UralTone JR - Rakennusohje

UralTone Jr -rakennussarja on Suomen myydyin putkivahvistinrakennussarja. Eikä syyttä — sen avulla moni nykyinen ammattilainen on aloittanut tutustumisensa putkivahvistinrakentelun koukuttavaan maailmaan. Soundillisesti Jr edustaa 1950–60-lukujen amerikkalaista perinnettä. Se ei suoranaisesti perustu mihinkään olemassa olevaan vahvistimeen, vaan on UralTonen omaa designia.

Tässä artikkelissa käydään rakentamisen vaiheet läpi melko tarkasti. Kaikkia yksityiskohtia ei kuitenkaan käsitellä erikseen. Artikkelin tarkoitus on lähinnä tehdä rakentaminen tutuksi ennen työn aloittamista sekä toimia apuna rakennusvaiheessa. Tutustu huolella kuviin ja ohjeisiin ennen rakentamisen aloittamista — näin saat hyvän käsityksen siitä, millaisesta työstä on kyse.

UralTone Jr voidaan rakentaa jousikaiulla tai ilman. Tässä ohjeessa JR on varustettu Reverb-kytkennällä. Reverbittömän version rakentaminen tapahtuu samalla tavalla — kytkennässä käytetyt jousikaiun osat jätetään vain asentamatta.

Noudata rakentamisessa aina sarjan mukana toimitettua layout-kuvaa ja osalistaa. Päivitämme ajoittain sarjojen kytkentöjä, ja ajan myötä näihin tulee parannuksia tai muutoksia, esimerkiksi osien saatavuuden mukaan. Mahdolliset poikkeavuudet tämän ohjeen kuvasarjaan ovat siis mahdollisia. Muutosten kohdalla pyrimme lisäämään huomioita tämän ohjeen tekstiin.

Layout-kuva ja osalista toimivat myös rakentelun kirjanpitona. Merkitse aina asennettu osa tai kytketty johto osalistaan tai layout-kuvaan. Näin varmistat, että kaikki osat ja juotokset on tehty.

Ennen rakentamisen aloittamista on hyvä tarkistaa alla olevista linkeistä osalistan ja layout-kuvan versionumerot. Mikäli toimitetussa sarjassa on vanhemman version dokumentaatio, varmista ennen aloitusta, minkä ohjeen mukaan rakentaminen kannattaa tehdä.

  1. UralTone Jr putkivahvistinrakennussarja (versio 3.1)

    Alkaen 9,00 € 7,17 €

    Rating:
    98 % of 100

    Vintage henkinen täysputkivahvistinrakennussarjan versio 3.1. Päivitetyssä versiossa on parannettu sekä rakennetta ja ominaisuuksia. Metallikotelo on valmistettu 2mm levystä ja on edeltäjäänsä huomattavasti tukevampi. Turret-levyllä mahdollisuus säädettävään virtalähteeseen (erillinen optio), jolla lähtötehoa voi skaalata alaspäin. Verkkomuuntajan mitoitusta on kasvatettu ja uuden muuntajan johdotuskin on helpompi tehdä. Lopuksi vaihdoimme kaikki muovijakit kestäviin Switchcraft-jakkeihin.

    Lisätietoja

UralTone JR - Layout

UralTone JR - Osalista - BOM - bill of materials

Mittausohjeet ja mittapisteet

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos huomaat puutteita, ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen Ota yhteyttä -lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voivat olla hieman eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa myös, että osien jännitekestot voivat olla korkeampia kuin osalistassa mainitut arvot. Lisäksi osien arvoja on voitu pyöristää ylös tai alas E-sarjan arvoihin (esim. 250 pF = 220 pF). Pyrimme pitämään komponenttimallit samoina, mutta huonon saatavuuden vuoksi saatamme joutua vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hieman eri värinen kuin kuvissa, älä huolestu — jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen. Lue osalistan huomautukset huolellisesti.

Toimitettujen johtimien värit voivat myös vaihdella. Mikäli kuvissa esitettyä väriä ei löydy toimitetuista osista, korvaa se toisella värillä. Johdinten väri ei ole sähköisesti merkityksellinen, mutta johtimen tyyppi on. Käytä yksisäikeistä johdinta ainoastaan hehkun punotussa johdotuksessa.

Vahvistimen rakentaminen koostuu kolmesta vaiheesta: Chassikseen kiinnitettävien osien asennus ja niiden keskinäinen johdotus, kytkentälevyn ladonta ja juottaminen sekä kytkentälevyn asennus chassikseen ja sen johdotus. Kaksi ensimmäistä vaihetta voi tehdä haluamassaan järjestyksessä. Suosittelemme kuitenkin seuraamaan alla olevien kuvien kokoamisjärjestystä. Näin rakentaminen etenee jäsennellysti ja artikkelin rytmittämänä.


