Alkuperäiset SUNN Model-T vahvistimet maksavat maailmalla jo yli 5000usd hyväkuntoisina eikä re-issue versiot ole tehty lainkaan samalla kytkennällä. Model-T on siis varsin järkevä tee-se-itse projekti. Soundillisesti se on tyrmäävä, etenkin jos pystyy avaamaan volumea hiukan tavallista hissuttelua isommalle.

Kytkentä on versiossamme identtinen alkuperäisen kanssa. Käytimme paljon aikaa rakenteen ja layoutin suunnitteluun ja protoiluun. Myös päätemuuntajan valinta osoittautui haastavaksi, mutta lopputulos on erittäin onnistunut. Tässä vahvistimessa komponenteilla on todella merkitystä.

Model-T rakenteluohjeet

Model-T osalista - BOM - Bill of materials

MODEL-T LAYOUT (PDF)

Jännitekartta (etsi Model-T välilehti)

Rakentaminen

Rakentamisen voi aloittaa joko kasaamalla kytkentälevyt tai kotelon mekaaniset osat. Aloitamme tässä kasaamisen kytkenälevyistä.

Kaikissa levyissä kasaaminen etenee samalla tavalla. Ensin asennetaan vastukset ja muut matalammat komponentit ja lopuksi korkeammat ja isommat. Tässä vahvistimessa designaattorit (R1, R2... C1, C2...) on levyn alapuolella, jotta levystä tulisi nätimpi ja jotta ne on näkyvissä myös komponenttien asennuksen jälkeen.

  1. Katso levyn alta designaattori ja etsi se osalistasta. Osalistassa on merkitty mikä osa kuulu mihinkin paikkaan ja mikä on osan arvo. Valitse osat osalistan ja layoutin mukaan. Komponenttien ulkonäkö voi olla eri kuin tämän artikkelin valokuvissa.
  2. Vastukset tunnistetaan värikoodien perusteella, muissa osissa lukee osan arvo.
  3. Diodit ja elektrolyyttikondensaattorit tulee asentaa oikein päin levylle. Diodeissa asennussuunnan merkkaa vaalea raita toisessa päässä. Elektrolyyttikondensaattoreissa miinus on merkitty vaalealla raidalla ja usein plus puoli + merkeillä. Jos elektrolyyttykondensaattori on asennettu väärinpäin ja laitat virrat päälle voi osa räjähtää hyvinkin voimakkaasti. Ole siis erityisen tarkka, että kaikki elektrolyyttikondensaattorit asennetaan oikein päin levylle!
  4. Virtalevyn vastukset tulee asentaa hiukan irti levyn pinnasta. Muuten vastukset asennetaan levyn pintaan.
  5. Osat voi juottaa joko pääli tai alapuolelta. Alapuolelta juottaessa jäljestä tulee siistimpi, koska fluksi ei sotke tällöin näkyvää puolta levystä.

Huomaa elektrolyyttikondesaattoreiden asennussuunta. Asenna ne kuvan mukaisesti kyljelleen. Tämä mahdollistaa komponentin jaloista mittaamisen sekä myös komponentin vaihtamisen ilman levyn irrottamista 50-vuotishuollon yhteydessä.

Huomaa taas elektrolyyttikondensaattorin asennussuunta sekä poikkeuksellisesti myös isojen, metallisten PIO kondensaattorien asennussuunta. Se pää, joka on kokonaan metallia asennetaan ulospäin ja se pää, jossa johdin on eristetty asennetaan sisäänpäin.

Kun levyt on ladottu ja juotettu on aika siirtyä asentamaan ns hardware osia koteloon. Aloitetaan tämä vaihe muuntajien asennuksella.

Kurstimet asennetaan samalla pultilla ja mutterilla kiinni. Molemmilla puolilla koteloa on samanlainen kuristin.

Verkkomuuntajan asennuksessa käytetään apuna piirilevyä, jolla saadaan pultit oikealla etäisyydeelle toisistaan.

Muuntajien johtojen läpivienteihin asennetaan läpivientikumit, jotta eristeet eivät koske terävään metallireunaan.

Huomaa octal-kantojen asennussuunta! Kantojen reiässä oleva lovi, jonka vieressä on 1. nasta asennetaan takaseinään päin. Kanta ei siis ole symmetrinen.

Pääteputkien kannat asennetaan kotelon sisäpuolelta.

Jakkien asennot katsotaan layoutkuvasta. Näin johdot saa asennettua kuvan mukaisesti.

Asenna oikean arvoinen potikka oikeaan paikkaan. Arvot näet potikan kyljestä ja layout kuvasta.

Huomaa tähtialuslevyt kytkimien ja kotelon välissä. Avaa hieman kytkimien alamuttereita, niin että kytkimen kierreosa tulee sopivasti läpi kotelon ulkopuolella.

Jakkien ja potikoiden mutereiden alle tulee aluslevy.

IEC ja speakon liittimiin käytetään uppokantaruuveja. Huomaa liittimessä oleva verkkosulakkeen paikka.

