohjeiden mukaan.

Tarkista, että paketissa on mukana kaikki osalistan mukaiset komponentit. Jos jotain puuttuu, niin ota yhteyttä sähköpostitse, korjaamme puutteet välittömästi.

Työkalut, joita tarvitset kootaksesi tämän rakennussarjan: juotoskolvi, 25-35W laadukkaalla perusjuottimella pärjää, 50W juotinasema termostaatilla (esim. vanha Weller käytettynä!) on kuitenkin suositeltava ; juotostinaa (suosittelen laadukasta tinaa.Tinan laadulla on suuri merkitys juotoksen laatuun, etenkin jos juottaja on kokematon) ; kärkipihdit ; sivuleikkuripihdit ; ruuvimeisseleitä ; yleismittari.

Olemme UralTonella nähneet useita koottuja UralTone putkivahvistinrakennussarjoja ja ne harvat kerrat kun ongelmia on esiintynyt, johtuvat ne melkein aina joko puutteellisesta juotostaidosta ja / tai ohjeiden vastaisista muutoksista laitteen rakenteeseen. Suosittelen siis vielä kertaalleen, että jos rakentaja ei omaa riittävää kokemusta putkivahvistimien rakentamisesta ja suunnittelusta, kannattaa noudattaa ohjeita pilkun tarkasti! Kannattaa myös lukea ohjeet muutamaan kertaan ennen rakentamisen aloittamista.

Juottaminen. Hyvä juotostaito on edellytys hyvin toimivan ja kestävän laitteen kasaamiseksi. Juottaminen ei ole vaikeaa ja sen opettelu vie vain hetken. Kannataa kuitenkin perehtyä tähänkin asiaan huolellisesti ilman hätäilyä. Harrastelijalaitteita katsoessa huomaa, että hyvin usein juotoskäsialassa on parantamisen varaa. Hyvän juotoksen tekemisen selvittäminen tässä on turhaa, sillä internetistä ja alan kirjallisuudesta löytyy vinkkejä ja oppaita pilvin pimein. Muutamasta perusasiasta on hyvä kuitenkin muistuttaa.

1. Hyvät työvälineet. Kolvin pitää olla riittävän tehokas, lämpötilan riittävän korkea ja tinan laadukasta. Suosittelemme esim. Weller juottimia ja Multicore tinoja. Osta nämä asiantuntevasta elektroniikkaliikkeestä (tai kokeile onnea huuto.net:stä tai ebay:stä), josta voit kysyä suosituksia oikeanlaisten tinojen ja juottimien hankintaan. UralTone:n valikoimissa on usein myös kohtuuhintaisia mutta toimiviksi todettuja juottimia. Tarkista valikoima nettikaupastamme. Autotarvikeliike ei ole paras paikka hankkia juotostarvikkeita!
2. Juottimen kärjen pitää olla puhdas ja asiallisesti tinattu.
3. Lämmitä ensin juotoskohta ja lisää vasta sitten tina. Älä laita liikaa, mutta riittävästi, tinaa, yllättävän pieni määrä riittää.
4. Hyvä juotos näyttää siistiltä ; epäsiisti juotos on melkein aina huonolaatuinen.
5. Älä hätäile, mutta älä myöskään viivyttele. Sopiva ajoitus löytyy harjoittelemalla. Harjoittele siis koekappaleeseen niin kauan kunnes saat tehtyä siistejä juotoksia.
6. Juotoskohta tai juotettavat komponentit ei saa liikkua tai täristä tinan kuivuessa.
7. Turretteja juottaessa tarvitaan pidempiä juotosaikoja, jotta suurehko nasta lämpiää kunnolla.

Kun riittävä juotostaitao on hankittu, voit aloittaa kasaamisen. Kehotan jälleen kerran huolellisuuteen ja rauhalliseen etenemiseen!

Elektrolyyttikondensaattorit pitää juottaa oikein päin, kuvassa merkattu +-merkillä. Myös transistoreilla ja diodeilla on napaisuutensa eli ne pitää laittaa kuvien mukaisesti oikein päin. Vastukset ja ei-elektrolyyttikonkat (muovikonkat) voidaan asentaa kummin päin tahansa.  Elektrolyyttien napaisuus on merkattu komponenttien kylkeen selkeästi (aksiaalisissa elektrolyyttikondensaattoreissa toisen pään ympäri kiertävä ura/syvennys merkkaa aina plus-napaa).

Vastukset identifikoidaan seuraavan kuvan mukaisesti.

Esim. vastuksessa on seuraavat raidat: vihreä-sininen-punainen-punainen(väli)ruskea. Siis 5,6,2, x 100, 1% eli 562 kertaa 100 = 56200 ohmia eli 56,2 Kilo ohmia. Vastuksen tarkkuus on 1%. Tarkkuusrengas on hieman erillään muista renkaista. 1 ohmin 1% vastus on siis ruskea-musta-musta-hopea-ruskea, 1M 2% vastus taas on ruskea-musta-musta-keltainen-punainen. Pienen metallikalvovastuksen värikoodista saattaa olla vaikea saada selkoa, joten sen arvo kannattaa varmistaa yleismittarilla.

1-2W vastuksissa on vain 4 rengasta jolloin 1 ja 2 ovat kuten edellisessä taulukossa, mutta 3 rengas on kerroin ja 4 tarkkuus. 4 rengas on joko kulta (5%) tai hopea (10%).

Rakentamisen vaiheet

Ennen rakemtamisen aloitusta tarkista, että olet saanut kaikki tavittavat osat. Mikäli jotain puuttuu tai on toimitettu väärin, ota yhteyttä, niin toimitamme oikeat osat mitä pikimmiten.

