Tweed deluxe on ollut jo vuosia yksi suosituimmista rakennussarjoista. Eikä syyttä: soundi on käsittämättömän hieno, hinta edullinen ja rakentaminen antoisaa. Soundi ei ole meidän ansiotamme, vaan loistavan 50-lukulaisen designin, jossa moni asia on mennyt oikein (osin ehkä tuurilla, osin tiedostaen). Rakenne on meidän käsialaa ja olemme nyt viilanneet sitä 2.0 versiossa entistä rakentajaystävälliseen suuntaan. Teknisen tuen ja kursseilta saadusta kokemuksesta tiedämme melko hyvin missä aloittelijat menevät metsään ja mikä on ollut hankalaa tehdä hyvin. Näitä sudenkuoppia on nyt täytetty.

UralTone 5E3 2.0 on nyt entistä helpompi projekti. Aloittelijallekkin on täysin mahdollista rakentaa vahvistin, joka on kaikilla mittareilla yhtä hyvä kuin kokeneen rakentajan 3000USD boutique klooni.

Kytkentää on myös hiukan päivitetty. Lisänä on ns headroom säätö (tunnetumpi nimellä VVR tai Power Scaling (Kevin O´connorin kehittämä)). Tällä säädöllä voidaan säätää vahvistimen tehoa portaattomasti. Myös soundi muuttuu tehon tippuessa. Hyviä ja käyttökelpoisia soundeja on mahdollista saada laajemmalla paletilla myös hiljaisemmilla volumetasoilla. Headroom säätö täysillä vastaa alkuperäistä 5E3:sta eli mitään ei menetetä. Tämän säädön voi halutessaan myös jättää pois.

Tässä artikkelissa käydään läpi rakentelua valokuvien kera. Pidä aina ensisijaisena ohjeena sarjan mukana toimitettua layout kuvaa ja osalistaa.

Vaihe 1 - ennakkovalmistelut

Jos olet kokematon rakentaja opettele ensin hyvän juotoksen salat ja turvallisen työskentelyn perusteet. Tärkeintä on oma turvallisuus! Emme käy tässä läpi näitä seikkoja. Noudata tätä ohjenuoraa koko projektin ajan:

Jos et tiedä mitä teet, tai olet epävarma, älä tee!

Luo mieluummin ohjeet ensin, googleta lisätietoa tai kysy meiltä neuvoa.

Nämä yleisartikkelit kannattaa lukea ennen töiden aloittamista:

-Juotoskoulu: Juotoksen perusteet aloittelijoille
-Kaapelien käsittely
-Yleistä tietoa UralTone rakennussarjoista

Vaihe 2 - rakennussarjan osien tarkistus

Tarkista, että kaikki osalistan mukaiset osat on toimitettu ja lajittele ne komponenttilajeittain (vastukset, kondensaattorit, liittimet, putken kannat jne).

Jos jotain puuttuu ota yhteyttä meihin ja korjaamme virheemme.

UralTone Tweed Deluxe 5E3 2.0 osalista - BOM

Jotkut komponentit voi näyttää eri näköisiltä kuin kuvissamme. Tärkeintä on, että vastusten ja kondensaattorien arvot ovat oikeat. Huomaa kuitenkin tämä: osien ilmoitettu jännitekesto on minimi. Esim. listan 400V voi todellisuudessa olla vaikka 630V. Lisäksi kondensaattoreissa 22uF on vastaava kuin 25uF jne.

Vaihe 3 - rakentelupaikka ja -rauha

Varaa projektia varten pöytätilaa, jota et tarvitse koko projektin aikana mihinkään muuhun. Aikaa rakenteluun menee ammattilaiselta noin 2 työpäivää, aloittelijoilta 2-3 kertaa enemmän.

Varaa viereen kahvia tai teetä, rentoudu ja kohdista ajatukset pelkästään tähän projektiin.

Vaihe 4 - Kasaamisen aloittaminen

Välihuomautus: Jos sinulla on vahvistimen combo- tai nuppikotelo valmiina poraa kiinnitysreiät siihen jo tässä vaiheessa. Muuntajien kiinnityksen jälkeen kiinnitysreikien paikkojen mallaus on hankalampaa.

Ensimmäinen vaihe kasaamisessa on mekaanisten osien (hardware) ja muuntajien kiinnitys koteloon (chassis). Kiinnitä putken kannat, muuntajat, potentiometrit, liittimet, kytkimet jne layoutkuvan ja oheisten esimerkkikuvien mukaisesti.

