UralTone Micro ECL84 minivahvistimen rakennusohjeet

UralTone ECL84 on Micro Amp sarjan räyhäkkäämpi malli. ECL86 on omimmillaan lämpimillä puhtailla ja pienimmillä säröillä. ECL84 Micro Amp sen sijaan loistaa isoimmilla, jopa fuzz tyyppisillä särötasoilla. Vahvistin suorastaan vaatii, että sitä hiukan rääkätään ja kiusataan. Soundi on kiinteä, tiukka ja hyvin kasassa. Harmonista rikkautta tulee lisää sitä mukaan kun särö lisääntyy. Tämä ei ole Toto tai Gary Moore -coverbändeille suunattu vaan tiukkaan, rouhevaan (fuzz) rock tai heavy riffittelyyn tai jumitussessioihin täydellisesti sopiva minivahvistin. 

Toki UralTone ECL84:sta saa myös puhtaita soundeja irti ja tarvittaessa jazz tai blues soundit irtoaa. 

UralTone ECL84 vahvistimen suunnittelu lähti halusta ottaa käyttöön putkia, joita lojuu mailman putkivarastoissa paljon, mutta joille ei oikein kukaan ole löytänyt käyttöä. Monien testailujen jälkeen mukaan valikoitui ECL84 triodi-pentodi sekä E92CC tuplatriodi. ECL84 on alunperin televisioputki ja E92CC on muinaisten tietokoneiden sisältä löytyvä työjuhta. Ei mitään perinteisiä vahvistinputkia, joten käyttöä pitää lähteä tutkimaan hieman uudenlaisesta näkökulmasta. Koska näitä putkia ei ole suunniteltu toimimaan mahdollisimman lineaarisesti audiokytkennöissä, ei niistä sitä kannata hakea. HIFI -laitteisiin kannattaa yleensä valita putket, jotka on suunniteltu vahvistimaan signaali mahdollisimman lineaarisesti ja säröttömästi. Kitaravahvistimissa tämä ei ole juuri koskaan tavoite, joten monia mielenkiintoisia sävyjä ja säröspektrejä voidaan hakea eksoottisimmista putkityypeistä. 

Molempia putkityyppejä on maailman varastot täynnä ilman järkevää käyttöä, joten saatavuus pitäisi olla hyvä pitkälle tulevaisuuteen. Ja näillä putkilla on todella pitkät käyttöiät. 

UralTone Micro ECL84 rakennussarja - BOM - Sarjan osalista

UralTone Micro ELC84 rakennussarja - Kytkentäkaavio

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Vahvistin rakennetaan kahden levyn väliin. Alemmalla levyllä on vahvistimen varsinainen kytkentä ja kansilevyyn on kiinnitetty päätemuuntaja, virtalähteen sekä kaiutinlähdön liittimet sekä virtakytkin. Vahvistimen rakentaminen on lähempänä efektipedaalia, mittakaava on vain hieman suurempi. Kuvasarjassa edetään osakokonaisuus kerrallaan. Suosittelemme perehtymään rakennusohjeeseen ennen kasaamisen ryhtymistä. Näin rakentamisesta jää mieleen selkeä idea, miten se tapahtuu.

Micro ECL84 kytkentälevy. Osien numerointi ja arvot ovat painatettu levylle. (Mikäli levylle painatettu arvo poikkeaa osalistan arvosta, osalista arvo on oikea.)

Vahvistimen voi rakentaa joko sarjan mukana tulevan kansilevyn kanssa tai poraamalla kotelon, kuten osa Micro-sarjan vahvistinprotoista on rakennettu. Tällöin kytkentälevyä voi käyttää porausjiginä. Levylle on tehty valmiit reiät kannen porauksen mukaisesti. Nämä ovat merkitty DRL ja porauksen reiän halkaisijalla.

Tässä ohjeessa vahvistin tehdään helpommin poraamatta käyttämällä kansilevyä

Asenna hiilikalvovastukset levylle. Vastuksissa osien arvo on merkitty värirenkain. Voit joko googlettaa väriarvotaulukot tai käyttää yleismittaria oikean arvon etsimiseen. Vastusten asennussuunnalla ei ole väliä, mutta tyylikkääseen asennukseen sopii käyttää yhtenevää asennussuuntaa joka helpottaa esim. osan arvon lukemista myöhemmin jos laitetta korjataan. Kuvissa osat ovat ladottu silkkipainatuksen suuntaisesti samaan lukusuuntaan.

Kääntöpuolelta juotettavat osat kannattaa latoa aina matalin ensin -tekniikalla. Näin osat pysyvät siististi levyn pinnassa ilman että niitä tulee painaa erikseen paikoilleen. Sama käytäntö helpottaa myös juottamista, sillä jalkoja ei näin tarvitse kääntää 90° kulmaan.

Asenna metallikalvovastukset levylle. Kytkennässä käytetään korkeamman tehonkeston metallikalvovastuksia virtalähteessä. Huom: Älä sekoita 100ohm hiilikalvo- ja metallikalvovastuksia keskenään.

