Yllättävän usein saamme tukipyyntöjä sarjojemme kasaajilta, jotka ratkeavat kaapelointia siistimällä tai sulaneiden kaapelien vaihdolla.

Tässä pähkinänkuoressa kaapelien katkaisu, kuoriminen ja muutama muu vinkki.

Työkalut

Tarvitset katkaisu ja kuorinta työkalut kaapelien muokkaamiseen sekä pinsetit tai kärkipihdit kaapelien asentamiseen.

Tässä muutamia suosikkejani työkaluiksi. Käytämme näitä myös itse ammattimaisessa kokoonpanossa eli ne on todellakin hyväksi haivattuja malleja.

Painotan vielä, että suositellut työkalut on kohtuuhintaisia ja omaat hyvän hinta-/laatusuhteen. 10 kertaisella panostuksella saattaa saada parempaa, mutta harrastajalle 100€ pihdit on yleensä liian kalliit.

Katkaisupihdit ts sivuleikkurit eli sivarit

Itse pidän siroista työkaluista. Niitä on mukava käsitellä pitkissäkin sessioissa eikä elektroniikassa yleensä pidä katkaista kovin paksuja kuparilankoja. Kuvan mukaiset tarkkuussivuleikkurit riittävät peruselektroniikkaan voimansa puolesta ja sopivat käteen mainiosti.

Kuorinta

Kaapelit voi kuoria sivuleikkureilla, mutta tämä vaatii taitoa eikä jälki ole aina siistiä. Fuzz-mies J. Paasonen vinkkasi meille taannoin edulliset kuorintapihdit, jotka pesee mennen tullen monet 5 kertaa kalliimmat mallit kätevyydessään. Näillä voi kuoria myös teflon kaapelit.

Pihdeissä on ruuvilla lukittava rajoitin, mutta itse en sitä käytä vaan kuorin kaapelit "tuntumalla". Kun näitä käyttää aikansa oppii oikean voiman ja kuorimissyvyyden. Kuorinta automatisoituu ja nopeutuu. Näiden hinta on naurettavan halpa suhteessa laatuun.

Näillä voi myös katkaista kaapelit, mutta itse käytän siihen mieluummin sivuleikkureita.

Asennukseen avuksi

Monet käytättää pinsettejä kaapelien ja komponenttien asennuksen apuna. Olen itse tottunut käyttään kärkipihtejä ja ihan pelkkiä sormia.

Kärkipihdit pitää olla sirot ja käteen sopivat. Toimittajamme suuresta 30€ kärkipihtivalikoimasta valikoitui meille testauksien jälkeen ylläolevat tarkkuuskärkipihdit.

Myös muista kaupoista saa hyviä työkaluja. Suosittelen kuitenkin olemaan ostamatta isoja settejä, joissa on suurin osa työkaluista on turhia. Muutama täsmähankinta ja yllättävän pienellä työkalupakilla pärjää.

Laitteen sisäisen kaapelin valmistus - itsestään selvää, mutta miksi niin usein tämä ei mene kuin strö...

  1. Katkaise kaapeli sopivan mittaiseksi. Sopivan mittainen on usein huomattavasti lyhyempi kuin mitä olisi odottanut. Hävikkiä tulee reippaasti ja kaapeli loppuu kesken, jos kaapeli pätkät jättää liian pitkiksi. Lisäksi johdot eivät saa olla liian pitkiä laitteissa. Tämä johtaa käytännössä aina häiriötason nousuun ja pahimmassa tapauksessa hallitsemaatomiin oskillointeihin.
  2. Älä myöskään jätä johtoa tahattoman lyhyeksi. Jätä pientä pelivaraa jolloin voit siirrellä johtoa myöhemmin (esim. häiriöiden poistaminen, lopputuloksen siisiminen.) Pieni "sentin lisä" saattaa helpottaa myös myöhemmin jos laitetta pitää korjata, kun liitoksia ei tarvitse purkaa tai piirilevyjä voi käännellä ja siirtää vianetsinnässä.
  3. Katkaise kaapeli terävillä leikkureilla
  4. Kaapelin eriste kuoritaan päistä (yleensä) noin 5mm matkalta. Varmista kuorimisen jälkeen ettei yksikään kuparisäie ole katkennut eikä kuparissa ole pihtien tekemää painaumaa.
  5. Pyöräytä kuparisäikeet peukalon ja etusormen välissä tiukaksi pötköksi.
  6. Esitinaa päät, jolloin kaapelin asennus helpottuu. Tämä estää pään rispaantumisen ja pitää eteenkin PVC-kaapeleissa eristeen pään siistinä.
  7. Apinoi. Tutki valmiiden laitteiden sisäkuvia ja toteutuksia. Esim. vanhat Fenderit ovat letkeän lennnokkaasti johdotettuja, kuitenkin siten, että johdotus on toimiva ja yksinkertainen.

 

Hehkukaapelit - kuinka ihmeessä ne saa siististi?

Helposti! Pyydä kaveri apuun ja puno koko hehkukaapeli kuvien osoittamalla tavalla tasaiseksi ja suhteellisen tiukaksi punokseksi. Älä kuitenkaan kierrä liiaksi. Kireälle vedetty johto alkaa kiertymään mutkalle.

Leikkaa tämän jälkeen punoksesta sopiva pätkä, kuori päät ja asenna paikoilleen.

Suojatut kaapelit

Osassa sarjoja käytetään suojattuja kaapeleita esim. signaalin sisääntuloissa ja etuasteputkien hilojen kaapeloinnissa. Yleisin ongelma näissä on suojasukan ja signaalijohtimen oikosulut. Tämä tapahtuu joko niin, että signaalikarvaa kuumennetaan liikaa ja tämä sulaa suojasukkaa päin tai päin vastoin. Suojatun kaapelin kanssa on hyvä käyttää kutistesukkaa. Tämä tasoittaa asennukessa ja juotoksissa lämpökuormaa ja pitää johtimen ehjänä.

Noudata rakennusohjetta

Miltei kaikissa huoltoomme tuoduissa laitteissa on johdotus poikennut ohjeen mukaisesta. Olemme valinneet eri käyttökohteisiin sopivan kaapelin aina sen ominaisuuksien mukaan. (korkea jännite, suuri virta, audiosignaali jne.) Väärät valinnat teettävät lisätyötä ja laitteen johdottaminen kahteen kertaan on hankalaa. Ja muista: Kelta-vihreää suojamaan johdinta käytetään vain tässä tarkoituksessa, ei muussa johdotuksessa.[related_products is_auto_added="1"]