1 - Takalevyyn kiinnitettävät komponentit

Leikkaa sarjan mukana toimitettujen potentiometrien ohjaintapista noin 1 mm pala pois. Ohjain on hieman liian pitkä, ja se osuu etu- tai takapaneeliin asennuksen jälkeen, koska kotelon seinämä ei ole riittävän paksu.

Kiinnitä takapaneeliin asennettavat osat: liittimet, potentiometrit, kytkin ja sulakepesä. Takalevy kiinnitetään paikoilleen näihin osiin tulevien kiinnitysmuttereiden avulla. IEC-liitin asennetaan etupuolelta, ja sen kiinnittämiseen käytetään M3-uppokantaruuveja.

Jos vahvistimeen ei rakenneta reverb-kytkentää, kuvassa vasemmalla näkyvät jakki ja potentiometri jätetään asentamatta.


Sama työvaihe kotelon sisäpuolelta nähtynä.


2 - Etupaneelin osat

Kiinnitä etupaneelin potentiometrit, kytkimet, merkkivalo ja jakki.

Sama työvaihe kuin edellä kotelon sisäpuolelta nähtynä.


3 - Kanteen kiinnitettävät pienet komponentit

Kiinnitä kotelon kanteen tulevat osat. Huomioi putkenkantojen asennussuunnat:

  • Noval-kannoilla (pienet) nastaton väli osoittaa kuvassa klo 1 suuntaan.
  • Octal-kannoilla (suuret) keskellä olevan tapin ura osoittaa klo 12 suuntaan.

Ilman reverbiä rakennettavassa vahvistimessa ei käytetä RCA-liittimiä eikä ylläolevan kuvan vasemman reunan putkenkantaa.

Kiinnitä kytkentälevyn M3 korokeet. Huomioi kuvassa vasemmalla olevat korokkeet kiinnitetään uppokantaruuvien kanssa. Kupukantaruuvit estävät verkkomuuntajan asentamisen tähän paikkaan.


4 - Muuntajien asennus

Kiinnitä verkkomuuntaja, kuristin ja päätemuuntaja koteloon. Pujota muuntajien ja kuristimen johtimet näille varattujen läpivientikumien läpi.

Kaikumuuntaja asennetaan kotelon sisäpuolelle.

Sama työvaihe kotelon sisäpuolelta nähtynä. Huomioi kaikumuuntajan asennus.


5 - Verkkomuuntajan, verkkokytkimen ja IEC-liittimen johdotus

Juota seuraavaksi kaikki juotokset mitä koteloon asennettujen osien välillä voi tehdä. Osa juotoksista ovat muuntajien johtimia, osa liittimien, kantojen, potentiometrien jne. välisiä johdotuksia. Osassa juotoksissa yksittäiseen juotoskorvakkeeseen juotetaan useampi johdin. Ohjetekstissä on pyritty kertomaan milloin tietyyn pisteeseen tuotua johtoa jatketaan toisella tai useammalla johdolla. Näissä tapauksissa liitosta ei kannata juottaa heti, vaan juottaa kaikki ko. pisteestä lähtevät johtimet kerralla. Jaetut juotospisteet voi myös tarkistaa layout-kuvasta.

Juota verkkomuuntajalta:

  • 230Vac johdinpari verkkokytkimelle
  • 5Vac johdinpari tasasuuntausputken kannan pinneille 2 ja 8.
  • 300Vac johdinpari tasasuuntausputken kannan pinneille 4 ja 6.
  • 330Vac johdinpari lyhennetään ja päät erisestetään kutistesukalla.
  • 6.3Vac johdinpari merkkivalolle
    (HUOM: kuvassa johtimet ovat juotettu epäkäytännöllisesti haitaten myöhemmin kytkentälevyn asennusta. Vertaa kuvaa alla miten johdon veto ja juotokset tulee tehdä.)
  • 6.3Vac lähdön keskiulostulo pääteputki V2:n (vasemmalla) kannan pinnille 8.

Hehkujen johdotus muuntajalta merkkivalolle. Kuvasta poiketen johdot saisivat olla pidemmät ja kiertää samaa reittiä kuin ohuemmat hehkujohtimet verkkokytkimen yläpuolelta kotelon reunan taitteen kulmassa.

Juota verkkovirran johdotus:

  • Juota verkkokytkimeltä johdinpari takapaneelin IEC-liittimelle
  • Juota suojamaan keltavihreä (KE/VI) IEC-liittimeltä rengasliittimelle joka kiinnitetään vahvistimen runkoon.
  • Juota johdin tasasuuntausputken kannan pinnin 8 ja sulakepesän väliin.

