Overdrive Plus - ToneFest -rakennuskuvat

Tämä ohje on tarkoitettu Tonefest -tapahtumassa rakennettavalle Overdrive Plus -efektipedaalille.

Tutustu tähän ohjeeseen etukäteen jos mahdollista. Mikäli voit ottaa mukaasi padin tms. laitteen, voit käyttää tätä ohjetta rakentamisen apuna tapahtumassa. Rakentaminen onnistuu hyvin myös ilman digilaitteita.

Overdrive Plus kytkentälevy. Jokaiselle osalle on merkitty osanumero. Vastukset ovat merkitty etuliitteellä R, kondensaattorit C, diodit D jne. Osalistaan on merkitty kullekin osalle oma arvo.

Joillakin osilla on määrätty asennussuunta. Näissä tapauksissa tämä huomioidaan kyseisen vaiheen kohdalla. Mikäli asennussuunnalla ei ole merkitystä, tätä ei mainita erikseen.

Juota 1Mohm vastukset R1, R2, R3 ja R7 levylle. Vastuksen värikoodi on ruskea-musta-vihreä ja kulta

Taita vastuksen jalat osan tyvestä 90° kulmaan ja pujota osa piirilevyn padeista läpi. Kun osa on painettu levyn pintaan asti, taita jalkoja hieman ulospäin, jottei vastus putoa rei'istään pois. Käännä levy ylösalaisin juottamista varten.

Kaikki osat, ellei toisin mainita ovat aina levyn pinnassa kiinni.

Kuvassa mallijuotos. Lämmitä kolvilla sekä piirilevyn padia ja komponentin johdinta yhtäaikaa painamalla kolvin kärki padin ja komponentin kulmaan. Lisää tinaa muutaman sekunnin jälkeen. Käytä tinaa sen verran, että piirilevyn padi peittyy kokonaan. Varmista, että tina nousee kapillaarisesti ylös komponentin johdinta pitkin.

Työpajan yhtenä tarkoituksena on oppia rakentamisen perusteet. Autamme kaikkia osallistujia ja näytämme esimerkkiä juottamisessa tarvittaessa.

Juota 10kOhm vastukset R4 ja R5 levylle. Vastuksen värikoodi on ruskea-musta-oranssi ja kulta

Juota 4.7kOhm vastus R6 levylle. Vastuksen värikoodi on keltainen, violetti, punainen ja kulta.

Juota diodi 1N4007 D1 levylle.

HUOM: Diododeilla on määrätty asennussuunta: Kotelon toisessa päässä on vaalea raita katodin (K) tunnisteena. Kohdista tämä raita piirilevyn painatuksen mukaisesti.

Juota diodit MBR160G D4 ja D5 levylle. Kuten edellä, näilläkin on määrätty asennussuunta.

Juota GE- diodit D2 ja D3 levylle. Huomioi edelleen asennussuunta. Näissä osissa suunta on merkitty diodin kytkentäkaaviosymbolilla >| jossa poikittainen viiva vastaa katodia (K) tai raidoitettua päätyä.

Juota IC piirin kanta paikoilleen. Kannassa on puoliympyrän muotoinen lovi toisessa päädyssä. Kohdista tämä pääty levyn painatuksen mukaisesti.

Juota 10kOhm trimmeripotentiometri RV3 levylle.

Juota keraaminen 10pF kondensaattori C8 levylle. Osa on merkitty numerolla 10.

Juota 1nF polyesterikondensaattorit C4 ja C6 levylle. Osa on merkitty päädyn 1n0K merknnällä

Juota 10nF polyesterikondensaattori C3 levylle. Osa on merkitty 103 numerosarjalla

Juota 47nF polyesterikondensaattori C7 levylle. Osa on merkitty 473 numerosarjalla.

Juota 1uF elektrolyyttikondensaattorit C2 ja C5 levylle.

HUOM: Elektrolyyttikondensaattoreilla on määrätty asennussuunta. Osan toinen kytkentäjalka on lyhyempi ja tämän puolen sivuun on painatettu raita joka osoittaa miinusnavan puolen. Kohdista tämä pää levyllä valkoisella puoliympyrän suuntaisesti.

Juota 47uF elektrolyyttikondensaattori C1 levylle. Kuten edellä, kohdista osa samalla tavalla.

Pujota paristoklipsin johtimet levyn läpi ja työnnä näiden päät levyn padien läpi.

HUOM: Johtimien värit / napaisuus.

Lopuksi juota johdot ja vedä lenkit levyn takaa lyhyiksi.

Juota DC-jakki levylle. Asennus kannattaa tehdä aloittamalla yhden pinnin juottamisella jonka jälkeen osan paikoitusta voi vielä parannella lämmittämällä liitosta. Kun liitin on suorassa ja levyn pinnassa juotetaan loput pinnit kiinni.

Juota potentiometrit levylle. Potentiometrit kannattaa juottaa ensin keskimmäisestä pinnistä kiinni. Näin voit varmistua, että osa on painettu niin syvälle levyn pintaan kuin mahdollista. Tarvittaessa lämmitä liitosta ja paina osa syvemmälle. Ennen kahden muun pinnin juottamista käännä osa pystysuoraan. Kun osan asento on sopiva juota loput laitimmaiset pinnit kiinni.

Työnnä IC-piiri LM741 (U1) kantaan. IC-piirin jalkoja voi taittaa hieman lähemmäksi 90° kulmaa esim pöydän pintaa vasten, jolloin asennus on helpompaa.

HUOM: Kohdista piiri kannan / piirilevyn kohdistusmerkitöjen mukaisesti. Kotelon uritettu pää on samansuuntaisesti kannan ja piirilevyn kanssa.

Tässä välissä tarkista että kaikki osat ovat oikeissa paikoissa siististi paikoillaan. Kysy tarvittaessa apua mikäli jokin asia tuntuu epävarmalta.

Efektin jalkakytkin ja jakit ovat valmiiksi juotettu koteloon.

Taita jalkakytkinlevyltä lähtevät viisi johdinta kohtisuoraan poispäin kotelosta. Johtimiin tulee 180° U-mutka.

Pujota jatkojohdoin varustettu kytkin kytkentälevyn padeista läpi. Älä juota osaa vielä, taita jalat sivuun jottei kytkin putoa padeista pois. Kiinnitä toinen mutteri kytkimeen ja ruuvaa se aivan kierteiden tyveen saakka.

Jalkakytkimen asennus tarkennettuna.

Halutessasi voit pujottaa paristoklipsin oikeanpuoleisen jakin alta.

Aseta kytkentälevy paikoilleen siten, että potentiometrien päät menevät asennusrei'istä läpi. Älä paina levyä pohjaan asti.

Pujota jalkakytkimeltä tulevat viisi johdinta efektilevyn padeista läpi. Johtimet menevät suoraan eivätkä kulje ristiin. Voit joko pujottaa ja juottaa yhden johtimen kerrallaan tai pujottaa ja juottaa kaikki kerralla. Ensimmäinen tapa on hieman hitaampaa, mutta huomattavasti helpompaa.

Kun johtimet ovat kaikki juotettu, paina kytkentälevy kotelon pohjaan ja kiinnitä potentiometrien mutterit.

Kiinnitä samalla kytkin etulevyyn. Katso että kytkentälevy on kotelon suuntaisesti ja juota kytkin kiinni koteloon.

Asenna paristo ja testaa.

Kun Overdrive Plus on todettu toimivaksi, asenna potentiometreille nupit ja ruuvaa takakansi paikoilleen.

Kiitokset osallistumisesta! Toivotamme mukavia soittohetkiä uuden efektin kanssa!