Huom: Elokuusta 2019 lähtien UralTone 2.0 sarja toimitetaan uudella verkkomuuntajalla. Uuden verkkomuuntajan asennuskuvat löytyvät artikkelin lopusta.

Tyypilliset virheet:

-putken kannat on kytketty väärälle puolelle koteloa (tarkista kuvista oikea kiinnitys)
-putken kannat on kiinnitetty väärin päin. Tarkista, että octal kantojen (isot kannat) ohjurinasta osoittaa samaan suuntaan kuin kuvissa. Älä välitä putken kannan numeroista. Tarkista noval kannoista (etuasteputkien kannat), että pinnien väli osoittaa samaan suuntaan kuin kuvissa.

Huomioitavaa:
-katkaise potentiometrien lukitusnipukka pihdeillä (taittamalla katkeaa helposti), tässä sitä ei tarvita
-Huomioi, että prikat ovat oikealla puolella koteloa, kts kuvista mallit.

Vaihe 5 - ensimmäiset kolvaamiset

Kolvaa johdot, jotka eivät yhdisty kytkentälevyyn missään kohdin kiinni. Nämä on helpompi kolvata ennen kytkentälevyn asennusta. Johdot jotka menevät kytkentälevylle kolvataan vasta myöhemmin kiinni.

Voit tässä vaiheessa kolvata verkkomuuntajan johdot lampulle ja tasuriputken kantaan. Verkkojohdon verkkokytkimelle ja sulakkeelle. Kytke myös päätemuuntajan johdot siltä osin kun ne ei mene kytkentälevylle.

Hehkukaapelit kierretään punokseksi kuvan mukaisesti. Huom. käytä VAIN vihreätä kaapelia, joka on tarkoitettu hehkuille. Muut kaapelit ovat ohuempia. Yritä saada kaapelit vedettyä niin lyhyillä vedoilla kuin siististi on mahdollista ja vedä ne kuvan osoittamia reittejä.

Impedanssivalitsimen kytkin painetaan piirilevyn läpi ja nastat juotetaan kiinni levyn juotospadeihin, jonka jälkeen muuntajan kaapelit kiinnitetään levylle.

Suojamaajohto pitää jättää kuvan mukaisesti pidemmäksi, jotta verkkojohdon vedonpoiston pettäessä se irtoaa viimeisenä. Tämä on vahvistimen tärkein liitos, laita se ehdottoman tiukalle kiinni niin, että jokaisessa välissä on lukkoprikka.

Huomio:
-Tarkista muuntajien kytkentä myös verkkomuuntajan paketista. Varmista, että layoutin värikoodeja vastaavat oikeat jännitteet (ilmoitettu layout kuvassa). Joskus valmistajat muuttavat värikoodeja ilmoittamatta.

Vaihe 6 - Kytkentälevyn latominen

Lado komponentit levylle. Huomio seuraavat seikat:

-Elektrolyyttikondensaattorit tulee latoa oikein päin. Plus napa on merkattu uralla ja miinus viivalla. Varmista, että jokainen elektrolyyttikondensaattori tulee oikein päin! Väärin päin kytketty kondensaattori voi räjähtää (!).
-Lado kaikki komponentit niin, että niiden kyljessä lukevat arvot jäävät näkyviin. Kytket eri osat, esim. vastukset aina samoin päin. Näin arvojen lukeminen on helpompaa ja lopputulos professionaalisen näköinen.
-Mikäli et ole ammattilainen, suosittelemme että juotat kaikki levylle tulevat johtimet samalla kun asennat komponentit. Näin pystyt varmistamaan, ettei johdin ei mene liian syvälle ja pääse kosketuksiin chassiksen kanssa.
-varmista levyn alta, ettei mikään johdin nouse levyn pinnasta muutamaa milliä korkeammalle. Kotelon ja levyn välissä on vain 5mm tilaa eli juotokset ja johtimet pitää olla matalia.

Kun olet latonut kaikki osat levylle, tarkista kaikki osat yksitellen ja vertaa kuviin. Varmista, että kaikki osat on oikeissa paikoissa ja oikein päin!

Vaihte 7 - kytkentälevyn kolvaaminen

Aloita levyn kolvaaminen levyn toisesta päästä ja etene järjestelmällisesti toiseen päähän. Juota aina kerralla kaikki eyelet -nastaan tulevat komponentit. Eyelet-levyyn voi tehdä juotokset molemmin puolin levyä. Juotokset kannattaa tehdä levyn alapuolelta, jolloin juotostinan juoksutejäämät jäävät alapuolelle näkymättömiin. Levy on myös helpompi puhdistaa fluksijäämistä kun komponentit eivät ole edessä.
Katkaise ylipitkät komponenttien jalat jo ennen juottamista. Jos jalat tai kaapelien kuparisäikeet jää juotoksen pinnalta törröttämään, katkaise ne siististi vahingoittamatta juotosta.