HUOM: Jätä suojamaan johdin riittävän pitkäksi. Mikäli takapaneelin liitin repeytyy irti, suojamaan johdin on viimeinen johdin joka irtoaa liittimestä. Suojamaan johdin kiinnitetään vahvistinrunkoon siten, että rengasliittimen ja kotelon väliin tulee tähtialuslevy. Kiristä liitos huolella.

Sama työvaihe kuin edellä.


6 - Päätemuuntajan johdotus

Päätemuuntajan lähdön ja takapaneelin johdotus:

  • Kierrä toision (kaiutinlähdön) puoleiset johdot nippuun ja tuo johdonippu impedanssivalintakytkimelle.
  • Juota keltainen ja valkoinen johdin valintakytkimen laitimmaisiin nastoihin.
  • Lyhennä oranssi ja vihreä johdin samaan mittaan kuin edelliset ja eristä näiden päät kutistesukalla.
  • Juota johdin kytkimen keskimmäisestä nastasta kaiutinlähdön jakille. Jätä jakin puoleinen pää toistaiseksi juottamatta.
  • Pujota samaan kaiutinjakin juotoskorvakkeeseen 1.5kΩ vastus ja sen toinen pää Line-out potentiometrille. Juota liitokset.
  • Lyhennä päätemuuntajan musta johdin sopivaan mittaan ja pujota tämän pää kaiutinjakin juotoskorvakkeeseen. Jätä tämä toistaiseksi juottamatta.
  • Jatka mustalla johtimella samasta juotoskorvakkeesta Line out -jakin maadoitukselle, tästä taas Line-out potentiometrille ja lopuksi 8ohm tehovastukselle.
  • Juota johdin kaiutinjakin keskimmäisen juotoskorvakkeen ja 8ohm tehovastuksen välille.

Päätemuuntajan sisääntulon johdotus:

  • Kierrä päätemuuntajan ensiön sininen ja ruskea johdin ja tuo punottu johdinpari ensimmäisen pääteputken kannalle.
  • Lyhennä ruskea johdin ja pujota sen pää pääteputken V1 kannan pinnille 3.
  • Käytä edellä leikattua ruskeaa johdinta ja juota sen pää samaan pisteeseen kuin edellä.
  • Kierrä taas johtimia yhteen ja tuo johdinpari pääteputken V2 kannalle. Leikkaa ruskea johdin sopivaan mittaan ja juota tämä pääteputken V3 kannan pinnille 3.
    Huom: Kuvasarjan muutamassa osassa tämä johto on juotettu väärin pinnille 2 V2 kannalla.

7 - Kaikumuuntajan ja reverb-kytkennän johdotus

Reverb-kytkennän osat:

  • Kierrä kaikumuuntajan lähdön vihreä ja musta johdin ja juota johtimien päät kaiun lähdön RCA-liittimelle.
  • Kaikumuuntajan sisääntulon punainen johdin kaiun putken kannan pinnille 1
  • Juota 220kΩ vastus kaikutankin sisääntulon RCA-liittimelle.
  • Juota johdin em. RCA-liittimeltä kaiun putken pinnille 7.
  • Ja tästä edelleen johdin kaiun jalkakytkimen jakille.
  • Juota 220kΩ vastus kaiun potentiometriltä etuasteputken pinnille 7.
  • Juota maajohdin jalkakytkimen ja kaiun potentiometrin välille.

8 - Etulevyn johdotus

Etupaneelin jakin juotokset:

  • Pujota 1MΩ vastus sisääntulon jakin juotoskorvakkeisiin. Taita toinen johdin siten, että tämä kulkee sekä keskimmäisen ja maadoituksen juotoskorvakkeen kautta. Juota vastus kiinni toistaiseksi vain keskimmäisen juotoskorvakkeen kohdalta.

Etupaneelin potentiometrien juotokset:

  • Juota Volume ja Tone -potentiometrien välinen johdin ja komponentit. Jätä ne juotoskorvakkeet vielä juottamatta joihin juotetaan myöhemmin johtimia.
  • Juota suojattu kaapeli volume-potentiometrin ja etuasteputkenkannan pinnin 7 välille.
    Huom: Suojatussa johtimessa maadoitus juotetaan ainoastaan potentiometrin puoleisesta päästä ja kannalla suoja leikataan pois.
  • Juota 1MΩ vastus ja kaksi suojattua kaapelia master-potentiometrille. Suojattujen johtimien toiset päät tulevat pääteputkien kannoille pinnille 6. Jos master-potentiometrejä on kaksi, molemmille potentiometreille tulevat omat vastukset ja yksi suojattu johdin.
  • Juota 1.5kΩ vastukset pääteputkien kantojen pinnien 5 ja 6 välille.

