UralTone PP-EL34 on hieno ääninen ja perinteinen täysputkivahvistinrakennussarja. Käytetyt osat ovat huippuluokkaa, mitattu suorituskyky hieno ja rakenne erittäin kestävä. Kokoaminen on yksinkertaisen rakenteen ja hyvien ohjeiden vuoksi helppoa, joten rakennusarja sopii myös kokemattomille rakentajille.

ut_hifi-ppel34_corner3

Ulkonäkösuunnittelussa pyrittiin moderniin ja minimalistiseen ilmaisuun - annetaan äänenlaadun loistaa kultauksien sijaan.

ut_hifi-ppel34_front3

Ominaisuudet:

  • perinteinen katodi-biasoitu push-pull täysputkivahvistin
  • 4x EL34 ja 2x ECC82 ja ECC88 (tai vastaavat)
  • teho 28W 0.77V ohjauksella (11dB takaisinkytkennällä)
  • erittäin korkeatasoinen äänenlaatu
  • taajuusvaste min. 10Hz-40kHz +/-0.5dB
  • THD 1W 0.01%, 12W 0.03%, 25W 0.08%
  • pomminkestävä turret / point-to-point rakenne
  • rakennussarja sopii myös aloittelijoille. Tarvitset perustyökalut, juotostaidon sekä runsaasti huolellisuutta ja kärsivällisyyttä.

ut_hifi-ppel34_back3

Osat ja rakenne

UralTone PP-EL34

Icel ja F+T konkkia, 1% metallikalvovastuksia sekä Carling virtakytkin.

Käytetyt komponentit edustava huippulaatua ja on valittu toimivuuden, kestävyyden ja äänenlaadun kriteereillä. Suurin osa komponenteista on valmistettu Euroopassa, USA:ssa ja Kanadassa, mistä voimme olla erityisen ylpeitä.

  • Päätemuuntajat ja kotelo tulevat Kanadasta, perinteiseltä Hammond mfg tehtaalta.
  • Kondensaattoreina on mm. Icel 1% polylypropyleenejä ja saksalaisia F+T elektrolyyttejä.
  • Vastukset on 1% 2W laadukkaita metallikalvovastuksia.
  • RCA liittimet on valmistanut Switchcraft USA:ssa.
  • Turret levy on valmistettu 3mm G10 lasikuitulaminaatista.
  • ALPS Japan volume potentiometri.
  • Todella jämäkät Belton putken kannat.
UralTone PP-EL34

RCA liittimet valmistaa Switchcraft USA:ssa. Samaa industrial tyyliä edustaa myös kestävät kaiutinliittimet.

 

Kytkentä

UralTone PP-EL34

Saksalaisessa Schurter verkkoliittimessä on paikka varasulakkeelle.

Pääteaste, ts pääteputkien kytkentä, on melkeinpä perinteisin mahdollinen eli katodibiasoitu EL34 push-pull (vuorovaihe) kytkentä. Päätemuuntaja on ns. Ultra lineaari -tyyppiä eli siinä on väliulosotot jotka kytketään pienten vastusten kautta pääteputkien suojahiloille. Katodivastus on ohitettu elektrolyyttikondensaattorilla. Sisääntulon vahvistustasteena toimii ECC88. Tämä matalkohinainen putki on laajalti käytetty Hi-fi-kytkennöissä. Vaiheenkääntö on toteutettu ECC82 triodiparilla jota ECC88 ohjaa suorakytkettynä.

Vaiheenkääntäjä ja pääteaste on yhdistetty kytkentäkonkilla, jotka ovat vahvistimen ainoat signaalitien konkat. Joidenkin mielestä konkkien merkillä on suurikin vaikutus äänenlaatuun, joten voit halutessasi kokeilla eri merkkisiä kytkentäkonkkia. Suosittuja, järkevästi hinnoiteltuja ovat mm. Icel, Solen Fast ja Wima MKP10 tai 4 -polypropyleenikonkat ja Dijon öljykonkat. Enemmän “high end osastolle” menee Jupiter Cryo HT beeswaxit. Jokainen tehköön omat johtopäätökset korvillaan. Mielestäni kaikilla laadukkailla konkilla vahvistin kuulostaa erittäin hyvältä mutta tarkoilla kaiuttimilla ja korvilla voidaan löytää eroja konkkien välillä valmistustavasta riippuen. Älä kuitenkaan usko kauppiaita, netin foorumeita tai muita hifistejä, vaan ainoastaan korviasi.