Kun kaikki osat on ruuvattu kiinni koteloon voidaan alkaa johdottomaan virtalähdettä. Osa johdoista on hyvä kiertää parinsa ympärille häiriöden minimoimiseksi. Tällaisia ovat ne johdoit joissa kulkee AC virtaa (verkkomuuntajasta tulevat johdot, hehkukaapelit) tai vastavaiheista audiosignaalia (vaiheenkääntäjä).

Kuristimen johdot ovat liian lyhyet, joten niitä tulee jatkaa kuvan mukaisesti. Kuristimet ovat tässä kytkennässä rinnakkain, joten ne johdotetaan rinnan ja jatketaan liitoksesta niin, että ne riittävät levylle / kytkimille.

Varmista tässä vaiheessa verkkomuuntajan värikoodaus mukana toimitettavasta kuvasta (ei siis tästä kuvasta). Se saattaa poiketa prototyypin kuvien mukaisesta. Pyrimme, ettei valmistajat muuttaisi värejä, mutta aina joskus ne muuttuvat tästäkin huolimatta. Tee sama päätemuuntajalla eli tarkista senkin värikoodit ennen juottamista muuntajan kyljestä.

Virtalähteen levyn asennuksen jälkeen johdotetaan sen ja muuntajien sekä octal kannan väliset johdot eli tehdään virtalähde valmiiksi asti.

Huomaa mitkä johdot on kierretty toistensa ympärille. Punoksessa pitää johdot nimenomaan kiertää toistensa ympärille ei niin että toinen johto on suorassa ja toinen on sen ympärillä. Kuvassa on aika lailla minimitiukkuus eli voi olla myös tiukemmin kierretty.

Hehku johdotetaan ensimmäiselle octal kannalle.

Verkkopuolen liitokset pitää olla erityisen hyvin tehtyjä. Koko vahvistimen tärkein liitos on suojamaa (kelta-vihreä johto). Se pitää olla kunnolla kiinni eikä saa irrota misään tilanteessa. Myös ruuviliitos koteloon pitää olla tiukka ja pitävä.

IEC-liittimen, sulakkeen ja virtakytkimen liitokset peitetään kutistesukalla. Protossa tämä on jätetty tekemättä, jotta liitokset olisi näkyvissä. Eli laita kutistesukkaa jokaisen verkko puolen johdon ympärille (lukuunottamatta suojamaata) ennen juottamista. Vie sitten sukka juotoksen päälle ja lämmitä sitä, jotta se kutistuu ja peittää liitoksen. Tämä lisää turvallisuutta laitteen mittausten ja mahdollisen huollon yhteydessä.

Varmista, että verkkoja- ja stand by kytkimen liitokset on varmasti pitävät.

Varmista, että koteloon tuleva maadoitusliitin on hyvin kiinni.

Jos sinulla on säätömuuntaja voit kokeilla virtalähteen toimintaa tässä vaiheessa. Älä säädä jännitettä täysille, sillä ilman kuormaa jännite voi nousta kondensaattorien jännitekeston yläpuolelle. Tämä on hetkellisesti yleensä turvallista, mutta parasta olla kuitenkin varovainen.

Kaikki DC mittaukset tehdään niin, että musta mittajohdin laitetaan kiinni koteloon kuvan mukaisesti. Punaisella mittapäällä mitataan halutusta pisteestä jännite. Tässä nostetaan verkkojännitettä niin paljon, että B+/1, B+/2 ja B+/3 pisteiltä saadaan mitattua maksimissaan 450VDC jännite. AC mittaukset hehkuista tehdään suoraan putken kannasta hehkupinnien väliltä. Octal kannoilla 2 ja 7 nastojen väliltä eli nastoilta, joille kuvassa menee ruskea johdin. Tämä tulos on n. 6,3VAC (huom. AC).

HUOMIO! Jos laite on ollut jännitteellisenä ja jatkat kytkentöjen tekemistä tai korjaat laitetta jossain vaiheessa myöhemmin täytyy jännitteettömyys todeta mittaamalla. Mittaa maan (kotelo) ja B+ pisteiden väliltä jännite ja totea, että se on alle 5VDC. Jos ei ole niin odota niin kauan kunnes jännite on laskenut.

Pääteastelevylta lähtee vastuksia suoraan putken kannoilla. Varmista vielä tässä vaiheessa, että octal kannat on asennettu oikein päin (reiässä oleva hahlo osoittaa ylöspäin kuvassa). Aika kun juotat kaapelia tai komponentteja jo kiinnitettyyn levyyn varmista, että johdin on sopivan pituinen. Levyn alta ei saa törröttää kaapelin päitä tai komponentin jalkoja. Eli kuori vain vähän kaapelia esiin ja katkaise komponentin jalat sopivan mittaisiksi ennen juottamista.

Päätemuuntajan johtimet kytketään levyn alta layout kuvan mukaisesti. Punainen kaapeli (ulostulomuuntajan ensiön keskiulosotto) on liian lyhyt, joten sitä jatketaan ja jatkos kohta eristetää huolellisesti kutistesukalla.