Huomioi erittäin tarkasti, ettei levyn alapuolelle jää törröttämään komponenttien jalkoja ym. Jalat ja muut läpi tulevat johtimet pitää katkaista lyhyiksi. Muutoin on vaarana, että jokin osa osaa kotelon pohjaan aiheuttaen oikosulun.

Vaihe 9 - Kytkentälevyjen kiinnittäminen koteloon

Kun kytkentälevyt ovat valmiita on aika kiinnittää ne koteloon. Varmista, ettei kytkentälevyjen ruuvit osu komponenttein jalkoihin ja aiheuta oikosulkua.

Aloita kytkentälevyltä tulevien johtojen kolvaaminen levyn toisesta päästä (sisäänmenojen puoleisesta). Kytke samalla sisäänmenoliittimien vastukset ja muut levyn ulkopuolella olevat komponentit. Varmista liittimiä kolvatessa, että kolvaat oikean johdon oikeaan korvakkeeseen. Käännä jakit samoin päin kuin kuvassa. Jos et ole juottanut johtimia levylle ennakkoon, varmista ettei johdin ole liian syvällä ja etteivät näiden päät osu chassikseen levyn alla. Tämä on todella tärkeää!

 

Huomioitavaa ja mahdolliset vikapaikat:

-Noudata kaapelien värejä, näin vianhaku on helpompaa. Jos joku kaapeli loppuu kesken voit korvata sen toisella värillä - soundi on sama.
-Kaapelin pituudet lukee ohjeissa. Mittaa pituudet mittanauhalla. Osassa sarjoista tulee valmiiksi pätkityt kaapelit. Valitse näistä aina oikean pituinen ja värinen pätkä.
-Varmista, että komponentit on oikein päin. Väärin päin asennettu virtalähteen kondensaattori saattaa räjähtää.
-Varmista, ettei kolvi ole osunut yhdenkään komponentin kylkeen. Kondensaattorit rikkoutuvat tästä, sillä niiden sisällä on ohuita kalvoja joiden välille tulee oikosulku herkästi. Vaihda osat joissa on kolvin jälkiä (!!)
-Varmista jokainen juotos hyvällä silmällä tai suurennuslasin avulla. Kylmäjuotokset näyttävät yleensä huonoilta myös ulospäin (ei kuitenkaan aina) ja hyvät juotokset on usein siistejä myös pinnalta.

Kytke kuvan mukainen keltainen johdin putkikannoilta potikalle viimeisenä. Kaapeli tulee olla mahdollisimman lyhyt.

Kuvan potikassa on korkea jännite. Varmista ettei yksikään kaapelin johdin ole liian pitkä. Katkaise juotoksen jälkeen ylimenevät kaapelit lyhyiksi. OIkosulku kaapelien ja kotelon välillä aiheuttaa komponenttien rikkoutumisen. Voit lisätä potentiometrin juotoskohdan ja kotelon väliin varmuuden vuoksi pätkän sähköteippiä / eristelevyä.

Varmista, että ohjeiden ja saamiesi muuntajien kytkentäohjeet ovat yhtäläiset. Jos muuntajassa on eri värikoodit tai jokin muu asia eri tavalla. Kytke muuntaja muuntajan ohjeen mukaan tai kysy meiltä lisätietoa.

Varmista, että ohjeiden ja saamiesi muuntajien kytkentäohjeet ovat yhtäläiset. Jos muuntajassa on eri värikoodit tai jokin muu asia eri tavalla. Kytke muuntaja muuntajan ohjeen mukaan tai kysy meiltä lisätietoa.

10 - tarkistuskierros

Kun kaikki osat on kolvattu ja ruuvattu paikalleen pitää kaikki käydä läpi vielä kertaalleen. Tarkista jokainen liitos, juotos, komponentin asennussuunta ja johdotus kohta kohdalta. Parasta on käydä läpi jokainen eyelet nasta ja seurata siitä lähteviä komponentteja ja johtimia verraten niitä layout kuvaan. Merkkaa samalla kuvaan mitkä komponentit, johtimet ja eyelet nastat on tarkistettu. Kun kaikki on käyty läpi on aika kytkeä virrat koneeseen!

11. Virrat päälle

Kun olet 100% varma, että kaikki on oikein on aika kytkeä virrat päälle. Oletamme tässä, että ainut testilaite mitä omaat on yleismittari.