Rakennussarjaa suunnitellessamme oli ensisijaisesti tarkoitus tehdä erittäin hyvä-ääninen vahvistin. Toiseksi rakenteen piti olla mahdollisimman yksinkertainen, mikä liittyy edelliseen teesiin, ja osien laadukkaita. Komponentit on valittu niin hyviksi ettei suoraa absoluuttista parannusta saada vaihtamalla komponentteja mutta subjektiivisia äänikuvan parannuksia toki voidaan saada.

Komponentit on valittu hinta–laatu-suhteensa perusteella. Vaikka osat vaihdettaisiinkin huomattavasti kalliimpiin, saatu hyöty äänenlaadussa tai kestävyydessä jäisi hyvin, hyvin pieneksi tai jopa olemattomaksi. Rakennussarjan sisältämät osat siis vastaavat parhaiden kaupallisten putkihifivahvistimien komponenttien laatua. Lopputuloksena täten saamme kohtuullisella rahalla erittäin korkeatasoisen vahvistimen.

Rakennusohjeet

Lue ohjeet huolellisesti läpi ja rekisteröidy UralTone keskustelupalstalle (https://www.uraltone.com/forum/index.php). Foorumin Uraltone HIFI PP-EL34 palstalla voit kysellä ja kommentoida rakennussarjaan liittyviä asioita. Tekninen tuki ensisijaisesti tämän foorumin kautta. Tukea saa myös sähköpostitse osoitteesta help@https://www.uraltone.com. Puhelintukea emme voi ikävä kyllä antaa.

Tämä on tärkeää! Noudata ohjeita orjallisesti, ellet todella tiedä mitä olet tekemässä, älä tee! Eräät rakentelijat ovat muuttaneet rakennussarjojemme layout:ia ja tuloksena on ollut mm. seuraavia ongelmia: sähköturvallisuuden taso on laskenut, esim. oikosulkujen vaara on kasvanut, häiriöt (hurinat yms) ovat lisääntyneet radikaalisti ja niiden poistaminen on ollut ongelmallista, myös toimivuuden luotettavuus on kärsinyt. Tällaisia seikkoja ei kannata hankkia riesaksi vain sen takia, että saa jonkun kytkimen tms aseteltua eri paikkaan kotelossa. Laitetta voi modifikoida ja muokata erittäin paljon todella helposti, mutta kunnollisen osien sijoittelusuunnitelman tekeminen vaatii kokemusta audiolaitteista ja nimenomaan putkivahvistimista. Jos tietotaitoa löytyy, voi layout:a muuttaa mielensä mukaiseksi.

Päivitämme rakennussarjan rakennetta ja komponentteja silloin tällöin, joten mukana toimittettavat kuvat eivät välttämättä ole identtisia mukana toimitettujen komponenttien kanssa. Tästä ei ole haittaa sillä kokoamisen periaatte on kuitenkin aina sama. Paperinen layout -kaavio on aina ajantasalla ja laite kasataan ensisijaisesti sen perusteella.

Jos et tunne sähköturvallisuuteen liittyviä asioita, tai olet epävarma toimiessasi yli 400V:n jännitteiden kanssa, tutustu alan kirjallisuuteen ennen rakentelun aloittamista. Muista, että tässä rakennussarjassa olevat korkeat jännitteet voivat tappaa sinut, jos toimit väärin! Muista aina tarkistaa, ettei laite ole kytkettynä verkkovirtaan ja että laitteen virtalähteen elektrolyyttikondensaattoreissa ei ole varautuneena jännitteitä, ennenkuin kosket laitteen sisäosiin tai muuntajiin.

UralTone amplification Oy tai laitteen suunnitelleet henkilöt eivät vastaa mistään rakennussarjan rakennuksessa aiheutuneista henkilö- tai laitevahingoista. Jos et tiedä mitä teet, älä tee! Sarja on tarkoitettu harrastelijoille tai ammattilaisille, jotka taitavat turvallisen ja huolellisen työskentelyn perusteet ja pystyvät kokoamaan luotettavan ja turvallisen vahvistimen näiden ohjeiden mukaan.

Tarkista, että paketissa on mukana kaikki osalistan mukaiset komponentit. Jos jotain puuttuu, niin ota yhteyttä sähköpostitse, korjaamme puutteet välittömästi.