Levysoitinetuvahvistimien rakentamisen haasteena ovat mahdolliset hurinat ja muut häiriöäänet. Koteloa suunnitellessa kannattaa pitää signaaliliittimet ja kaapelointi kaukana virransyötöstä. Mikäli rakennat virtalähteen samaan koteloon kannattaa muuntaja sijoittaa kotelon vastakkaiseen laitaan minne muu elektroniikka tulee. Kun sopiva sijoittelu on valmis, viimeistele kotelo ja kiinnitä putkenkannat, liittimet ym. koteloon asennettavat komponentit siihen kiinni. Rengassydänmuuntajaa asennettaessa tulee muistaa, että muuntajan läpi tulevaan kinnitysruuviin indusoituu jännite. Varmista, ettei kotelon kansi tms. oikosulje kiinnitysruuvia laiterunkoon. Mikäli käytät virtalähteenä PP EL84 -sarjaa porataan koteloon reikä virtaliittimelle

Seuraavaksi kasataan turret-levy. Aloita juottamalla levyn johdotukset. Maadoitukseen levyn laidalla käytetään suojaamatonta yksisäikeistä johdinta, muut vedot värien mukaan eristetyillä johdoilla. Mikäli turret-levy kiinnitetään koteloon siten, että ruuvit jäävät komponenttien alle, asenna myös korokepalat ennen komponenttien asennusta. Komponentit kiinnitetään layout-kuvan mukaisesti.

Osasijoittelu turret-levylle sekä putkien johdotus.

Osasijoittelu turret-levylle, mittapisteet sekä putkien johdotus.

Turret-levyn jälkeen kasataan virtalähdepiirilevy. Huomioi kondensaattorien, diodien ja transistorin oikea napaisuus / polariteetti. Osien asennussuunta ja numerointi on silkkipainettu piirilevylle. Numerointia vastaavat osat löytyvät osalistasta.

PSU_PCB

Regulaattoripiirilevy

Valmiit levyt kiinnitetään koteloon johdtotusta varten. Käytä asennukseen korotuspaloja, ettei piirilevyjen suojaamattomat osat pääse koskettamaan laiterukoa. Johdotus tehdään layout-kuvan mukaisesti. Pidä johdotus mahdollisimman lyhyenä. Osa kaapeloinninsta on punottu yhteen. Punos tulee tehdä huolella ts. johtoparin tulee kietoitua toistensa ympärille eikä yhden johtimen kiertää toista. Mitä tiukempi punos sen parempi häiriösuojaus. Hehkujen regulaattoripiiri (IC1) tulee varustaa jäähdytyslevyllä (lämpöhävikkiä on noin 5W). Helpoin toteutus on kiinnittää regulaattori laitekoteloon kiinni sarjan mukana tulevilla eristystarvikkeilla. Vaihtoehtoisesti regulaattoriin voi kiinnittää sopivan kokoisen jäähdytyssiilen. (Jäähdytyslevyä EI toimiteta rakennussarjan mukana.)

Johdotus ulkoisella virtalähteellä tai PP EL84 rakennussarjan virtalähteestä.
Kytkentä PP EL84 rakennussarjaan

Kytkentä PP EL84 rakennussarjaan. Nelinapaliitiin asennetaan vahvistimen takalevyyn RCA ja kaiutinliittimien väliin.

RIAA_wiring_ext_psu

Johdotus jos käytetään ulkoista virtalähdettä. Nelinapaliitin tulee johdon päähän. Jos haluat liittimet molempiin koteloihin, käytä RIAA:n liittiminä liitinparia 434-CA3LD ja434-CA3GS. Koska vahvistimelta saadaan jo suodatettu DC anodijännite korvataan virtalähdepiirilevyllä tasasuuntaajasilta johdoilla (kts. kuva) DC-hehkun osat, BR2, C5, C6, ja IC1 jätetään myös asentamatta.

RIAA_wiring_int_psu

Kytkentä sisäisellä virtalähteellä / omalla muuntajalla. Huomaa hehkun maadoitus joka tapahtuu oikeanpuoleisen putken kannalta.

Kun kaikki komponentit on juotettu ja johdotukset on tehty, tarkista kytkentä ainakin kahteen kertaan. Kiinnitä eritystä huomiota elektrolyyttikondensaattoreiden napaisuuteen. Virtalähteen kondensaattorit saattavat räjähtää, jos ne on kytketty väärinpäin!!! Ota vaikka layout-kuvasta kopio, johon voit korostuskynällä merkitä tarkastamasi kohdat sitä mukaa kun käyt kytkentää läpi.

Jos kaikki on oikein, laita sulake verkkosulakepesään ja kytke virrat päälle. Jos putket hehkuvat, ja hehkuille menee 6,3VAC, kytkentä on rakennettu kuin pitääkin.Tarkista jännitteet mittauspisteissä. Mittauspisteet ovat merkitty layout-kuvaan kursiivilla. Jännitteet mittauspisteissä ovat: A: 68V, B: 9.5V, C: 120V, D: 69 ja E: 150V. Sallittu heitto on 20 %. Jos kaikki näyttää hyvältä sammuta virta ja kytke RIAA vahvistimeen.

Suunnittelimme prototyypin valmistumisen jälkeen kompaktimman turrelevyn. Toisin kuten ylläolevaa ohjetta, tätä kytkentää ei ole toistaiseksi vielä kokeiltu. Alkuvuonna 2014 julkaistavan rakennussarjan toinen versio perustuu tähän layout kytkentään.

RIAA_layout_v2.1

RIAA osalista: RIAA_BOM2.1
RIAA osasarja UralTone verkkokaupassa[related_products is_auto_added="1"]