Kotelon juotokset ovat toistaiseksi valmiit ja vahvistimen rakentaminen jatkuu kytkentälevyn ladonnalla.


9 - Kytkentälevyn ladonta

UralTone JR kytkentälevy. Levyn osanumerointi on jaoteltu kolmeen osaan: Osanumerot alle sadan asennetaan kaikkiin JR versioihin. 100:lla alkava numerointi ovat Headroom-säädön komponenteille ja 200:lla alkava Reverb-kytkennälle. Lado tarvittavat osat rakennettavan version mukaisesti.
Huom: Kuvasarjassa on ladottuna vain perusversion komponentit (ei Headroom tai Reverb lisäosia).

Kutakin osaa vastaa osaluettelossa annettu osan arvo. Eri komponenttityypit ovat merkitty omilla etuliitteillä: R ovat vastukset, C kondensaattorit, D diodit.

Kytkentälevyllä osa padeista on jaettu komponentin ja siihen tulevan johtimen kanssa. Jätä ne padit juottamatta, johon myöhemmin juotetaan johto. Lyhennä kuitenkin näidenkin komponentin kytkentäjalat lyhyeksi.

Huom: Kytkentälevyjen kasaamisessa kannattaa verrata aina edellistä ja seuraavaa kuvaa, mikäli komponentit eivät ole nimeltä ja ulkonäöltä tuttuja.

Rakentaminen noudattaa UralTone rakennussarjoista tuttua matalat ensin -järjestystä. Tällä tavoin osat pysyvät siististi levyn pinnassa kun levy käännetään ympäri juottamista varten. Ylläolevassa kuvasa on vahvistinosan vastukset (R1-R27) juotettu. Juota myös vastaavalla ulkomitalla olevat headroom ja reverb -kytkennän vastukset tarvittaessa.

Juota pienemmät 25V:n aksiaaliset elektrolyyttikondensaattorit levylle. Huomioi näiden asennussuunta. Kondensaattorin kotelon toinen pää on uritettu. Tämä on kondensaattorin plus-napa. Kohdista tämä piirilevyn plusnapa-painatusten mukaisesti.

Juota muovikalvokondensaattorit levylle. Näillä ei ole määrättyä asennussuuntaa.

Juota 10W tehovastukset levylle. Näillä, kuten muillakaan vastuksilla ei ole määrättyä asennussuuntaa.

Juota virtalähteen suotokondensaattorit C9-C12 levylle. Nämä elektrolyyttikondensaattorit tulee asentaa oikein päin. Kohdista plusnavat piirilevyn merkitöjen mukaisesti.

Kytkentälevy on nyt valmis ja sen voi kiinnittää vahvistimen koteloon.


10 - Kytkentälevyn asennus koteloon

Kiinnitä kytkentälevy koteloon neljällä mutterilla. Juota:

  • Päätemuuntajan sininen johdin
  • Kaikumuuntajan sininen johdin
  • Verkkomuuntajan anodijännitteen keskiulostulo (violetti) johdin.
  • Jätä kuvasta poiketen kuristimen johtimet vielä juottamatta.

11 - Headroom -kytkentä

  • Kiinnitä MOSFET koteloon. Transistorin alle tulee alumiinioksidi-eriste.
  • Juota kolme lyhyttä johdinta MOSFET:n pinneiltä kytkentälevylle. Levyn keskimmäiseen juotoskorvakkeeseen juotetaan myös kuristimelta tuleva johdin sekä kolmas Headroom-potentiometrille menevä johto.
  • Juota kolme johdinta Headroom-potentiometrille.

HUOM: Varmista, että Headroom-potentiometrin juotokset ovat siistit ja leikattu lyhyiksi. Pitkäksi jätetyt johtojen päät voivat osua koteloon.


12 - Kytkentälevyn ja putkenkantojen väliset johdot

Juota kytkentälevyn ja putkenkantojen väliset johdot. Pidä johtimet toisistaan etäällä. Jos johdot risteävät pidä johtimien välinen kulma lähellä suoraa kulmaa ja tee vedot eri korkeudelle. Hilojen (etuasteputkilla pin 2 ja 7) johdot kannattaa viedä rungon pinnan lähellä. Johdotus menee luonnollisesti sopiviin kerroksiin jos työ aloitetaan etuasteputkilla kuvassa valkoisilla johdoilla (hilat, pin 2 ja 7). Seuraavana juotetaan katodien siniset johdot (etuasteella pin 3 ja 8, pääteputkilla 1 ja 8) ja viimeisenä anodien tai suojahilojen punaiset johdot.g

Sama työvaihe toisesta kuvakulmasta.


