UralTone ECL86 micro amp on ällistyttävän yksinkertainen, vain yhden putken erittäin helpporakenteinen putkivahvistin. Se on pieni ja toimii ulkoisen virtalähteen avulla, mutta kuulostaa silti oikealta ja laadukkaalta putkivahvistimelta. Laite kootaan yhdelle levylle ikään kuin point-to-point tyyliin. Osat on isoja ja laadukkaita. NOS Spraque paper-in-oil kondensaattori, Tropical fish tone kondensaattori ja Euroopassa valmistettu NOS ECL86 putki, Switchraft jakit, Alpha 24mm potentiometrit ja belton putkikanta takaavat pitkän käyttöiän ja loistavan äänenlaadun.

6VAC jännite nostetaan sisäisellä muuntajalla 200V tienoille eli vahvistin toimii oikealla jännitetasolla, kyse ei siis ole vahvistimesta, jossa putki on koristeena vaan oikeasta täysputkivahvistimesta.

ECL86 on triodi-pentodi kaksoisputki eli saman lasin sisällä on sekä päätepentodi että etuaste triodi. Triodiosa vastaa ECC83 yhtä puoliskoa ja pentodi taas on ikään kuin EL84:n pikkuveli. Putki oli 60-luvulla suosittu radiossa, nauhureissa ja pienissä HiFi -päätteissä. Nyttemmin putkea ei enää tehdä ja se alkaa käydä harvinaiseksi, mutta valitsimme putken tähän projektiin, koska se on äänellisesti todella hyvän kuuloinen ja koska putkia on vain yksi ei uudelleen putkitus ole suhteettoman kallis. Lisäksi meiltä löytyy kirjoitushetkellä ECL86 sen verran varastosta, että niillä pärjätään melko pitkään. Lisäksi vahvistin on helppo modata käyttämään muita ECL sarjan putkia eli vuosikymmeniin ei ole hätää putkien saatavuuden suhteen.

Vahvistimen soundi on lämmin ja pyöreä. Tehoja on 1-2W ja laite menee nätisti särölle myös ilman pedaaleita. Tosin ihan kerrostalovolumilla ei tällöin enää soiteta. Tehot riittää koti- ja studiokäytön lisäksi pikku jameihin, ainakin hyvin kevytkätisen rumpalin ja 12" kaapin kanssa. Sopivin kaiuttimen impedanssi on 8 ohmia.

ECL86 on helppouden ja hauskuuden vuoksi loistava ensimmäinen vahvistinprojekti, mutta takaa hienon illanvieton ja onnistumisen tunteen myös kokeneemmalle rakentajalle.

Tässä artikkelissa rakennetaan UralTone ECL86 putkivahvistin askel askeleelta. Tämä on ainut ohje vahvistimen rakentamiseen.

Ladattavat tiedostot:

Osalista (google drive linkki)

Tarkista ensin, että kaikki osalistan mukaiset komponentit löytyy paketista. Jos jotain puuttuu ota meihin yhteyttä niin korjaamme virheen. Osa komponenteista voi olla hiukan eri näköisiä. Joskus saatavuuksissa on ongelmia, jolloin korvaamme osia toisilla yhtä laadukkailla mutta eri merkkisillä tai mallisilla osilla.

HUOM. levy on protoerästä ja lopullinen on hiukan erinäköinen. Rakenne on kuitenkin sama.

HUOM2. Tarkista aina verkkomuuntajan värit muuntajan kyljestä. Kuvissa 6V puolen johdot ovat sinisellä eristeellä ja 230V puolen punaisella. Värit voivat myös olla erit toimitetussa muuntajassa.

(Ei pakollinen) poraa kuvan keskellä olevaan reikään kartio 6mm poralla. Tällöin uppokantaruuvi sopii reikään nätimmin.
Asenna jakit, putken kanta (huomaa asennussuunta ja asennuspuoli), virtaliitin, läpivientikumit ja kytkimet levyyn. Kuvassa vasemmanpuoleinen kytkin on 2-asentoinen virtakytkin ja oikeanpuoleinen on 3-asentoinen gain / takaisinkytkentä -kytkin.
Kytkimien korkeus säädetään ennen levyyn asennusta kiinnitettävällä muutterilla.
Kuvan mukaiset pihdit on kaapelien kuorimisessa todella kätevät. Suosittelemme!
Juota musta maadoituskaapeli kuvan mukaisesti. Kaikki pädit levyllä kannattaa esitinata ennen komponenttien tai johtimien asennusta. Huom. kuvasta poiketen, muuntajaa ei tässä vaiheessa vielä asenneta.