Asenna 5W tehovastus levylle

Asenna muovikalvokondensaattorit kytkentälevylle. Näillä ei ole määrättyä asennussuuntaa ja osa voi olla kummin päin tahansa levyllä.

Asenna elektrolyyttikondensaattorit levylle. Näillä on määrätty napaisuus ja osa tulee asentaa oikein päin. Vaakaan (johdot päissä) asennettavissa kondensaattoreissa plus-napa on merkitty koteloon tehtyllä uralla. Kohdista silkkipainatus ja kotelon uritettu pää toisiinsa. Pystyyn asennettavissa elektrolyyttikondensaattoreissa on miinusnapa merkitty raidalla tms. Levyllä miinus on merkitty valkoisella täytöllä osan painatuksessa.

Huom: Pystyelkot ovat helpompi asentaa putkenkantojen asennuksen jälkeen.

Asenna tasasuuntaussilta. Tälläkin osalla on määrätty asennussuunta. Sillan napissa on merkitty plus-napa sekä osan painatuksessa, sekä pidempänä kytkentälankana.

Jatka asennuksia putken kantojen asentamisella levylle. Joskus putkien kannat ovat taiteltu hieman vinoon joten suosittelemme tarkistaa että putken kanta on samansuuntainen levyn kanssa. Juota kanta ensin yhdestä sivusta ja taittele kanta sopivaan suuntaan. Kun kanta on suorassa juota kaikki nastat kiinni. Kiinnitä samalla myös sulakepesä.

Mikäli jätit pystyelkot aiemmin asentamatta, asenna ne nyt.

Kiinnitä kuusi korotushylsyä levylle. Hylsyn ja levyn väliin asennetaan m3 tähtialuslevy lisäkorokkeeksi. Kiinnitä kuminen vahvistinjalka M4 ruuvilla ja mutterilla kuvan mukaisesti.

Leikkaa sarjan mukana toimitetun pienikokoisen verkkomuuntajan johtimet lyhyiksi. Mittaa on noin muuntajan korkeuden verran plus 5-10mm. 6V käämin johtimet ovat samaa kuparilankaa kuin muuntajan käämi ja tämä on lakattu oikosulkujen estämiseksi. Jotta johtimeen voi juottaa, lakka tulee raaputtaa, hiota tai polttaa pois. Kun lakkaus on rapsuteltu tms. pois, esitinaa johmitien päät. Mikäli tina ei tartu, puhdista johtimia lisää.

Työnnä muuntaja kumiseen jalkaan ja pujota johtimet kuvan mukaisesti omille padeilleen.

Rakennetun vahvisimen tulee näyttää nyt tältä.

Asenna sulake kantaan.

Aseta kaikki kolme potentiometriä kytkentälevylle ja pujota näiden akseleihin kuhunkin kaksi M7 aluslevyä. Aluslevyyllä säädetään osien korkeus sopivaksi.

HUOM: Älä juota potentiometrejä vielä kiinni.

Kiinnitä tyhjä kansilevy kytkentään neljällä kuvassa näytetyllä ruuvilla. Kun levy on kiinni, kiinnitä potentiometrit. Kiristä riittävästi, löysä liitos nostaa potikoita muutoin myöhemmin ylös. Potentiometrit nousevat hieman mutta jalat jäävät edelleen juotospadeihin.

Sama sivusta. Potentiometrit ovat padeissaan mutta pinnin varsi nousee osin levyn tasan yläpuolelle.

Sama pohjapuolelta. Potikoiden pinnit ovat levyn juotospuolen kanssa tasan. Juota kaikki kolme jalkaa kaikista potentiometreistä. Älä purista puoliskoja, vaan tee juotos siten, että levyt ovat "levossa".

Irrota potentiometrien mutterit ja kannen ruuvit ja poista kansi. Juota potentiometrien jalat komponenttipuolelta. Tila on ahdas. Mikäli kolvi ei mahdu, käsi tärisee tai juottaminen väärältä puolelta ei tunnu hyvältä idealta, jätä väliin. Kytkentälevyn padit ovat läpikuparoituja, joten juotospuolen tinaus on jo riittävä. Komponenttipuolen juotoksella saadaan liitokseen enemmän mekaanista kestävyyttä.

Poista muuntajan vieressä olevat kaksi korotuspalaa tähtialuslevyineen.

Kiinnitä kansilevyyn kumiset läpiviennit, DC-jakki, kaiutinliitin ja lopuksi päätemuuntaja. Läpivientien alapuolelta voi leikata pienet siivut pois jolloin rengassydänmuuntaja saa hieman enemmän tilaa (vrt seuraava kuva). Kiinnitä päätemuuntaja edellisessä kohdassa poistetuilla korotuspaloilla (nämä siirretään kannen puolelle). Muista lisätä myös tähtialuslevyt. Muuntajan asennussuunta on siten, että kahden johdon sivu tulee putkien puolelle, kolmen taakse.