13 - Kytkentälevyn ja etupaneelin väliset johdot

Juota etupaneelin osien ja kytkentälevyn väliset johtimet:

  • Input-jakki
  • Boost-kiertokytkin. Huomioi että osa kytkimen juotoskorvakkeista on sillattu.
  • Volume-potentiometri
  • Master-potentiometri
  • Kotelon ja kytkennän maadoituksen johto. Johdin juotetaan C11 miinusnavalle ja johdon toiseen päähän juotetaan rengasliitin. Tämä kiinnitetään koteloon MOSFET:n viereen (kuvassa oikealla).

Lähikuvassa kiertokytkimen johdotus.


14 - Takaisinkytkennän parikaapeli ym.

Juota seuraavat johtimet:

  • Puno mustaa ja valkoista johdinta ja juota johdinpari kaiutinjakin ja kytkentälevyn väliin.
  • Juota (sininen) johdin kaiun potentiometrin ja kytkentälevyn välille.
  • Juota (punainen) johdin anodijännitteen sulakepesän ja kytkentälevyn välille. Juota samalla kuristimen toinen johdin kiinni samaan kytkentälevyn pisteeseen.

Sama työvaihe - Takaisinkytkennän ja anodijännitteen johtimet.


15 - Hehkun johdotus

Kierrä sarjan mukana toimitettu yksisäikeinen vihreä johto tiukasti yhteen. Helpoiten työ sujuu ruuvinvääntimellä siten, että johtoparin toinen pää kiinnitetään poran istukkaan ja toisesta pidetään sormin kiinni. Mikäli käytössä ei ole poraa, johdotus kannattaa tehdä pätkissä siten, että mittaa arvioitu putkien välin mitta johdinta ja kierrä tämä käsin yhteen.

Huom: Tiukka punos on tärkeä. Kierretyssä parikaapelissa johdossa kulkevan virran aiheuttaman magneettikenttä on pieni verrattuna punomattomaan lähellä kulkevien vastakkaisten virtojen suunnan ja johtimen jatkuvan suunnan muutoksen ansiosta. Tästä syystä kiertäminen vähentää mahdollisia hurinoita. Huolimaton ja löysä punos on käytännössä yhtä hyödyllinen kuin jättää johdot punomatta.

Aloita johdottaminen oikealta kaiun putken kannalta. Etene aina kannan väli kerrallaan. Kuljeta vaakavedot noin 1-2cm korkeudella kannasta, etäällä muista johdoista. Viimeinen väli pääteputken V2 kannalta merkkivalolle viedään kotelon sivua pitkin, ulkolaidassa merkkivalolle.

Sama työvaihe: yksityiskohdassa hehkujohdon reititys merkkivalolle.

Sama työvaihe: yksityiskohdassa hehkun johdotus etuasteputkilla.

Vahvistimen juotostyöt ovat nyt valmiit. Viimeisenä silauksena kiinnitä potentiometrien ja kiertokytkimen nupit.


16 - Lopputarkastukset

Ennen virtojen kytkemistä tee taas uusi tarkistus edellisen tarkistuksen jälkeen tehdylle työlle. Käy kytkentä läpi layout-kuvan ja osalistan mukaan kuten virtalähteen tarkistuksessa ohjeistettiin. Varmista että asennussuunnalta määrätyt osat, kuten elektrolyyttikondensaattorit ovat asennettu oikein päin. Rakennussarjoille tarkoitettu tarkistus- ja mittausohje on myös hyvä apuväline järjestelmälliseen tarkistamiseen:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CRP6kfBlP8VWHthzhgFmR605qaoRH0X6vjR967P3Yy4/edit?usp=sharing

Silmällä tehdyn tarkistuksen jälkeen mittaa jännitteetön kytkentä käyttämällä yleismittarin resistanssimittausta.

  • Maadoituksen jatkuvuus / eheys: Toinen mittapää mihin tahansa runkoon ja toisella mittapäällä tarkista maadoitus kytkentälevyn kondensaattorien C9-C12 miinusnapojen sekä sisään- ja ulostulojen ja jalkakytkimen jakkien rungoista.
  • Mahdolliset oikosulut jännitteen syötössä: Toinen johdin runkoon ja toisella käydään virtalähteen C9-C12 plusnavat. Pieni resistanssi, nolla tai vain muutamia ohmeja voi olla merkki mahdollisesta oikosulusta joka kannattaa etsiä ennen virtojen laittamista. (Huom. Mittari näyttää alkuun pientä lukemaa joka kasvaa. Anna mittatulokselle 5-10 sekuntia aikaa tasoittua.)

