UralSub 10A - pieni ja suorituskykyinen subwoofer

UralSub10A

UralTone UralSUB 10A on hifi ja studiokäyttöön suunniteltu subfoower, jonka suunnittelun lähtökohtana on ollut mahdollisimman hyvä koko-laatusuhde. SB acoustics SW26DBAC76-8 toimii tässä loistavasti, sillä se toistaa 15litran kotelossa jopa 30Hz puhtaasti. Tämä riittää mainiosti useimpiin käyttökohteisiin. 

Itse näen UralSub 10A:n pienten hyllykaiuttimien kaverina, joka olohuoneessa tai kotistudiossa. Pienet kaiuttimet on helppo sijoittaa ja SUB:n avulla saadaan huoneeseen kuitenkin erittäin muhkea äänikuva. 

UralSub 10A on passiivinen eli se tarvitsee erillisen vahvistimen, jos käytät perinteistä stereovahvistinta. 

Rakentaminen

Tämän kaiutinprojektin kotelon tekeminen on helppoa. Kotelo on suljettu, joten 6 vanerikappaleen sahauksen lisäksi tarvitsee tehdä kaiuttimelle sekä liittimille reiät. Kotelon kasaa nopeimmillaan parissa tunnissa.

Alla kuvia prototyypin rakentamisesta. Proto on proto ja siistimpikin voisi olla, mutta tästä saa kyllä idean miten tämä koteloratkaisu on kasattu.

Koteloiden mittoja ja rakenteita on helppo ja hauska simuloida esim. näiden sivustojen kautta. Molemmat on ilmaisia:

https://speakerboxlite.com
Tämän avulla voi suunnittella hieman enemmänkin mutta myös mallailla pelkkiä koteloita. 

https://subbox.pro

Subbox pro sivusto on visuaalisesti vielä selkeämpi. 10″ suljettu esimerkkikotelo löytyy täältä

UralTone UralSub 10A prototyyppi

 

 

Valmiiksi leikatut vanerit. Kotelo tehdään jiiriliitoksilla, mutta myös puskuliitos toimii.
Liiman saa levitettyä kätevästi pensselillä.
Teippi auttaa pitämään kotelon kasassa. Tällä kertaa ainut teippi jota oli käsillä oli hiukan erikoista, mutta toimivaa. Monet puristavat hifikotelot pelkän teipin avulla ja näinkin saadaan tarpeeksi pitävät sauma.
Jos jiirisaumat ei ole täsmälleen 45 astetta ei teipin voima riitä puristamaan niitä kunnolla kiinni.
Tällöin tarvitaan jykevämpää voimaa.
Etulevyn reiän saa tehtyä jyrsimellä, myös tällainen pieni malli riittää vallan mainiosti. Harppilisäke on erinomaisen kätevä. Netin halpakapoista saa muutamalla kympillä.
Paneeli mallataan suoraksi esim. puualan avulla.
Liittimien tiiviys kannattaa varmistaa kuumaliimalla.
Kaiutin hiomista vaille valmis. Upotus olisi voinut olla etulevylle suurempi, jotta kaiutin olisi jäänyt kokonaan upotuksen sisään. Mutta kun on proto kyseessä niin tämä kelpaa.

Mittakuvat

Protokotelon mitat on suunnileen 35 x 35 x 20cm. Alla mittakuvissa malli, jossa ei ole upotuksia etu ja takalevylly. Mitat ei ole tarkkoja, joten voi mennä myös hiukan ulkonäkö edellä, kunhan ei pienennä koteloa alle 15 litraiseksi (sisätilavuus ottaen huomioon kaiuttimen vievän tilan eli vapaa sisätilavuus 15l). 

 

Etu- ja takalevy - takalevy ilman kaiuttimen aukko luonnollisesti.
Ylä- ja alalevy
Sivut