UralTone 5F1 Champ 2.0 - rakennusohje

Champ 5F1 on yksi legendaarisimmista kitaravahvistimista kautta aikojen. Eikä syyttä: yksinkertainen rakenne ja signaalitie mahdollistaa loistavan dynamiikan ja tuo soiton vivahteet hyvin esiin. UralTone rakennussarjan versio 2.0 on viety aivan uudelle tasolle.

Rakenteeltaan Champ on melko yksinkertainen ja kokoaminen onnistuu aloittelijaltakin, kunhan noudatetaan huolellisuutta ja perehdytään tähän ohjeeseen hyvin ennen aloittamista.

Tässä artikkelissa käydään rakentamisen vaiheet pääpiirteittäin. Aivan kaikkia yksityiskohtia ei käydä läpi valokuvin, mutta jokainen työvaihe on tarkennettu tekstillä. Artikkelinkin idea on sekä tehdä rakentaminen tutuksi ennen työhön ryhtymistä että toimia apuna työn aikana. Tutustu kuviin ja ohjeisiin huolella ennen rakentamisen aloittamista. Näin saat hyvän käsityksen siitä, millaisesta työstä on kyse.

Noudata rakentamisessa aina sarjan mukana toimitettua layout-kuvaa ja osalistaa. Päivitämme välistä sarjojen kytkentöjä ja ajan myötä näihin tulee aina parannuksia tai muutoksia esim. osien saatavuuden mukaan. Mahdolliset poikkeavuudet kuvasarjaan ovat mahdollisia. Osasarjan mukana tuleva layout-kuvassa ja osalista on aina oikein ja ko. versioon tehty.

Layout-kuva ja osalista toimivat myös rakentelun kirjanpitona. Merkitse aina asennettu osa tai kytketty johto osalistaan tai layoutkuvaan. Näin pystyt varmistamaan, että kaikki osat ja juotokset ovat tehty.

  1. UralTone 5F1 tweed champ 2.0 rakennussarja
    325,00 € 262,10 €
    Rating:
    97 % of 100

UralTone Tweed Champ 2.0 osalista - BOM

UralTone Tweed Champ 2.0 layout

Mittausohjeet

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Vahvistimen rakentaminen käsittää kolme vaihetta. Chassikseen kiinnitettävien osien asentaminen ja näiden keskenäinen ohdotus, kytkentälevyn ladonta ja juottaminen sekä kytkentälevyn asennus chassikseen ja sen johdottaminen. Kaksi ensimmäistä voi tehdä itselle sopivassa järjestyksessä. Suosittelemme kuitenkin seuraamaan alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Näin rakentaminen tapahtuu jäsennettynä artikkelin rytmittänänä.

Rakentaminen aloitetaan chassikseen kiinnitettävistä osista.

Kiinnitä takasivun osat:

  • Verkkojohdon PG9 läpivienti
  • 1x Noval-kanta (etuasteputki) - huomioi kannan asennussuunta, pin 1 / pin 9 välinen tyhjä osoittaa kuvassa kello neljään, kiinnitys M3x8 ruuveilla
  • 2x Octal-kanta (pääte ja tasasuuntausputki) - Huomioi asennussuunta, kannan keskellä oleva ohjaintapin ura (pin 1 ja pin 8 välissä) osoittaa kello kahta. Kiinnitys M3X8 ruuveilla.
  • Kaiutinliitännän jakki. Jakin rungon ja kotelon väliin (kotelon sisäpuolelle) asennetaan tähtialuslaatta.

Sulakepesä kannattaa jättää tässä vaiheessa vielä asentamatta.

Sama työvaihe kotelon sisältä katsottuna.

Kiinnitä kansilevyn pikkuosat:

  • 2x läpivientikumi
  • 2x M3x10 korotushylsy, kiinnitys M3x6 ruuveilla. Vasemman puoleinen korotus tulee venytetyn reiän kuvasta katsottuna vasempaan reunaan. (Voit käyttää kytkentälevyä asennuksen mallina.)

Sama työvaihe kotelon sisältä katsottuna.

Kiinnitä päätemuuntaja kanteen käyttäen kahta suurikantantaista M3x8 ruuvia. Työnnä muuntajan johtimet läpivientikumien läpi.

Kiristä verkkomuuntajan ruuvit ennen asennusta tarvittaessa. Huom: muuntaja painetaan purkamatta kotelon läpi ja kiinnitetään erikseen erillisillä muttereilla.

Kiinnitä muuntaja käyttäen M4 muttereita ja suuria aluslevyjä käyttäen. Huomioi asennussuunta: valkoinen, musta ja keltainen johtopari suunnataan kotelon ulkolaidan puolelle (kuvassa oikealle).