Juottaessa on tärkeää on käyttää laadukasta tinaa. Suosittelemme seosta jossa on 3% hopeaa (pakettissa on maininta ag3, ag 3% tai vastaava). Juotoskolvin lämpötila pitää olla riittävän korkea. Suositeltava aloituslämpö on 370C, jota voi tarvittaessa säätää suuntaan tai toiseen tarpeen mukaan. Emme sano tätä joka välissä myydäksemme uutta tinaa vaan oikeasti seoksella, joka on tarkoitettu teollisuudelle ei harrastaja saa kunnon juotoksia aikaiseksi. Ilmeisesti moni kauppa myy näitä seoksia (koska ne on halvempia) ilman mitään kommenttia käytöstä, joten saamme paljon kyselyitä miksei juotokset onnistu. Eli nyt kun maailma on siirtynyt lyijyttömään juotostinaan pitää kiinnittää huomiota tinan laatuun.

Juota tasasuuntaussilta kuvan mukaisesti. Huomaa asennussuunta. + ja - sekä ~ merkit pitää mennä oikeisiin juotospädein.
Lisää KAIKKIIN 400V kondensaattoreihin kuvan mukaiset eristepalat. Tämä estää oikosulkujen tapahtumisen jalkojen ja levyn väärän pädin välille.
Juota 22uF / 400V (tai 450V) kondensaattori kuvan mukaisesti. HUOMAA valkoinen raita tulee mustan johtimen puolelle. Osa on äärimmäisen tärkeää juottaa oikein päin.
Vastukset voidaan tunnistaa joko värillisten raitojen perusteella tai sitten mittaamalla. Huomaa, että vastuksilla on toleranssi eli 220 ohm vastus voi olla esim. 218.7 ohm kuten kuvassa.
Juota 220ohm 1W (punainen - punainen - ruskea - kulta) vastus kuvan mukaiseesti.
Juota oikean puoleinen kondensaattori 100uF / 400V kuvan mukaisesti. Miinus puoli tulee kuvan oikealle. Huomaa, että muutimme kondensaattorin arvoa kuvan ottamisen jälkeen. Uusi malli on suurempi (näkyy vasta viimeisessä ohjekuvassa). Tärkeää kuitenkin on, että plus napa menee vastuksen puoleiseen juotospädiin ja miinus napa levyn laitaan. Laitimmaiset pädit on kytketty yhteen eli miinus johdin voi mennä mihin vain laitimmaisiin pädeistä.
Juota 270 ohm / 5W (huom. kuvassa väärä arvo) vastus ja 220uF 25V musta kondensaattori kuvan mukaisesti yhteen. Huomaa kondensaattorin napaisuus. Plus navan tunnistaa urasta, joka näkyy kuvassa vasemmalla.
Juota vastus-kondensaattoripaketti kuvan mukaisesti. Putken kannalla johdin menee pinniin no 7. Tähän päähän laitetaan mustaa eristesukkaa.
Katkaise potentiometrien pyörimisen esto korvakkeet pihdeillä. Korvake pihtien leukojen väliin ja kevyesti taittaen korvake lähtee irti.
Esitinaa potikan taakse ja kondensaattorin klipsiin hiukan tinaa. Tinauskohtia voi kevyesti hioa etukäteen. Jos et omaa tarpeeksi tehokasta kolvia voidaan konkka kiinnittää myös pikaliimalla tai jopa kuumaliimalla.
Kiinnitä potikka levyyn, juota kondensaattori (tai liimaa) kiinni potikan taakse ja juota potikan yksi jalka levyyn kiinni kuvan mukaisesti.
Kiinnitä toinen potentiometri ja juota sen yksi jalka levyyn kiinni.
Juota ison kondensaattorin jalka kiinni potikkaan. Eristä johdin suojasukalla.
Kiinnitä 3300pf kondensaattori (tone konkka) kuvan mukaisesti. Eristä molemmat johtimet.
Juota ison kondensaattorin oikean puoleinen johdin putken kannan pinniin no 9. Eristä johdin.