Varmista, että laite on pöydällä, joka on siisti. Ylinmääräiset osat, johdot yms pitää siivota pois testipöydältä, ettei ne vahingossakaan pääse aiheuttamaan oikosulkua. Esim. silmällä vaikeasti havaittavat tinalangan pätkät voivat olla tuhoisia, jos ne ovat jääneet vahvistimen sisään. Heiluta vahvistinta ilmassa komponenttipuoli alasapäin ja varmista, ettei kotelon sisään ole jäänyt mitään ylinmääräistä irtotavaraa.

Mittaa yleismittarin ohmimittarilla maapisteiden resistanssi suhteessa koteloon. Eli laita yleismittari resistanssi mittaukselle (pienin alue), laita musta mittajohdin koteloon kiinni ja käy yksitellen läpi kaikki layout kuvan maapisteet (ground points). Mittari pitäisi näyttää nolla tai lähes nollaa (maksimissaan muutamaa ohmia). Jos näin ei ole tarkista ongelma pisteen kytkennät vielä kertaalleen. Tarkista myös resistanssi maapisteestä suotokondensaattorien (450V korkeajännite-elkot) plus-napoihin. Resistanssin tulee nousta oikosulusta suotokondensaattorin latautumisen jälkeen korkealle, useisiin kymmeniin kilo-ohmeihin. Huom. älä tee tätä elko-mittausta, jos olet käynnistänyt koneen samana päivänä.

Varmista, että (oikeat) sulakkeet on asennettuna (oikeisiin) sulakepesiin.

Kytke virtakytkimet "päälle" asentoon. Varmista, ettei putket ole kannoissa. Kytke laite seinään. Jos havaitset mitään epäilyttävää ääntä, hajua tai kipinöintiä tms vedä välittömästi pistoke seinästä. Jos ongelmia ei esiinny, voit tehdä ensimmäiset jännitemittaukset.

Laita yleismittari vaihtojännite (AC) mittausalueelle. Valitse suurin jännitealue (400VAC minimissään). Laita musta mittajohdin koteloon kiinni, esim. hauenleualla tai käytä kotelon reikiä apuna. Mittaa käyttäen yhtä kättä, toinen käsi on mittauksien ajan takataskussa. Tällä estetään paniikkitilanteissa sähköisku, jossa virta kulkee kädestä käteen sydämen kautta. Mittaa mittapisteet joiden alku on AC, esim. AC 330V. Tässä pisteessä mittari pitää näyttää 330V n. 15% toleranssilla (eli 330V +-15% / 280 - 380V on ok tässä vaiheessa). Ota kaikkien mittausten välillä verkkojohto pois pistorasiasta.

Kun kaikki on todettu oikeaksi on aika laittaa tasasuuntausputki kantaan ja käännä headroom-säädin täysille (!). Varmista, että putki menee oikein päin kantaansa. Monissa nykyputkissa kanta rikkoutuu helposti, jos putkea yrittää asentaa vinossa tai väärässä asennossa kantaan. Ohjurihahlo kertoo miten päin putki tulee asentaa kantaansa.

Laita virrat uudestaan päälle. Jälleen, jos huomaat mitä tahansa epäilyttävää vedä verkkojohto välittömästi pois pistorasiasta. Mittaa jännite ensimmäiseltä suotokondensaattorilta C12. Tässä kohdin mittauksen toleranssi on 20%:a, sillä layout -kuvan mittausarvot on mitattu kaikkien putkien kanssa. Huom. Headroom-säädin reagoi jännitteen pienentämiseen erittäin hitaasti kun vahvistinta käytetään ilman putkia.

Jos kaikki on ok, voit asentaa loput putket kantoihinsa. Jätä headroom säätö täysille ja käännä muut potikat nollaan. Huomaa, että tässä vaiheessa virtalähteen kondensaattoreihin on varautunut jännitettä. Voit siis saada sähköiskun vaikkei laite olisikaan kytketty valtakunnan verkkoon. Kytke kaiutin kaiutinliitäntään. Voit käyttää myös keinokuormaa, jos omistat moisen. Säädä kaikki potikat nollaan etupaneelista ja headroom-säädin täysille. Kytke laite pistorasiaan. Odota hetken ja jos kaiuttimesta ei kuulu kovia häiriöääniä mittaa kaikki DC mittapisteiden jännitteet. Jälleen, toinen käsi takataskussa ja musta mittapää kotelossa kiinni. Yleismittarista korkein DC jännitealue (minimissään 500VDC). Toleranssi on n. 20%:a eli mittaustulokset ei pidä olla identtisiä. Jännitteisiin vaikuttaa mittauspaikan verkkojännite ja komponenttien toleranssit (etenkin putkien).