Työkalut, joita tarvitset kootaksesi tämän rakennussarjan: juotoskolvi, 25-35W perusjuottimella pärjää, 50W juotinasema termostaatilla (esim. vanha Weller käytettynä) on kuitenkin suositeltava, juotostinaa (suosittelemme laadukasta tinaa. Tinan laadulla on suuri merkitys juotoksen laatuun), kärkipihdit, sivuleikkuripihdit, ruuvimeisseleitä, yleismittari. Kaikki tarvittavat työkalut harrastajan laatu- ja hintaluokassa saat myös meiltä.

Rakentaminen

Olen seuranneet sivusta lukuisia UralTone putkivahvistinrakennussarjaprojekteja ja ne harvat kerrat kun ongelmia on esiintynyt, ovat ne johtuneet lähes aina joko puutteellisesti juotostaidosta ja / tai ohjeiden vastaisista muutoksista laitteen rakenteeseen. Suosittelen siis vielä kertaalleen, että jos rakentaja ei omaa riittävää kokemusta putkivahvistimien rakentamisesta ja suunnittelusta kannattaa noudattaa ohjeita pilkun tarkasti! Kannattaa myös lukea ohjeet muutamaan kertaan ennen rakentamisen aloittamista.

Juotostaito. Hyvä juotostaito on edellytys hyvin toimivan ja kestävän laitteen kasaamiseksi. Juottaminen ei ole vaikeaa ja sen opettelu vie vain hetken. Kannataa kuitenkin perehtyä tähänkin asiaan huolellisesti ilman hätäilyä. Harrastelijalaitteita katsoessa huomaa että hyvin usein juotoskäsialassa on parantamisen varaa. Hyvän juotoksen tekemisen selvittäminen tässä on turhaa, sillä internetistä ja alan kirjallisuudesta löytyy vinkkejä ja oppaita pilvin pimein. Muutamasta perusasiasta on hyvä kuitenkin muistuttaa.

1. Hyvät työvalineet. Kolvin pitää olla riittävän tehokas, lämpötilan riittävän korkea ja tinan laadukasta. Osta nämä asiantuntevasta elektroniikkaliikkeestä, josta voit kysyä suosituksia oikeanlaisten tinojen ja juottimien hankintaan. UralTone:n valikoimissa on joitakin kohtuuhintaisia mutta toimiviksi todettuja juottimia ja juotostinoa. Tarkista valikoima nettikaupastamme. Autotarvikeliike ei ole paras paikka hankkia juotostarvikkeita!
2. Juottimen kärjen pitää olla puhdas ja asiallisesti tinattu.
3. Lämmitä ensin juotoskohta ja lisää vasta sitten tina. Älä laita liikaa tinaa, yllättävän pieni määrä riittää.
4. Hyvä juotos näyttää siistiltä ; epäsiisti juotos on melkein aina huonolaatuinen.
5. Älä hätäile, mutta älä myöskään viivyttele. Sopiva ajoitus löytyy harjoittelemalla. Harjoittele siis koekappaleeseen niin kauan kunnes saat tehtyä siistejä juotoksia.
6. Juotoskohta tai juotettavat komponentit ei saa liikkua tai täristä tinan kuivuessa.

Kun riittävä juotostaito on hankittu voidaan aloittaa kasaamisen kenties mukavin vaihe - komponenttien juottaminen ja johdotus. Kehotan jälleen kerran huolellisuuteen ja rauhalliseen etenemiseen!

Elektrolyyttikondensaattorit, diodit, diodisilta ja transistorit pitää juottaa oikein päin. Vastukset ja muovikondensaattorit voi juottaa kummin päin tahansa. Kondensaattorien + on kuvassa merkattu +-merkillä. Elektrolyyttien napaisuus on merkattu komponenttien kylkeen selkeästi (aksiaalisissa elektrolyyttikondensaattoreissa toisen pään ympäri kiertävä ura/syvennys merkkaa aina plus-napaa). R12:t on katodivastuksia, jotka saattavat kuumeta käytössä. Kondensaattorit eivät tykkää lämmöstä, joten älä aseta C6 kondensaattoreita kiinni näihin vastuksiin.