Kun nämä mittaukset ja tarkistukset ovat tehty onnistuneesti, voi laitteeseen kytkeä virrat.


19 - Virtojen kytkeminen

Käännä kaikki säätimet nollaan. Jos vahvistimessa on Headroom-säätö, käännä tämä täysille.

Asenna sulakkeet sulakepesiin. Huomaa, että IEC-liittimessä olevassa sulekepesässä sulake laitetaan taaimmaiseen lokeroon. Paneelinpuoleinen lokero on varattu varasulakkeelle.

Mittaa yleismittarin vaihtojännitealueella (merkitty Vac tai V~). Jos mittari ei valitse mitta-aluetta automaattisesti, valitse suurin alue 600V/1000V. Mittaa:

  • 5Vac tasasuuntausputken kannan pinneiltä 2 ja 8
  • 6.3Vac etuasteputken pinneitä 4/5 ja 9
  • 6.3Vac pääteputkien pinneiltä 2 ja 7
  • 6.3Vac merkkivalolta. Varmista että lamppu syttyy.
  • Varmista anodijännite. Toinen mittapää runkoon ja toisella mitataan tasasuuntausputken kannan pinneiltä 4 ja 6 300Vac jännite.

Huom: kuormittamattoman muuntajan jännitteet ovat korkeammat kuin ilmoitetut. 10 - 20 % korkeammat tulokset ovat normaalit. Tärkeintä on, että jännitteet ovat annetuissa pisteissä suhteessa muihin oikeat. Muuntajan jännitteiden mittaamisella lähinnä varmistaan, että muuntaja on johdotettu oikein.

Asenna tasasuuntausputki paikoilleen. Mittaa yleismittarin tasajännitealueella (merkitty Vdc tai V⎓). Jos mittari ei valitse aluetta automaattisesti, valitse suurin jännitealue 600V tai 1000V. Mittaa:

  • 350Vdc jännite kondensaattorien C9-C12 plusnavoilta.
    Huom: Headroom-säätö reagoi hitaasti muutokseen - varsinkin pienentämiseen - silloin kun kytkennässä ei ole putkia eikä virrankulutusta. Näin testattuna hidas reagointi säätöön on normaalia.

Jos vahvistin tekee jotain odottamatonta sammuta virrat heti. Ennen vianhakua varmista että vahvistin on jännitteetön mittaamalla jännite C9-12 napojen yli. Turvallinen raja on alle kymmenen volttia.

Asenna loput putket paikoilleen. Mittaa jännitteet mittapisteissä ja tarkista odotetut jännitteet mittausohjeen taulukosta. Mittatarkkuus on edelleen 20 %. Tärkeintä on että jännitteet ovat suunnilleen samansuuntaisia ja noudattavat jonkinlaista esimerkkilukemien antavaa mallia. Putkien toimintapisteissä on vaihtelua ja jännitteet voivat heittää reilusti. Esim jos pääteputket vievät enemmän virtaa, koko virtalähde kuormittuu enemmän ja näin jännitteet kautta linjan saattavat olla matalammat tai päin vastoin.

Numeroihin ja mittatuloksiin ei myöskään kannata tarttua liiaksi. Kannattaa aina testata vahvistinta soittamalla ja kuulostelemalla. Toimiva vahvistin - mittapisteiden heitoista huolimatta - kuulostaa aina hyvältä.

Mikäli jännitteet poikkeavat merkittävästi odotetuista, esim. katodilla jännite on nollassa, sammuta vahvistin. Ennen vianhakua irrota verkkojohto ja varmista mittaamalla, ettei virtalähteen kondensaattoreissa (C9-12) ole jännitteitä. Turvaraja on alle 10V.

Artikkelin loppuun on kerätty vianhakuun vinkkejä.


20 - Koesoitto

Kun vahvistin on todettu toimivaksi, kytke vahvistin kaiuttimeen ja kitaraan. Avaa Volume- ja / Master -potentiometria ja kuulostele. Jos kaikki kuulostaa miltä pitää, onnittelemme uuden vahvistimen rakentajaa hyvästä työstä!

Mikäli laite on mykkä, pitää odottamatonta ääntä jne. sammuta virrat ja tarkista kytkentä. Muista irrottaa verkkopistoke ja varmistaa mittaamalla, ettei vahvistimessa ole jännitteitä kuten edellä on opastettu.