12. Lepovirran säätö eli BIASOINTI

5E3 on katodibiasoitu vahvistin eli lepovirtaa ("biasta") ei tarvitse säätää putkien vaihdon yhteydessä.

Voit halutessasi mittailla lepovirtoja, tämän ohjeen avulla: Putkivahvistimen biasointi.

13. Kitara käteen ja korvat auki

Kun kaikki on kunnossa voit kytkeä kitaran input jakkiin, avata volumea ja tone säätimiä ja nauttia uuden vahvistimen soundista.

Jos joku asia ei toimi, kuulostaa oudolta tai epäilyttävältä kytke virrat pois ja jatka vikaan mahdollisesti liittyvien kohtien tutkimista ja vian etsintää.

14. Tuki

Annamme mieluusti teknistä tukea! Jotta saat parhaan mahdollisen tuen lähesty meitä sähköpostitse ja mainitse ensimmäisessä viestissä seuraavat asiat:

  1. Mikä rakennussarja on kyseessä
  2. Oma nimesi, puhelinnumerosi ja tilausnumero (jos löytyy)
  3. Kuvaile ongelma mahdollisimman tarkasti. Saamme paljon viestejä, joten emme aina muista vaikka asiasta olisi puhuttu esim. puhelimessa. Eli kerro aina kaikki asiat uudestaan.
  4. Voit laittaa kuvan tai muutaman kuvan (alle 1M mutta tarkkoja) laitteen sisältä, jotta näemme karkeasti onko laite rakennettu oikein.
  5. Älä koskaan poista ketjusta vanhoja viestejä
  6. Pyrimme vastaamaan 12-24h aikana arkisin, mutta joskus tuessa on ruuhkaa. Jos et saa vastausta kahden päivän kuluessa ota uudestaan yhteyttä.

15. kovaa soittoa

Onneksi olkoon, käsissäsi on erittäin laadukas putkivahvistin, joka kestää soittoa kymmeniä vuosia kunhan putkia muistaa vaihtaa säännöllisesti. Muutaman vuoden välein kannattaa tarkistaa bias ja vaihtaa tarvittaessa putket. Yleensä pääteputket kestää 2-5 vuotta käytöstä riippuen ja etuasteputket hiukan pidempään.

 


Elokuusta 2019 alkaen 5E3 vahvistimen verkkomuuntaja on vaihdettu toiseen malliin. Alla kuvia muuntajan asentamisesta.

Irrota muuntajan pakan kiinnitysruuvit ja asenna muuntaja kotelon reikään. Jätä kuvan mukaiset eristeliuskat pakan päälle, muuntajakuoren alle.
Asenna eristeprikat M4 ruuvien alle. Ideana on eristää ruuvit pakasta toisesta päästä. Jos muuntajan suojakuori on vääntynyt, oikaise se ennen asennusta.
Verkkomuuntaja asennetaan chassiksen läpi kuten ennenkin. Johtimien väritys poikkeaa vanhasta. Verkkojännitteen johdot ovat punaiset, 6.3V:n hehkun mustat ja tasasuuntaajaputken 5V:n valkoiset. B+ jännitteen lähdöt ovat keltaiset ja tämän toision keskinasta vihreä.

HUOM: Tarkista aina muuntajan johtimien värit ja sen oikea kytkentä muuntajan kyljen tarrasta tai sen mukana tulevasta ohjeesta.
Hehkun musta johdinpari, kuten muutkin parilliset kaapelit, kierretään toistensa ympäri. Johdin vedetään merkkivalolle kuvan mukaisesti kotelon seinää myötäillen. Verkkojännitteen punainen johtopari vedetään samassa yläkautta verkkokytkimelle.
Tasasuuntaajan hehkun valkoinen johdinpari sekä anodijännitteen johdinpari juotetaan tasasuuntausputken kannalle. Anodijännitteen (B+) keskinasta, vihreä johdin juotetaan kytkentälevylle sulakkeen viereiseen kytkentäpisteeseen (ei näy kuvissa).

Muuntajien paksut johtimet ovat lakattua kuparilankaa. Jotta näitä voi juottaa, lakka tulee poistaa hienolla hiekkapaperilla tms. pois. Onnistunut puhdistus on tärkeää, ettei juotos jää huonoksi. Juottimen lämpö ei riitä sulattamaan johtimen lakkausta.


[related_products is_auto_added="1"]