Vastukset identifoidaan seuraavan taulukon mukaisesti:

Graphic1-1

Esim. Vastuksessa on seuraavat raidat: vihreä-sininen-punainen-punainen(väli)ruskea. Siis 5,6,2, *100, 1% eli 562 kertaa 100 = 56200 ohmia eli 56,2 Kilo ohmia. Vastuksen tarkkuus on 1%. Tarkkuus rengas on hieman erillään muista renkaista. 1 ohmin 1% vastus on siis ruskea-musta-musta-hopea-ruskea, 1M 2% vastus taas on ruskea-musta-musta-keltainen-punainen.

1-2W vastuksissa on vain 4 rengasta jolloin 1 ja 2 ovat kuten edellisessä taulukossa, mutta 3 rengas on kerroin ja 4 tarkkuus. 4 rengas on joko kulta (5%) tai hopea (10%).

Kokoamisjärjestys on makuasia. Ensiksi pitää työstää kotelo, jos sarjan mukana ei ole toimitettu valmiiksi täysin työstettyä koteloa. Mukana tuleva CNC jyrsitty Hammond kotelo on ns teollisuuslaatua elikkä toleranssi on n. 1 mm ja kotelon viimeistely ei aina ole virheetön. Kotelon voi maalata, kuten kuvien prototyyppivahvistin, tai kiillotaa halutessaan. Puupäädyillä ja etulevyllä koko kotelon saa myös helposti piiloon. Muista ettei putket saa turvallisuusmääräysten mukaan jäädä näkyviin ts kosketeltavaksi.

Valmiiseen koteloon kiinnitetään muuntajat, liittimet, sulakepesä, kytkimet, potikat, diodisilta ja läpivientikumit. Tämän jälkeen asennetaan komponentit paikalleen ja johdotetaan vahvistin kuvien mukaisesti. Mitä lyhyempiä kytkentäjohdot ovat, sitä parempi. Layout -kuvan kytkentäjohtojen värejä noudattamalla mahdollinen vianetsintä on helpompaa. Huom. kelta-vihreää (KEVI) käytetään vain suojamaassa (verkkoliittimeltä tuleva suojamaajohto). Johdotukset ohjelmavalitsimen ja RCA liittimien välillä on vedetty suojatulla johtimella samoin volume säätimelle tulevat ja lähtevät johdot. Kuvasta selviää mitkä johdot on kierretty toistensa ympäri. Tämä on tärkeää häiriösuojauksen kannalta. Älä kierrä johtoja, niin että toinen johto on toisen ympärillä, vaan niin että molemmat johdot ovat toistensa ympärillä!

1-IMG_72541-IMG_7257

Kun kaikki komponentit on juotettu ja johdotukset on tehty, tarkista kytkentä huolella ainakin kahteen kertaan. Huolella tarkoittaa että tarkistamiseen käytetään aikaa 30-60 minuuttia. Kiinnitä eritystä huomiota elektrolyyttikondensaattoreiden napaisuuteen. Virtalähteen kondensaattorit saattavat räjähtää, jos ne on kytketty väärinpäin!!!

Jos kaikki on oikein, laita sulake kojeliittimen sulakepesään, kytke kaiuttimet kaiutinliitäntään ja virrat päälle. Jos putket hehkuvat niin kuin pitääkin, kytke virrat pois, aseta myös toinen sulake pesäänsä ja kytke virrat päälle. Volume potentiometri on hyvä kääntää 0-asentoon ja trimmerit keskiasentoon ennen tätä. Jos haistat palaneen käryä, kaiuttimesta kuuluu voimakkaita häiriöääniä tai vahvistin toimii muuten epänormaalisti kytke heti virrat pois.

Koska aina on vaara että jotain on pielessä niin että kaiuttimille siirtyy voimakas häiriöääni / poksunta älä koskaan käytä kalliita kaiuttimia testivaiheessa. Aina on parasta käyttää testaukseen keinokuormaa, jos sellaista ei ole saatavilla käytä kaiuttimia joiden mahdollinen rikkoituminen ei ole suuri menetys.

Jos kaikki näyttää olevan kunnossa on aika tarkistaa jännitteet ja säätää bias-balanssi sekä vakivirtageneraattori yleismittaria apuna käyttäen. Mittaa kaikki mittauspisteet ensin mittarin 500-1000VDC alueella. Mittarin musta eli negatiivinen johdin kytketään hauenleualla tms laitteen metallikoteloon, toinen käsi pidetään taskussa (!) ja toisella kädellä käytetään punaista mittapäätä. Kaikissa mittaustuloksissa 5% tarkkuus on täysin riittävä.