Juota 47K 1W vastus (keltainen - violetti - oranssi - kulta) potikan keskikorvakkeen ja putken kannan no 8 välille.
Juota kuvan mukaisesti punainen johdin pädien välille. Juota 10K 1W vastus (ruskea - musta - oranssi - kulta) kuvan mukaisesti.
Juota 100 ohm 1W (ruskea - musta - ruskea - kulta) vastus kuvan mukaisesti juotospädin ja putken kannan pinnin 3 välille. Eristä toinen johdin.
Tee 10uF 63V mustasta kondensaattorista ja 1.5K 1W (ruskea - vihreä - punainen - kulta) vastuksesta kuvan mukainen paketti.
Juota edellä tehty konkka-vastus paketti putken kannan pinnin 2 ja kuvan mukaisen juotospädin väliin. Juota tästä pädistä 100 ohm 1W vastus (ruskea - musta - ruskea - kulta) kuvan mukaisesti.
Juota 470K 1W (keltainen - violetti - keltainen - kulta) vastus sisäänmenojakin korvakkeisiin. Huomaa, että toinen jalka yhdistää kaksi korvaketta toisiinsa.
Juota 47K 1W (keltainen - violetti - oranssi - kulta) vastus jakin ja putken kannan no 1 väliin. Eristä toinen johdin.
Kytke 100kohm 1W (ruskea - musta - keltainen) vastus putken pinnin 9 ja kuvan mukaisen pädin väliin. Eristä molemmat johtimet.
Seuraavaksi juotetaan 470 ohm 0.25W vastus (keltainen - violetti - ruskea - kulta) ja 1nF keraaminen kondensaattori (102) kuvan mukaisesti. Kytkin hajoaa helposti, jos jalkaa kuumennetaan liikaa. Esi tinaa komponenttiparin jalat ennen kiinnittämistä kytkimeen.
Juota valkoinen johdin kuvan mukaisesti.
Juota 4.7K 0.25W (keltainen - violetti - punainen - kulta) (HUOM: kuvassa eri arvo (punainen-violetti-punainen) vastus kuvan mukaisesti. Huomaa taas esitinata komponentin jalat ennen kiinnittämistä kytkimeen.
Juota 22uF / 400V kondensaattorin kuvan maukaisesti. Huomaa asennussuunta! Miinu (valkoinen viiva) tulee asentaa levyn laitaan päin.
Laita muuntajan kiinnityspultti levyn läpi. Vedä päätemuuntajan johdot levyn läpivienneistä.
Ruuvaa verkkomuuntaja kiinni kevyesti kiristäen.
Vie samalla päätemuuntajan johtoja levyn läpi. Varo kolhimasta päätemuuntajaa. Malaaus ei kestä kovia kolhuja. Kiinnitä tämän jälkeen päätemuuntajan ruuvit ja mutterit.
Puno verkkomuuntajan punaiset johdot kuvan mukaisesti ja juota ne levyyn kiinni. Johtoja pitää lyhentää. Varo kuitenkin lyhentämästä liikaa. Esi tinaa johtimien päät ennen juottamista levyyn.
Juota muuntajan sinisten eristeiden alla olevat kääminpäät virtaliittimeen ja virtakytkimeen. Juota pienoissulake (harmaa laatikko) kuvan mukaisesti.

HUOM! Tarkista aina verkkomuuntajan värit muuntajan kyljestä. Kuvissa 6V puolen johdot ovat sinisellä eristeellä ja 230V puolen punaisella. Värit voivat myös olla erit toimitetussa muuntajassa.

Huomaa, että muuntajan sinisellä eristeellä olevat johdot ovat eristettyä kuparilankaa. Ole erittäin varovainen kun kuorit johtojen eristeet ettet vahingossa katkaise johtoja liian lyhyiksi. Kuvan mitta on oikea, mutta kannattaa jättää ensiksi hieman pelivaraa ja esim. kokeilla katkaisua ja kuorimista ensin johdon päästä harjoittelumielessä. Voit katsoa tulevista kuvista mihin johdot kytketään ja mallata pituudet sen mukaan. Hiukan liian pitkä ei haittaa mutta melko tarkkaan mittaan kannattaa pyrkiä.

