UralTone Easy 8-8 OVERDRIVE - Rakennusohje

UralTone 8-8 "kiljuputki" on alkuperäiselle uskollinen versiomme TS-808 pedaalista. Sarjaan kuuluu alkuperäisessä pedaalissa käytetty 4558 kaksikko-operaatiovahvistin ja japanilaiset transistorit. Opari asennetaan kantaan, näin kytkennässä voi kokeilla erilaisia kahdeksannastaisia kaksikko-opareita ja etsiä niitä pieniä eroja, jotka tekevät elämästämme hienoa. Efekti kasataan tuttuun UralTone 1590B -koteloon kuten muutkin UralTone efektit.

UralTone Easy 8-8 OVERDRIVE on UT EASY - sarjaa eli kaikki osat kytketään piirilevylle, myös jakit ja kytkimet. Tämä helpottaa kokoamista huomattavasti. Rakennusarja sopii myös vasta-alkajille! 

  1. UralTone Easy 8-8 Overdrive pedaali - rakennussarja
    45,00 € 35,86 €

    UralTone EASY 8-8 "kiljuputki" on evoluutioversio suositusta 8-8 Overdrive rakennussarjastamme. Easy-sarjassa kaikki osat juotetaan samalle piirilevylle joka helpottaa efektin rakentamista huomattavasti sekä mahdollistaa testaamisen ja käytön ennen kytkennän kotelointia.

    Lisänä alkuperäiseen kytkentään, Easy-versiossa on lisätty "style"-kytkin, jolla alkuperäisen diodiklipperin rinnalle voi tehdä vaihtoehtoisen klipperi -kytkennän mahdollistaen monipuolisemman särömaailman. 

    Lisätietoja

UralTone Easy 8-8 Overdrive - BOM - Sarjan osalista

Yleisohjeita rakennussarjojen kasaamisen tueksi
PDF muotoinen yleisohje pedaalirakentajille

Pedaalin rakentaminen

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

Efektirakennussarjan piirilevy: Levylle on painatettu kaikkien osien paikat tunnisteineen. Eri osatyypeillä on omat etuliitteet: vastukset ovat numeroitu R1, R2 jne; kondensaatorit C1, C2. Tunnistetta vastaavat osien arvot tai tyypit löytyvät sarjan mukana toimitetusta osalistasta.

Linkki osalistan sähköiseen versioon löytyy myös tämän sivun alusta.

Rakennussarja kasataan matalat osat ensin -järjestyksessä. Tällä tekniikalla komponentit pysyvät siististi levyn pinnassa kun levy käännetään ympäri juottamista varten.

Ylläolevassa kuvassa on juotettuna paikoilleen kaikki vastukset (R). Vastuksilla ei ole määrättyä asennussuuntaa, mutta tässäkin ladonnan voi suorittaa "lukusuuntaan". Kuvassa väriarvot luetaan vasemmalta oikealle.

Seuraavana osakokonaisuutena levylle juotetaan diodit. Diodieilla on määrätty asennussuunta. Diodien koteloon on painatettu toiseen päähän raita joka ilmaisee diodin katodin / napaisuuden. Tätä raitaa vastaa piirilevyn painatukset, viiva komponentin ääriviivassa sekä K kirjain katodin puoleisessa päädyssä.

Merkkivalo / led (D7) ja diodit D4 ja D5 jätetään tässä vaiheessa vielä asentamatta.

Juota IC-piirin kanta paikoilleen. Kannalla on määrätty asennussuunta. Piirilevylle on painatettu IC-piirin ääriviivat ja komponentin yläreunassa on puoliympyrän mallinen koko. Kohdista kannan rungon kolo saman suuntaisesti.

Teknisesti asennussuunnalla ei ole väliä, mutta käytön ja asentamisen puolesta on eduksi, että asennussuunnan merkinnät ovat oikein. Jos kuitenkin kanta sattuu asentumaan väärin päin, tätä ei tarvitse varta vasten irrottaa ja kääntää ympäri. Tärkeintä on muistaa kokoonpanossa tapahtunut virhe.