Muuntajat asennettuna. Verkkomuuntajan omat kiinnitysmutterit jäävät kotelon ulkopuolelle.

Kiinnitä etupaneelin osat:

  • Verkkokytkin - verkkokytkimen ja rungon väliin kotelon sisäpuolelle tulee tähtialuslevy.
  • Merkkivalon (pilot light) kanta. Pyri kiristämään kannan mutteri huolella. Näin merkkivalon kuvun saa kierrettyä myöhemmin irti ilman että mutteri löystyy sisäpuolella ensin. Näin merkkivalon vaihto onnistuu koteloa avaamatta.
  • 2x potentiometrit (Tone / Volume, arvot layout-kuvan mukaisesti). Potentiometrien etulevystä tulee irroittaa ohjaitapit. Nämä murtuvat siististi irti pihdeillä vääntämällä. Potentiometerien ja kotelon väliin tulee mustat tähtialuslevyt.
  • Sisääntulon jakki. Jakin ja kotelon väliin tulee tähtialuslevy.

Etupaneeli pysyy paikoillaan siihen kiinnitettävien osien avulla. Asennus kannattaa tehdä aloittamalla sisääntulon jakista ja merkkivalosta, jolloin paneeli kohdistuu oikein. Merkkivalon kiinnitys on helpompaa kun sen vieressä ei ole muita osia.

Sama työvaihe sisäpuolelta katsottuna.

Rakentaminen on edennyt vaiheeseen, jossa kolvi laitetaan kuumaksi. Seuraavissa työvaiheissa juotetaan muuntajilta tulevat johtimet sekä verkkojohto.

Kuori verkkokaapelia noin 30cm matkalta.

Johtimen kuoriminen on tarkkaa työtä. Vältä leikkaamasta sisällä kulkevien johtimien eristeitä. Taittamalla johdon jyrkkään kulmaan ja leikkaamalla pikku hiljaa syvemmälle on yksi toimiva tekniikka. Kun kuori ohenee, se murtuu auki kun leikkaus on riittävän syvä. Kiertämällä johdinta samalla tavalla ympäri saa kuoren kutakuinkin leikattua poikki. Mikäli sisällä kulkevien johtimien eristeisiin tulee vaurio siten, että kuparisäikeet näkyvät, leikkaa johdin poikki ja lyhennä johdinta uudet 25-30cm.

Työnnä kuorittu johdin PG9 holkin läpi ja kiristä liitos.

Ensimmäisenä juotetaan verkkomuuntajan sisääntulon puolen johdotus.

  • Juota musta ja valkoinen johdin verkkokytkimelle layout-kuvan mukaisesti. Ennen juottamista pujota 2cm pätkät kutistesukkaa johtimiin. Kun juotos on tehty aseta kutistesukat paikalleen.
  • Juota verkkokaapelin sininen johdin verkkokytkimelle. Käytä kutistesukkaa.
  • Laskosta keltavihreä (Ke-Vi) johdin kulkemaan kotelon etupaneelin kautta ja lyhennä johdinta tarvittava määrä. Purista johtimen päähän rengasliitin ja juota liitos. Kiinnitä liitin vahvistimen runkoon M4 ruuvilla ja mutterilla.
  • Kiinnitä sulakepesä koteloon.
  • Lyhennä verkkokaapelin ruskeaa johdinta ja juota sen pää sulakepesään.
  • Käytä loppu ruskea johdin sulakepesän ja verkkokytkimen väliseen vetoon. Suojaa liitos kutistesukalla.

Sama työvaihe toisesta kulmasta.

Juota tasasuuntaajalle tulevat johtimet.

  • 5Vac johtimet putken kannan pinneille 2 ja 8.
  • Anodijännitteen johtimet kannan pinneille 4 ja 6.
  • Ohut keltainen johdin jää toistaiseksi juottamatta.

Juota 6.3V hehkun johtimet merkkivalolle sen sisempiin juotoskorvakkeiden reikiin. Varmista että juotostina ei muodosta oikosulkua eristelevyjen välissä olevaan lampun rungon kanssa.

Juota päätemuuntajalta tulevat johtimet.

  • Pääteputken kannalle juotetaan sininen johto.
  • Ruskea leikataan lyhyeksi ja johtimen pää eristetään kutistesukalla.
  • Punainen johdin jää toistaiseksi juottamatta.
  • Musta johdin kaiutinjakin rungon kontaktiin. Kuori johdinta noi 2cm matkalta jolloin voit jatkaa vetoa jakin keskimmäiseen kytkimen juotoskorvakkeeseen.
  • Riippuen kaiuttimen impedanssista, juota haluamasi lähdön johto jakin kärjen kontaktiin. Kuvassa on valittuna 8ohm lähtö.
  • Keltainen 4ohm lähtö (mikäli sitä ei ole valittu ja juotetu jakkiin) jätetään toistaiseksi juottamatta.
  • Ylimääräiseksi jäävä (tässä tapauksessa 16ohm) lähtö leikataan lyhyeksi ja eristetään kutistesukalla.