Kuparin päällä oleva lakka pitää tämän jälkeen poistaa raaputtamalla tai polttamalla (tai molemmilla tavoilla). Lopuksi päät esitinataan. Jos tina ei tartu jatka lakan mekaanista irrottamista.

Kierrä harmaa tai valkoinen hehkukaapeli kuvan mukaisesti kierteelle. Idea on, että johdot kiertyvät toistensa ympärille, ei niin että vain toinen johto kiertyy toisen johdon ympärille.
Hehkukaapeli juotetaan putken kannan 4 ja 5 pinnin sekä virtaliittimen ja kytkimen välille.
Kytke päätemuuntajalta tuleva musta johdin jakin maadoituskorvakkeeseen (kuvassa alin korvake (johto on punaiseksi värjäytynyt, mutta on siis musta johdin). Juot sininen johdin jakin toiseen korvakeeseen. Tästä samasta korvakkeesta lähtee valkoinen johdin kytkimeltä lähtevien vastusten yhdistymispisteeseen (tämä ei mene levylle, vaikka kuvassa näin näyttää).

Päätemuuntajasta tulee myös keltainen kaapeli. Se on 4 ohmin kaiutinkuormalle. Standard ECL86 vahvistimen kytkentä sopii 8 ohmin kaiuttimille. Jos haluat käyttää 4 ohmista kaiutinta voit kytkeä sinisen johdon tilalle keltaisen. Ylijäänyt johto (yleensä siis keltainen) katkaistaan niin, että se riittää jakille ja sen pää eristetään oikosulkujen välttämiseksi.
Juota päätemuuntajalta tule vihreä johdin putken kannan pinnille 6. Juoto päätemuuntajalta tuleva punainen johdin kuvan mukaiseen paikkaan 220 ohmin vastuksen päähän. Nämä johdot pitää jättää niin lyhyiksi kuin mahdollista.
Juota kaksi 100ohm 0.25W vastusta (ruskea - musta - ruskea - kulta) pinniltä 4 pinnille 7, ja pinniltä 5 pinnille 7. Nämä ovat hehkun maadoitusvastukset.

Ja vahvistin on valmis! Nyt on tylsin hetki, kun tekisi mieli laittaa suoraan virrat päälle. Mutta kaikkien komponenttien paikat, juotokset, kaikki johdotukset ja ylipäätään jokainen kytkentä pitää tarkistaa vielä kertaalleen. Jos kaikki on kuten kuuluu on aika siirtyä eteenpäin kohti ensimmäisiä testauksia.

Kiinnitä ECL86 putki kantaan ja laita volume ja tone potikat nollaan. Kiinnitä yleismittarin musta johdin klipsillä johonkin maapisteistä, esim. jakin runkoon. Laita yleismittari korkeimmalle DC mittausalueelle (minimissään 400VDC). Kytke ulkoinen virtalähde virtaliittimeen ja mittaa samantien jännite tasasuuntaussillan + navalta (pyöreä musta nappi). Jännite pitäisi nousta ensin 250-350V:iin ja laskea siitä sitten reilun 200VDC paikkeille. Riittää, että jännite on suunnilleen noilla paikkeilla. Jos tämä on ok, mittaa vielä putken kannan pinneiltä jännite:

pinni 2: 0,7-1.2VDC
pinni 7: 3-6VDC
pinni 3, 6 ja 9: 130-200VDC

Kaikissa mittauksissa musta mittajohdin on kytketty maahan eli esim. jakkien runkoon.

Jos kaikki on oikein on aika kytkeä kaiutinliittimeen kaiutin ja laittaa virrat päälle. Varmista, ettei mitään epäilyttäviä häiriöitä tule kaiuttimista. Pieni hurina on normaalia, tämä kun on single ended vahvistin. Voit edetä testailemaan kitaralla. Jos kaiuttimesta alkaa kuulua kovia häiriöääniä, vahvistimesta tulee käryä, kitaran ääni ei kuulu kaiuttimelle lainkaan tai joku muu asia epäilyttää sulje heti virrat ja varmista, että kaikki on kytketty oikein.

Kun kaikki toimii hyvin on aika nauttia uuden vahvistimen tuomasta ilosta ja inspiraatiosta!