Mittaa ensin pisteiden A, B, C, D, E, F, G, H ja I jännitteet. Käydään jokainen mittauspiste läpi huolellisesti ja hyväksytään 5% toleranssi. Huom! Mitatessa pitää aina olla kaiuttimet tai keinokuorma kytkettynä vahvistimen kaiutinliittimiin.

Sitten onkin edessä koko rakentelurupeaman kutkuttavin vaihe: koekuuntelu! Kytke CD-soitin, tai muu ohjelmalähde, yhteen sisäänmenoista ja säädä ohjelmavalitsin käytettyä sisäänmenoa vastaavaan asentoon. Laita suosikkiartistin levy pyörimään ja nosta volumea hitaasti. Nauti musiikista.

Jos kaikki toimii niin kuin pitää on aika viimeistellä kotelo. Vinkkejä saat UralTone sivujen UralTone PP-EL34 galleriasta, jonne lisäämme kuvia rakennetuista yksilöistä ja rakentelun vaiheista pikkuhiljaa.

Muista, että jos myyt tai luovutat laitteen toiselle henkilölle, vastaat sen turvallisuudesta ja olet velvoitettu kirjallisesti takamaan laitteen direktiivien mukaisuuden ja asentamaan CE-merkin laitteeseen. Lisätietoja www.tukes.fi.

Palaute ja kysymykset help@https://www.uraltone.com

Nöyrimmät kiitokset kaikille sarjan kehittämiseen osallistuneille henkilöille!

Toivomme antoisia rakentelu- ja kuunteluhetkiä!

Mikko Kankaanpää ja UralTone henkilökunta

Helsingissä 2.2.2014

 

 

Liite 1. Joidenkin osien tehtävä ja modifikaatiot.

Osa

Tehtävä

Arvo/ tyyppi

Selite

R22

Takaisinkytkentävastus

4k7

Määrittää takaisinkytkennän suuruuden.

C2 ja C3

Signaalititien erotinkondensaattorit

10-220nF

Vaikuttaa vahvistimen taajuusvasteen alarajataajuuteen. Jos alapääntoisto on ongelma, esim. kivitalossa,
voidaan konkan arvoa pienentää jolloin rajataajuus nousee. Tämä ei kuitenkaan ole paras tapa ratkaista bassotoiston
kuminaongelmia.

C5

Low pass filter konkka

500pf

Leikkaavat vahvistimen ylärajataajuutta. Tämä auttaa poistamaan mahdollisia värähtelyongelmia vaikuttamatta
kuitenkaan kuuloalueen taajuusvasteeseen. Huolella rakennetussa ja johdotetussa vahvistimessa (oma prototyyppimme) tämän voi jättää pois.

V1

Driver-putki

ECC88

V2

ECC82

V3 ja V4

Pääteputket

EL34

EL34 putken lisäksi kytkennässä voi käyttää KT77 ja 6CA7 putkia.

Mittapistekartta

Mittapiste

Jännite (toleranssi 10%)

A

420V

B

310V

C

245V

D

73V

E

1.6V

F

225V (pisteiden F ja G jännitteiden tulee olla likimain samat)

G

225V

H

75V

I

27V

Käytä vain toimivaa ja minimissään 600V:lle hyväksytyä yleismittaria ja mittajohtoja. Tarkista että mittarin paristo on kunnossa. Tarkista huolella, että mittarin mittajohdot ovat virheettömät. Käytä mitatessa vain yhtä kättä (toinen käsi taskussa). Kytke toinen mittajohdin toiseen pisteeseen (maa eli laitteen metallikotelo) hauenleuvalla tms. Älä tee mittauksia väsyneenä, kiireessä tai päihtyneenä. Sähköisku voi tappaa! Jos et ole aikaisemmin mittaillut korkeita jännitteitä opiskele mittarin käyttöä rauhassa ja ajan kanssa.

Anna putkien lämmetä muutama minuutti ennen mittauksia tai niin kauan että jännitteet eivät enään muutu merkittävästi. Saman merkkisillä ja mallisilla putkilla voi olla eri yksilöiden kesken niin paljon eroa että jännitteet heittävät taulukon arvoista jonkin verran. Turvallisena toleranssina voidaan pitää 10%.

 [related_products is_auto_added="1"]