Kytke etuastelevyn ja potikoiden sekä kantojen väliset kaapelit. Sekä levy että potikat kannattaa olla irti juotoksia tehdessä. Pidä kaikki johdot lyhyinä, kuten kuvassa. Tämä vaikuttaa laitteen häiriötasoon. Hehkujohto asennetaan ihan viimeiseksi, kaikkien muiden johdotusten päälle. Varmista tässäkin, ettei levyn alle jää ylipitkiä kaapelin päitä, jotka voivat aiheuttaa oikosulkuja.

Ole tarkkana jakkeja juottaessa. Jokainen johto pitää mennä juuri oikeaan paikkaan tai kokonaisuus ei toimi.

Kytke virtalähteen ja etuastelevyn sekä pääteastelevyn väliset kaapelit huolella. Näissä menee laitteen korkeimmat jännitteet. Varmista ettei johtimen päästä lähde yhtäkään irtosäiettä, joka voisi oikosulkeutua läheisiin kiinnitysmuttereihin.

Vaiheenkääntäjältä lähtevät signaalikaapelit tulee punoa toistensa ympärille häiriöiden minimoimiseksi. Huomaa, että napaisuudella on väliä eli katso layout-kuvasta miten johdot kytketään.

Takaisinkytkentäkaapeli tulee olla suojattua. Eristä etuastelevyn puolelta kaapelin maa kuvan mukaisesti. Vain kaapelin "kuuma" johdin kytketään levylle. Kaiutinjakin päästä kytketään sekä kuuma että maa (vaippa).

Johdota päätemuuntajan toision kaapelit kaiutinjakeille. Varmista muuntajan kyljestä, mikä väri vastaa mitäkin impedanssia. Johdota lopuksi pääteasteen hehkukaapelit kuvan mukaisesti. Punos tulee olla siisti ja tiukka.

Kun kaikki on johdotettu on aika tarkistaa oman työn jälki. Tämä vaihe on äärimmäisen tärkeä! Ota osalista ja layout-kuva eteen ja tarkista jokaisen komponentin paikka, asennussuunta ja juotokset, siltä osin kun on näkyvissä. Varmista, että komponentit on kytketty oikealle paikalle ja oikein päin.

Käy tämän jälkeen jokainen juotospiste johon on kytketty kaapeli läpi ja varmista, että kaapeli on oikeassa paikassa ja se on johdotettu oikeaan pisteeseen.

Tarkista siis kaikki tehty työ kertaalleen läpi. Jos tarkistukseen on mennyt alle 2 tuntia olet hätiköinyt eli tässä kohtaa täytyy olla kärsivällinen ja huolellinen.

Kun on varmuus siitä, että kaikki on kytketty layout-kuvan mukaisesti voidaan laite kytkeä virtoihin. Asenna kaikki putket paikalleen ja käännä bias trimmeri ääri vasemmalle (eli ikään kuin nollaan). Käännä kaikki potikat nollaan. Kytke kaiutin tai keinokuorma ulostuloon.

Kiinnitä yleismittarin punainen mittajohdin kiinni V2 putken 1. nastaan ja musta johdin koteloon.

Jos sinulla on säätömuuntaja niin nosta jännitettä pikkuhiljaa mutta usein tällaista luksusta ei ole joten täytyy vaan laittaa jännitteet kerralla päälle. Kytke jännitteet mieluiten vaikka kytkimellisen jatkojohdon kautta ja ole valmiudessa sammuttaa virrat tästä kytkimestä heti jos mitään epäilyttävää ilmenee!

Käynnistettäessä mitattava jännite tulisi kohota ensin n. 450VDC tienoille ja laskea siitä sitten 360 volttiin kun putket lämpenevät. Jos jännite on 20% sisällä halutusta eikä mitään epäilyttävää näy säädetään pääteputkien lepovirrat eli bias kohdilleen. Layout kuvasta näkyy oikeat arvot käytettäville pääteputkille. 6550:lle sopiva arvo on 0,033 - 0,045mV.

Jos pääteputket on sovitettuja pitäisi lukema olla kaikissa bias mittapisteissä (bias tp) suunnilleen sama. Muutaman millivoltin heitto ei haittaa.

Tämän jälkeen on hyvä tarkistaa muutkin jännitteet jännitekartan avulla.

UralTone putkivahvistimien jännitekartta

Jos jokin jännite on selvästi pielessä tarkista kyseisen putken kytkennät ja siihen liittyvät komponentit. Voit myös laittaa meille sähköpostia ja listata ne jännitteet, jotka ei ole toleranssien sisällä. Muita mitauksia ei tarvitse normaalioloissa tehdä.

Jos kaikki jännitteet on ok voit kokeilla laitetta kitaran / basson kanssa. Laita aluksi tone säätimet keskiasentoon, etuastevolumet hiukan aukio ja säädä masterista niin että kaiuttimesta kuuluu soittimen ääni. Kun laite on ollut muutaman tunnin päällä on hyvä varmistaa, että jännitteet on vielä ok, ennen kuin asetaan vahvistimen puukotelon.

Onneksi olkoon! Käsissäsi on erinomainen putkivahvistin, jonka olet itse rakentanut! Tästä on syytä olla ylpeä!

Tekninen tuki vain sähköpostitse: orders@uraltone.com

[related_products is_auto_added="1"]