Juota transistorit (Q1, Q2) levylle. Näiden asennussuunta on määrätty, kotelon ääriviivat kohdistetaan piirilevylle painatetun kuvion mukaisesti kaareva sivu ylöspäin.

Juota keraamiset ja polyester- (muovikalvo-) kondensaattorit (C) levylle. Näissä osissa ei ole määrättyä asennussuuntaa, mutta osat voi latoa samalla ajatuksella kuin vastukset yhtäläiseen lukusuuntaan.

Pieniarvoisissa kondensaattoreissa arvo esitetään eri tavoin. Yksi käytäntö on, että arvon kaksi ensimmäistä lukemaa ilmoittaa arvon kertoimen eli kaksi ensimmäistä lukua. Kolmas on exponentin arvo, eli kuinka monta nollaa kahden ensimmäisen lukeman jälkeen tulee. Näin esim 472 = 4700 = 4.7nF.

Kuvan valkoisissa polyesterkondensaattoreissa arvo on merkitty sekä nanofaradeina (220nK) ja mikrofaradina 1K. (K-kirjain on osan toleranssi.)

Huom: Asenna isommat 220nF ja 1uF muovikalvokondensaattorit aivan levyn pintaan kiinni jotta potentiometrit voi myöhemmin asentaa oikealle korkeudelle.

Juota elektrolyyttikondensaattorit (C) levylle. Elektrolyyttikondensaattoreissa on merkitty osan miinusnapa sekä kotelon sivuun painatetulla raidalla, että lyhyemmällä kytkentäjalalla. Miinusnapaa levyllä vastaa puoliympyrän muotoinen, väritetty alue komponentille painatettujen ääriviivojen sisällä.

Huom: Asenna elektrolyyttikondensaattorit aivan levyn pintaan kiinni jotta potentiometrit voi myöhemmin asentaa oikealle korkeudelle.

Riippuen osatoimituksesta, lähdön jakki J2 vasemmalla voi olla joko stereo (kuten kuvassa yllä) tai mono jolloin keskimmäinen kontakti puuttuu jakista.

Tässä vaiheessa on myös hyvä asentaa IC paikalleen. Kuvasarjassa tämä tehdään myöhemmin, mutta asentaminen on potentiometrien juottamisen jälkeen huomattavasti hankalampaa.

Siirrä nyt kytkentälevy hetkeksi sivuun kotelon valmistelua varten.

Merkitse "Style" kytkimen keskikohta koteloon. Halutessasi voit kiinittää etupaneelin koteloon käyttäen apuna potentiometriä ja jalkakytkintä. Näin levy on varmasti keskitetty oikein.

Poraa ~ 7mm reiät merkitsemiisi paikkoihin. Reiän halkaisijalla ja sen paikalla ei ole kovin tiukkaa toleranssivaatimusta. Etupaneeli peittää virheet.

Mikäli rakennat efektin ilman etupaneelia reikä kannattaa tehdä kahdesta pienestä ja viilata näiden väli auki. Näin saat tehtyä samanlaisen pitkän aukon kuten paneeliin on tehty.

Asenna potentiometrit (RV1-RV3) levylle. Leikkaa keskimmäisen potentiometrin ohjainnasta osan pinnasta pois. Kotelossa ei ole työstetty koloa tätä varten ja mikäli tätä nastaa ei poisteta, kytkentä ei asetu koteloon oikein.

Juota potentiometrit vain yhdestä nastasta ensialkuun. Varmista sitten, että potentiometri on asennettu suoraan ja on työnnetty niin syvälle kuin mahdollista. Jos potentiometri ei ole asennettu riittävän syvälle, on pohjan kannen kiinnittäminen myöhemmin mahdotonta.

Halutessa koteloa voi käyttää apuvälineenä asennukseen.