Juota liittimiin johtimet. DC-jakin ja virtakytkimen välille juotetaan jodin. Johimet voivat olla melko lyhyitä, nelisen senttiä on jo tarpeeksi. Puno muuntajan ensiöjohtimet kuvan mukaisesti. Punottu johdin on paremmin suojattu häiriöiltä.

Aseta kansi ja kytkentälevyt vastakkain. Älä kiinnitä puoliskoja vielä. Mikäli irtonainen kakku on hankala käsitellä, kiinnitä puoliskot tilapäisesti vaikka kumilenkein.

Juota kaiutinliitännän johtimet levylle SPK GND tulee jakin runkoon SPK TIP jakin kärkeen.

Juota virransyötön johdot levyn AC IN padeihin. Napaisuudella ei ole väliä, vaihtojännitteellä ei ole napaisuutta.

Juota päätemuuntajan toision johtimet (3kpl) paikoilleen. Punaisen muuntajan johtimet on merkitty alemmalle riville. BK=musta, BL=sininen, YL=keltainen.
(Ylemmät merkinnät ovat Hammond 125 sarjan muuntajan värityksen mukaiset.)

Juota päätemuuntajan punottu ensiö paikolleen. Päätteen kannan vieressä on padit OPT RD = punainen OPT GN = vihreä. Lyhennä johdinta muutama sentti. Oikea mitta on sopivan lyhyt: johdolle on oltava tilaa asennusta varten, kuin myös pelivaraa mikäli kytkentä tulee avata. Liian pitkä johdin vie taas sisältä tilaa ja voi osua putkiin tms. Voit kiinnittää nämä johdot koroketolppaan kuvan mukaisesti. Kuljeta johdin putkien välistä.

Kiinnitä puoliskot ruuveilla ja asenna potentiometrien mutterit sekä aluslevyt.

Asenna lopuksi sisääntulon jakit. Levyllä on kaksi padiparia. Tässä versiossa jakit juotetaan taaimmaisiin, sillä alumiinikotelo kapenee pohjaan päin mentäessä. Alumiiniseen koppaan porattuna ulommat padit saattavat toimia paremmin.

Voit kiinnittää sisääntulon jakkien mutterit ja putket tilapäisesti paikalleen ja kokeilla vahvistinta. Levyllä on jännitteet joten varmista, että kytkentä on eristävällä alustalla (puinen pöytä tms) eikä kytkennän alle ole jäänyt komponenttien jalkoja tms. sälää joka voi aiheuttaa oikosulun.

Etulevyn jakkeja varten alumiinikoteloon tulee porata kaksi reikää. Helpommin tämän voi tehdä askelporalla.

Pudota kytkentä koteloon ja merkitse jakkien keskikohdat tussilla koteloon.

Mittaa jakin puolivälin ja kannen välinen etäisyys.

Merkitse mitattu etäisyys koteloon

Jatka pystyviivoja siten, että saat tarkat porauksen paikat. Kotelon porauksessa ei ole undo-toimintoa, joten tee mittaa varoiksi toisen kerran. Älä myöskään käytä kuvien mittaa. Kytkentälevy saattaa asettua eri korkeudelle, mikäli rengassydänmuuntaja on korkeampi tai aluslevyjen korkeudet vaihtelevat.

Poraa reiät. Reiän halkaisija on 12mm jolloin toleranssia on milli. Isokokoinen terä hakee helpommin alkua kuin pieni. Varmin tapa on napauttaa terävällä työkalulla alku, jolloin kärki ei vaeltele. Maalattu helpottaa työtä, sillä maali antaa terälle myöden. Askelpora, tai eteneminen muutamalla eri koon terällä on myös kätevä tapa hallita reikien paikkaa. Jos 6mm reikä näyttää olevan vinossa, tätä voi "siirtää" pyöreällä viivalla haluttuun suuntaan jonka jälkeen reikä porataan isommaksi. Askelporalla näitä siirtoja voi tehdä 2mm välein.

Poista vahvistin kotelosta ja lisää jakkeihin korokelevyt. Levyjä on kahta tyyppiä, viistettyjä ja tasaisia. Tasaiset käytetään tässä.

Mikäli päätemuuntajan läpivienti estää asennuksen keskityksen, leikkaa sen reunasta pieni pala pois. Ole varovainen, ettet riko johtimia.

Pudota vahvistin koteloonsa. Kiinnitä ensin kannen ruuvit (kuvassa vääränlaiset) ja vasta tämän jälkeen etulevyn jakit. Jakkeja ei kannata kiristää posket tutisten, vain siten, että ne pysyvät kiinni eivätkä irtoa. Puhdista mahdolliset tussimerkinnät etulevystä. Kiinnitä lopuksi haluamasi potentiometrin nupit.

Onnea, vahvistin on valmis!

Micro-sarjan vahvistimet ovat kauttaaltaan katodibiasoituja eikä vahvistinta tarvitse säätää tai mittailla sen enempi. Huolella tehty vahvistin on heti soittovalmis.