Huom: vaikket käyttäisi 8ohm tai 16ohm lähtöjä, johtimiin kannattaa jättää sen verran mittaa, että nämä voi tarvittaessa juottaa jakkiin.

Vahvistimen chassiksen työt ovat toistaiseksi valmiit ja tämän voi siirtää hetkeksi syrjään.

Seuraavana työvaiheena on kytkentälevyn ladonta ja juottaminen.

Aloita kiinnittämällä pienemmät vastukset levyyn. Vastusten asennussuunnalla ei ole väliä. Juota osat niistä pisteistä kiinni joihin ei asenneta lisää komponentteja tai myöhemmin johtimia.

Jatka korkeampiin osiin. Muutama huomio:

  • Pääteasteen katodivastus (R11 - 470ohm / 5W) kannattaa pitää etäällä sen rinnalle asennettavasta kondensaattorista (C3). Kuumuus vanhentaa kondensaattoria.
  • Elektrolyyttikondensaattoreilla (C3, C4, C5, C6) on määrätty napaisuus. Näiden plus napa on merkitty kotelon uralla. Kohdista ura levyn painatusten mukaisesti.
  • Muovikalvokondensaattorit (C1 ja C2) voi asentaa kummin päin tahansa. Mikäli asennat optiona saatavat PIO (Paper In Oil kondensaattorit) huomioi näiden asennussuunta layout-kuvan mukaisesti. Näiden kondensaattorien runko on jännnitteellinen, joten tämä tulee olla jännitteettömäällä puolella.

Kiinnitä kytkentälevy koteloon.

Kuvasta poiketen verkkomuuntajan ohut keltainen johdin kannattaa juottaa paikoilleen ennen levyn kiinnitystä. Tämä liitos jää merkkivalon alle ja on hankala tehdä kun levy on kiinnitettynä. Lyhennä johdinta ennen juottamista sopivaan mittaan siten, että johdinta on riittävästi juottamista varten, muttei liikaa jotta se jää kuvan mukaiseksi hässäkäksi.

Juota päätemuuntajan johtimet

  • Keltainen 4ohm johdin kytkentälevylle. (Tämä johdin tulee joko suoraan muuntajalta tai jakin korvakkeelta riippuen valitusta impedanssista.)
  • Punainen johdin kytkentälevylle ja sieltä tasasuuntausputken kannalle.

Juota loput takasivun puoleiset johtimet kytkentälevyltä putken kannoille.

  • Viisi johdinta etuasteputkelta kytkentälevylle (pinnit 1,2,3,6 ja 8).
  • Kolme johdinta pääteasteputkelta kytkentälevylle (pinnit 4,5 ja 8) Huom: kuvasta puuttuu johdin pinniltä 5.
  • Pääteputken kannalle asennetaan 100ohm vastukset pinnien 2-8 ja 7-8 välille.

Pidä johtimet kohtuullisen lyhyinä ja etäällä toisistaan. Kuljeta johdin kotelon pinnan myötäisesti.

Tarkennus edelliseen, pääteputken johdotus - punainen kangaseristetty johdin pinniltä 4. (Jätä muut johdotukset huomioimatta.)

Juota etupaneelin puoleiset johtimet sekä potentiometreille juotettavat kondensaattorit.

Katkaise sarjan mukana toimitettu yksisäikeinen vihreä johdin kahteen yhtä pitkään osaan. Juota johtimien päät etuasteputken nastoile 4-5 (sillattuna) ja 9.

Puno johdinta rittävä matka pääteputken kannalle asti ja pujota sen päät pääteputken kannan pinneille 2 ja 7. Jatka taas johdinta eteenpäin punottuna merkkivalolle.

Johdin kuljetetaan takakannen taitteen nurkassa ja tuodaan täältä suoraan yli merkkivalolle.

Viimeiseksi juotetaan johdin voimakkuussäätimeltä etuasteputkelle. Tämä johdin tulee olla mahdollisimman lyhyt. Liian pitkä veto aiheuttaa helposti oskillointia ja vahvistin kuulostaa tällöin huonolta.

Poikittaisveto toisesta kulmasta katsottuna.

Kiinnitä lopuksi merkkivalo ja sen kupu ja potentiometrien hatut. Vahvistimen kokoonpano on valmis.