Juota paristoklipsi paikoilleen. Klipsin johtoja voi lyhentää melko paljon. Asennuksessa pujota johtimet ensin piirilevyn reikien läpi ja tämän jälkeen taitat johtimen päät niiden padeille. Juotosta varten kuvassa levyn takapuolelle voi jättää isomman lenkin jolloin juottaminen on helpompaa. Lopuksi vedetään "löysät pois". Levyn läpi pujotettu johdin kestää paremmin käyttöä ja mutka johdossa toimii vedonpoistajana.

Huom: Vaikka käyttäisitkin efektiä myöhemmin pelkästään virtalähteellä, suosittelemme käyttämään paristoa ensimmäisiin virtoihin laittamisiin. Pariston virranantokyky on huomattavasti pienempi mitä osassa verkkokäyttöisillä virtalähteillä ja vikatilassa mahdolliset vauriot jäävät pienemmiksi.

Työnnä vipukytkin ja jalkakytkin niiden padeihin, mutta älä juota näitä vielä. Pujota myös LED sen padeihin ja taita jalkoja ulospäin kuvan osoittamalla tavalla. Näin LED ei tipu kun levyä pyöritellään. Älä myöskään juota lediä kiinni.

LED:llä on määrätty asennussuunta. Lyhyempi johdin merkkaa miinusnapaa. Tämä kodistetaan levyllä K (katodi) merkinnän mukaisesti. Pohjapuolella miinusnavan puolen tunnistaa neliön muotoisesta juotospadista.

Kierrä jalkakytkimeen mutteri ja pujota sen perään tähtialuslevy.

Paina DC-jakki paikoilleen ja taita sen jalkoja jotta tämä pysyy kiinni levyssä. Älä juota osaa vielä.

Asenna edellisen kohtien mukaisesti valmisteltu levy koteloon. Tämä on helpompi tuoda alakautta sisälle pitäen koteloa oikein päin. Ohjaa potentiometrit, jalkakytkin ja vipukytin etupaneelin aukkojen läpi. Avita myös DC-jakkia kotelon yläosan aukon läpi.

Asenna etupaneeli paikoilleen ja kiinnitä potentiometrien, jalkakytkimen ja jakkien mutterit.

Tarvittaessa säädä jalkakytkimen koteloon sisälle jäävän mutterin korkeutta siten, että piirilevy on kutakuinkin samansuuntainen kotelon kanssa.

Kun levy on oikealla paikalla, juota jalkakytkin, LED ja vipukyytkin kiinni. Tarkista että vipukytkin on suorassa ja painettuna niin syvälle levyn läpi kuin mahdollista ennen sen juottamista.

DC-jakin asennuksessa voi käyttää työkalua apuna jotta tämän saa sopivaan asentoon ennen juottamista.

Efektiprojekti näyttää nyt tältä.

Huom: kuvassa on jo diodi alakulmaan juotettuna. Tästä myöhemmin lisää.

Easy 8-8:n on lisätty vaihtoehtoinen led klipperi kytkentä joka aktivoidaan "style" kytkimestä. Tämä kytkentä on asennettu rinnan alkuperäisen diodiklipperin rinnalle.

Tässä kohtaa voi kokeilla matalamman kynnysjännitteen diodeita. Sarjan mukana toimitetaan kaksi Schottky-diodia jotka voi asentaa levyn alakulman padeihin.

Kuvassa on kytketty vain yksi diodi. Tämä leikkaa aaltomuodosta vain toista puolikasta jolloin klippaus on epäsymmetrinen. Voit kokeilla tässä eri tyyppisiä diodeita (Schottky, germanium) joko parina (symmetrinen klippaus) tai yksittäisenä (epäsymmetrinen klippaus). Oikea yhdistelmä löytyy kokeilemalla ja kuuntelemalla.

Lopuksi kiinnitä valitsemasi potentiometrin nupit, paristo ja sulje takakansi. Efekti on valmis käyttöön!