UralTone High Gain efektipedalin kuvallinen rakennusohje

LINKIT:

Osta UralTone High Gain efektirakennussarja

Yleisohjeita rakennussarjojen kasaamisen tueksi
PDF muotoinen yleisohje pedaalirakentajille Lataa

Tekninen tuki: tukifoorumien kautta: DIY-TONE.COM tai sähköpostitse: asiakaspalvelu@eioouraltone-com

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, mutta komponenttimaailma muuttuu kovaa vauhtia, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osavalmistajia tai sarjoja. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

High Gain kytkennän piirilevy: Levylle on painatettu kaikkien osien paikat tunnisteineen. Tunnistetta vastaavat osien arvot tai tyypit löytyvät sarjan mukana toimitetusta osalistasta.
Rakentaminen on hyvä aloittaa matalista osista, jolloin osat painuvat levyn pintaan, kun näitä juotetaan kiinni levylle. Aloita latomalla vastukset levylle. Vastukset ovat merkitty R1, R2 jne. Vastusten arvot ovat merkitty värirenkain. Näiden tulkitsemiseen löytyy sarjan mukana toimitettu taulukko. Oikeat arvot voi myös mitata tai verrata värirenkaita ylläolevaan kuvaan. Vastusten asennussuunnalla ei ole väliä, mutta luettavuuden kannalta nämä kannattaa asentaa aina samoin päin levyn painatusten mukaan lukusuuntaan.
Seuraavina matalina osina juotetaan levylle kiinni diodit. Näiden asennussuunta on määrätty: Diodin katodin rengas kohdistetaan piirilevylle painattuun renkaaseen. Huom: Sarjan käyttämät Zener-diodit ja 1N4148 diodit näyttävät samalta. Tarkista, että asennat oikeat osat oikeaan paikkaan.
Juota IC kanta (U1) paikoilleen. Huomioi osan kohdistus, toisen päädyn kolo suunnataan piirilevyn painatusta vastaavaan suuntaan
Juota trimmeri RV7 paikoilleen.
Juota keraamiset- ja muovikalvokondensaattorit (C1, C2...) paikoilleen. Keraamisten kondensaattorien arvot merkitään siten, että kaksi ensimmäistä lukua ilmoittavat arvon kaksi ensimmäistä lukua. Kolmas ilmoittaa nollien määrän. Esim. 471 on 470pF, 472 on 4700pF eli 4.7nF. Näiden asenussuunnalla ei ole väliä.
Asenna elektrolyyttikondensaattorit levylle. Huomioi osan asennussuunta, Miinusnavan valkoinen raita vastaa piirilevyn valkoista painatusta.
Juota siniset klippaus-ledit paikalleen. Huomioi näiden napaisuus. Juotospädeistä neliö on miinusnapa. Ledin lyhyempi, viistetyn sivun puoleinen kytkentäjalka tulee tähän padiin. Työnnä operaatiovahvistin U1 kantaansa, huomioi asennussuunta. Juota transistorit kiinni levyyn. Näiden asennussuunta on painatettu levylle. Painatus vastaa kotelon ulkomuotoa.
Juota paristoklipsi ja jakkien johtimet. Paristoklipsin johdin lyhennetään noin puoleen. Pujota sen johdot levyn läpi vedonpoistoksi. Kaikkien johtimien kuoritut päät kierretään yhteen ja tinataan ennen asennnusta.
Juota DC-jakki kiinni levyyn yhdestä pinnistä, päädyn miinusnavasta. Varmista, että liitin on levyn pinnassa. Juota potentiometrit kiinni. Nämä juotetaan vain keskimmäisestä nastasta. Varmista että potikan leveä osa kytkentäjaloista ovat levyn pinnassa kiinni. Lämmitä tinaa tarvittaessa ja paina osa levyyn kiinni. Varmista että kaikki potentiometrit ovat kutakuinkin suorassa.
Juota jakit kiinni niiden johtimiin. Purista stereojakin juotoskorvakkeita sisäänpäin, jotta osan asennushalkaisija pienenee. Työnnä jalkakytkimet levyyn kiinni, älä juota vielä. Ruuvaa yksi mutteri molempiin jalkakytkimiin, ihan tyveen saakka.
Pujota punaiset ledit asennusreikiin ja taivuta niiden jalat jotteivat nämä putoa levystä. Asenna jakit kiinni koteloon, kutakuinkin kuvan asentoon. Kiristä vain käsin, jotta jakkia voi pyöritellä parempaan asentoon myöhemmin. Pujota piirilevy paikoilleen, aloita jalkakytkimien puolelta. Käytä apuna ruuvimeisseliä tms. työkalua jolla voit ohjata potentiometrit asennusreikiinsä. Kun levy istuu paikoillaan kiinnitä etulevyn mutterit. Mikäli asennat paneelin, asenna tämä tässä vaiheessa paikoilleen.
Kun levy on paikoillaan juota DC-jakin, jalkakytkimien ja potentiometrien pinnit. Kun osat juotetaan kiinni vasta nyt, niihin ei kohdistu väätöä ym. mikäli olisivat juotettu ennakkoon. Pujota ledit etulevyn läpi ja juota kiinni. Varmista, etteivät jakkien juotoskorvakkeet tai kontaktit osu ledien jalkoihin tai muihin jännitteellisiin osiin.
Asenna paristo ja kiinnitä haluamasi potikan nupit potentiometrien akseleihin. Efekti on valmis! Trimmeri RV7 säätää MOSFET-transistorien biasjännitettä. Tämä säädetään kohdalleen korvakuulolta. Kun säätö on tehty, voit sulkea kotelon ja liimata kumitassut sen pohjaan. Mukavia soittohetkiä!
[related_products is_auto_added="1"]