Seuraavaksi tarkasta layout-kuvaa seuraten, että kaikki johdotukset on vedetty ja osat ovat ladottu oikein. Käytä tarkistamiseen runsaasti aikaa.

Päivitetty tarkistus ja mittausohje löytyy täältä:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CRP6kfBlP8VWHthzhgFmR605qaoRH0X6vjR967P3Yy4/edit?usp=sharing

Käy ensin etusivun ohjeet läpi ja etsi tarkemmat mittausohjeet vahvistinkohtaiselta välilehdeltä. Käännä kaikki potikat nollaan.

Käy kytkentä läpi johto johdolta, osa osalta ja merkitse tarkistettu osa layout-kuvaan. Kun kaikki on todettu oikeaksi mittaa yleismittarilla sekä maadoituksen eheys ja poissulje virtalähteen oikosulut:

  • Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Toinen mittapää mihin tahansa runkoon ja toisella mittapäällä tarkista elektrolyyttikondensaattorien C3, C4, C5 ja C6 ja rungon väliltä 0 ohm resistanssi.
  • Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Resistanssi C4, C5 ja C6 + ja - napojen väliltä. Tässä mittauksessa resistanssi on ensin pieni mutta asettuu useampaan sataan kilo-ohmiin. Malta odottaa mittarin asettumista. Pieni resistanssi, nolla tai vain muutamia kilo-ohmeja voi olla merkki mahdollisesta oikosulusta joka kannattaa etsiä ennen virtojen laittamista.

Kun mittaukset ja tarkistukset ovat tehty onnistuneesti, voi laitteeseen kytkeä virrat. Asenna sulakkeet sekä tasasuuntausputki paikoilleen, muut putket jätetään asentamatta. Mittaa jännite maan ja kytkentälevyn kondensaattoreilta. Kuormittamaton jännite on kaikissa plusnavoissa suunnilleen sama ja tässä vaiheessa reilusti yli layoutkuvaan merkittyjen mittapisteiden tulosten. Mikäli tässä vaiheessa kondensaattoreilla ei ole jännitettä, laite savuaa, kipinöi tai tekee jotain odottamatonta, sammuta virrat.

Ennen mahdollista vian etsintää varmista mittaamalla, että virtalähteen kannukondensaattorin osiot ovat jännitteettömät ja laite irroitettu verkosta. Layoutkuvassa on myös vaihtojännite-mittapisteet. Nämä voi tarvittaessa mitata yleismittarin 1000Vac alueella, mikäli laitteessa on ongelmia. Näistä yhdellä nuolella merkityt ovat mitattu suhteessa maahan, kahdella nuolella merkityt ovat taas mitattu nuolten välistä.

Asenna loput putket ja kytke lähtöön kaiutin tai keinokuorma. Kytke sähköt. Anna vahvistimen asettua hetki ja mittaa jännitteet mittapisteistä. Seuraa samalla ettei vahvistin tee mitään odottamatonta. Säädä bias kohdalleen ohjeiden mukaisesti.

Layoutkuvaan ja tarkistusohjeeseen on merkitty mittapisteet 400V, 325V jne. Näiden mittapisteiden arvot ovat mitattu suhteessa maahan, eli yleismittarin musta mittapää kiinnitetään laitteen runkoon ja punaisella tehdään mittaukset. Toisen käden päällä voi samalla vaikka istua. Käytä mitta-alueena 1000Vdc asetusta ja salli n. 10 % heitto annetusta mittatuloksista. 

Mittapisteiden jännitteisiin vaikuttaa aina putkien parametrien hajonta ja virrankulutuksen erot. Toinen tuloksia muuttava tekijä on verkkojännitteen suuruus. Tämä voi vaihdella 220-240Vac välillä, joka näkyy helposti mittauksissa. Jännitteitä kannattaa tarkistella enemmän kokonaisuutena ja sallia näille liukumaa suuntaan jos toiseen. Suuret poikkeamat yksittäisessä mittapisteessä muiden ollessa kohdillaan voivat taas paljastaa esim. väärän kokoisen vastuksen ladonnan ko. kohdassa kytkentää. Kannattaa myös luottaa kuulohavaintoihin: Jos laite soi huonosti, jokin on huonosti.

Huom: Mikäli mittaat jännitteitä ilman putkia, jännitteet verkkomuuntajalla kuormaamattomana ovat aina korkeammat. Verkkomuuntajan vaihtovirtamittauksia lukuunottamatta mittaa jännitteet aina putkien kanssa.

Kun mittaukset ovat tehty hyväksyttävästi, vahvistin on valmis koteloitavaksi.

Toivotamme mukavia hetkiä uuden vahvistimen kanssa!

[related_products is_auto_added="1"]