Ennen kotelointia säädä takaisinkytkennän trimmeri R6 korvalla oikeaan asentoon. Laita Master / Headoom tai Masterit täysille ja soita kaikilla voimakkuuksilla, myös täysiä! Säätele trimmeriä ja etsi kohta joka miellyttää eniten. Keskiasennosta on hyvä lähteä liikkeelle.


21 - Projekti nippuun

Vahvistin on nyt tämän ohjeen puitteissa valmis. Vahvistin tarvitsee kuitenkin vielä kotelon jonka voi tehdä itse tai käyttää valmista UralTone JR-koteloa.

Reverbillä varustetun JR:n kanssa voi käyttää yksinappista leditöntä jalkakytkintä. Kaikutankin voi valita käytettävän kotelon mukaan. 4AB3 -sarjan tankit ovat tuttuja Fender -vahvistimista ja ovat käyttökelpoisia, jos vahvistin pakataan combo-koteloon. Nuppi-koteloitussa vahvistimessa voidaan käyttää 8AB2- tai 8AB3-sarjan mitaltaan lyhyempää tankkia jolloin kotelosta ei tule chassista leveämpää. Merkintätavoissa toinen ja kolmas merkki kertovat tankin sisään- ja ulostulon impedanssit. Kaikki AB-merkityt tankit ovat sopivia JR:n kanssa. Neljäs numero kertoo kaiun pituuden: 2=medium, 3=long.


22 - Käyttöohjeita

UralTone JR sopii käytettäväksi eri tyyppisten etu-, pääte- ja tasasuuntausputkien kanssa. Eri putkityypeillä vahvistimen tehoa / säröytymistä voi viedä haluttuun suuntaan.

Etuasteputkeksi sopii ECC83/12AX7, ECC82/12AU7, ECC81/12AT7, 5751 ja 12ay7 putket.

Putkikantaan V3 sopii 6V6, 6L6, 5881, 6P6, 6P3E, KT66 ja vastaavat putket. V4 kantaan sopii 6V6 putkea lukuunottamatta edellä mainittujen putkien lisäksi EL34, 6550, KT88, 6AC7 jne. putket. Vahvistin toimii joko yhdellä tai kahdella pääteputkella ja toisen pääteputken pois ottaminen vaikuttaa toisen putken soundiin, joten kokeile putkia sekä yksitellen että yhdessä. UralTone Jr on katodibiasoitu vahvistin, joten sitä ei tarvitse biasoida putkia vaihdettaessa.

Kaiuttimien impedanssit suhteessa pääteputkiin:

Kaiutinliitäntä / impedanssikytkimen asento 1kpl 6V6 2kpl 6V6 1kpl 6L6 tms 2kpl 6L6 tmsEL34, 6550,
KT88 ja 6V6/6L6
4 ohmia 8ohm 4ohm 4ohm 2-4ohm 2ohm 
8 ohmia 16ohm 8ohm 8ohm 4-8ohm 4ohm 
  • Taulukon 6L6 tms tarkoittaa 6L6, KT66, 6P3C-E, 5881 jne. pääteputkia. KT77 on taas yhteensopiva EL34:n kanssa.
  • Taulukon impedanssit ovat suosituksia ja yhden askeleen hyppy suuntaan tai toiseen, siis 8 ohmista joko 4 tai 16 ohmiin, ei vahingoita vahvistinta.

Tasasuuntaajaksi käy joko 5Y3, GZ34, 5AR4 ja vastaavat putket. Eri putkityypeillä B+ -jännite on hieman eri, joten putkityypin valinta vaikutaa myös soundiin. NOS tasasuuntaaja putket ovat ylivertaisia nykyään valmistettaviin verrattuna. Kantaan käy myös puolijohteista tehty tasasuuntaajakanta. Tällä jännite on korkein mahdollinen ja tällöin myös tehot ja headroom on suurin.


23 - Vinkkejä vianhakuun

Tähän lukuun ei monikaan halua päätyä. Ehkä ensimmäisenä nostattavana seikkana voi todeta, että kaikki ongelmat ovat aina selvinneet ja kaikista rakennussarjoista on tullut lopuin viimein soiva peli.

Lähes kaikissa tapauksissa syy toimimattomaan vahvistimeen on rakentajan virheessä. Vialliset komponentit ovat harvinaisia ja asettamalla tämän oletuksen syyksi ongelmaan usein sysää vianhaun sivuraiteelle. Sama pätee itse kytkentään. Rakennussarjat ovat testattu ja kokeiltu huolellisesti ennen myyntiin laskemista.

Olemme nähneet lukuisia toimimattomia rakennussarjoja ja ratkoneet näiden ongelmia. Useimmiten ongelmat ovat olleet väärin ladotuissa osissa ja huonoissa juotoksissa. Ohjeiden soveltaminen, modit ym. ovat myös välistä aiheuttaneet turhia haasteita.

Vianhaku on nopeinta ja vaivattominta tehdä mittarilla, mikäli vahvistin ei polta sulakkeita, sylje liekkejä tms. Vertailemalla jännitekartan tuloksia omiin mittatuloksiin saa nopeasti selvillä minkä putken kohdalla ongelma on. Jos etuasteputkelta puuttuu katodijännite (pin 3 tai 8) ja vastaavasti anodilla (1 tai 6) jännite on huomattavan suuri, putken läpi ei kulje virta. Tarkista johdotus sekä em. nastoille sekä kyseisen putken hehkun johdotus. Selvitä myös mitä kytkentälevyn puolella tapahtuu: onko komponentit oikeaa arvoa.

Saman tyypin putkia voi myös vaihtaa päittäin ja tutkia siirtyykö ongelma. Jos vika kulkee putken mukana, voi hyvin epäillä ettei putki ole ehjä.

Toinen jännitteellisen testaaminen tekniikka on käyttää eristettyä työkalua, esim. puinen syömapuikko on tähän kätevä väline. Kiinnitä vahvistin kaiuttimeen ja töki / siirtele johtoja, painele kytkentälevyä jne. samalla kuunnellen mikä kohta reagoi painallukseen. Koestetusta pisteestä tai läheltä yleensä löytyy huono juotos tms.

Jännitemittausten lisäksi voit myös seurata signaalia. Tähän tarvitset joko oskilloskoopin tai audioproben jolla voit tarkkailla miten signaali kulkee vahvistimen läpi. Layout-kuvaan on merkitty punaisin numeroiduin palloin "test point for audio signal". Seuraamalla näitä numerojärjestyksessä voit selvittää missä kohtaa signaali katkeaa. Yksi tyypillinen virhe on suojattujen johtimien oikosulut, joissa suojasukka on juotettasessa sulanut signaalijohtimen eristeiden läpi. Nämä johtimet kannattaa tarkistaa mittaamalla suojan ja signaalin välinen resistanssi.

Kun vika on rajattu, on ongelman selvittäminen helpompaa. Käy läpi komponentit (arvot, asennussuunnat) johdotukset ja juotokset ongelman kohdalta. Kytkentäkaaviosta voi selvittää kyseisen kohdan komponentit etsimällä ensin kaaviosta putken osanumeron ja tästä katsomalla millä numerolla merkittyä osia putkeen on kytketty. Osat voi myös päätellä lähtemällä liikenteeseen putken kannasta ja siitä lähtevien johtojen päistä löytyviin komponentteihin.

Putkitekniikka on melko kestävää ja sietää suhteellisen hyvin vikatiloja. Ihan pienestä kuprusta ei kannata säikähtää vaan tehdä mittaukset ja selvittää missä vika on. "En uskaltanut pistää päälle" on aika tyypillinen saate mitä olemme kuulleet. Tästä ajatuksesta kannatta pyrkiä yli. Mittaamalla jännitteet on huomattavasti helpompaa rajata ja tarkistaa vain osa kytkennästä kuin tarkistaa koko kytkentä yhä uudelleen ja uudelleen.

Mikäli vahvistinta ei voi kytkeä virtoihin, sulakkeet palavat heti, kytkennässä on palaneita osia jne. vian syy tulee selvittää jännitteettömänä. Näissä tilanteissa on syytä tarkistaa juotokset ja mahdoliset oikosulut vierekkäissä juotospisteissä / juotoskorvakkeissa (esim. noval-kannat) taikka kytkentälevyn alla olevat liian pitkäksi jääneet kytkentälangat. Yleismittarin jatkuvuus tai resistanssimittaus voi olla hyvä apu em. vikojen etsintään. Silmämääräisesti hajonneeksi tulkittava osa on luonnollisesti hyvä lähtökohta pohtia vikaa ja sen mahdollista aiheuttajaa.

Kun kaikki komponentit ja johdotukset ovat tarkistettu, tarkista kaikki juotokset. On yllättävää miten juottamatta jäänyt johto tai kylmä juotos voi olla johtamatta lainkaan sähköä vaikka silmämääräisesti liitos näyttäisi johtavalta.

Ota etäysyyttä. Tärkeintä on olla yrittämättä liikaa kerralla. Pitkä rupeama projektin ääressä yhdistettynä mahdollisesti vielä pidempään aikaan vianhaun parissa usein aiheuttaa tekijässä puutumista ja kykyä huomata virheitään. Jos homma menee vaikeaksi, ota pientä taukoa ja palaa projektiin uusin silmin.