Vahvistin-guru Mauri Pännärin suunnittelema RIAA on suosittu ja kovasti pidetty rakennusprojekti. Kytkentä perustuu kahteen vahvistinputkeen ja yhteen FET-transistoriin per kanava. FET-tyyppiä vaihtamalla sarja sopii sekä MM- että MC-äänirasioille. Rakennussarja toimitetaan MM-rasialle valikoitujen transistorien kanssa.

Kuten UralTonen sarjoissa aina, kestävyydestä, äänestä ja huippulaatuisista komponenteista ei ole tingitty!

Tässä artikkelissa käydään läpi rakentamisen vaiheet melko tarkasti. Kaikkia rakentamisen yksityiskohtia ei erikseen käydä läpi, ja artikkelin idea on lähinnä tehdä rakentaminen tutuksi ennen työhön ryhtymistä sekä toimia apuna työn aikana. Tutustu kuviin ja ohjeisiin huolella ennen rakentamisen aloittamista. Näin saat hyvän käsityksen siitä, millaisesta työstä on kyse.

Noudata rakentamisessa aina sarjan mukana toimitettua layout-kuvaa ja osalistaa. Päivitämme välillä sarjojen kytkentöjä, ja ajan myötä näihin tulee aina parannuksia tai muutoksia esimerkiksi osien saatavuuden mukaan. Mahdolliset poikkeavuudet kuvasarjaan ovat mahdollisia. Tarkista, että sarjan mukana tullut paperisen ohjeen ja osalistan versiot vastaavat sarjan mukana toimitettuja. Poikkeustapauksissa varmista ensin, mikä versio on oikea kysymällä siitä meiltä.

Layout-kuva ja osalista toimivat myös rakentelun kirjanpitona. Merkitse aina asennettu osa tai kytketty johto osalistaan tai layoutkuvaan. Näin pystyt varmistamaan, että kaikki osat ja juotokset ovat tehty.

 1. UralTone / Mauri Pännäri RIAA v2.0 rakennussarja

  Alkaen 285,00 € 229,84 €

  Rating:
  98 % of 100

  Loistavalla äänenlaadulla kohauttaneen Mauri Pännärin RIAA -putkietuvahvistimen päivitetty versio. Kytkentä perustuu audiovideo.fi sivuilla julkaistuun rakennusohjeeseen. Artikkelista poiketen rakennussarjassamme on täysin uusi reguloitu virtalähde sekä anodi että hehkujännitteille, uusi osiensijoittelut ja uudestaan suunniteltu kotelo. RIAA kytkennässä on vain pieni muutos. Kaikki muutokset on hyväksytetty alkuperäisellä suunnitelijalla!

  Lisätietoja

UralTone RIAA 2.0 - Osalista - BOM - Bill of Materials

Tone RIAA 2.0 - Layout

Rakentamisen valmistelut

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita, ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen 'ota yhteyttä' -lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voivat olla hieman eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa myös, että osien jännitekestot voivat olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia huonon saatavuuden vuoksi. Jos siis jokin osa on hieman eri värinen, älä säikähdä; jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

Jos olet kokematon rakentaja, opettele ensin hyvän juotoksen salat ja turvallisen työskentelyn perusteet. Tärkeintä on oma turvallisuus! Emme käy tässä läpi näitä seikkoja. Noudata tätä ohjenuoraa koko projektin ajan:

Jos et tiedä mitä teet, tai olet epävarma, älä tee!

Luo ohjeet ensin, googleta lisätietoa tai kysy meiltä neuvoa.

RIAA-kytkennän piirilevyllä on painatettu osien numerot. Vastukset on merkitty etuliitteellä R, kondensaattorit C jne. Rakentaminen tapahtuu matalimmista osista alkaen - näin komponentit pysyvät siististi levyn pinnassa, kun levy käännetään ympäri juottamista varten.

Lado vastukset levylle. Vastuksilla ei ole määrättyä asennussuuntaa.

Huomioi, että putkien johdot jakavat yhteisen padin joidenkin vastusten kanssa. Nämä padit sijaitsevat levyn alasivulla. Älä vielä juota näitä padeja, vaan leikkaa ainoastaan vastuksen kytkentäjalka sopivan mittaiseksi. Ota muutama kytkentälanka talteen, sillä niitä tarvitaan seuraavassa työvaiheessa.

Viimeisin RIAA 2.0 -kytkennän versio käyttää pintaliitos FET:ä, joka on juotettu pienelle piirilevylle. Juota hyppylangat FET:n levylle. Taivuta johtimen päähän pieni 90° kulma ja työnnä tämä taitettu pää padista läpi.

Juota FET:t kiinni levyyn kuvan osoittamiin paikkoihin. Levyllä on neljä padia, jotka mahdollistavat kaikkien eri kantakytkentöjen yhteensopivuuden.

Huomio: Jos sarjan mukana toimitetaan TO92-kotelossa oleva FET, asenna se levyyn kääntöpuolella olevien ohjeiden mukaisesti. BF245 asennetaan valkoisen merkinnän mukaisesti ja 2N3819 mustan merkinnän mukaisesti. Merkinnän/kuvion muoto vastaa osan asennussuuntaa.

Juota muovikalvovastukset levylle. Näillä ei ole määrättyä asennussuuntaa.

Huomio: C4 peittää osin levyn asennusreiät. On suositeltavaa, että korotuspalat asennetaan ennen kondensaattorien asennusta levylle

Asenna elektrolyyttikondensaattorit levylle. Näillä on määrätty asennussuunta: Levylle on painatettu valkoinen puoliympyrä (kuvassa symbolin ylälaidassa). Kohdista kondensaattorin miinusnapa tämän suuntaisesti. Miinusnapa on merkitty kondensaattorin kylkeen raidalla, ja miinusnavan kytkentäjohdin on myös lyhyempi.

Kytkentälevy näyttää nyt tältä.

Siirrä kytkentälevy syrjään ja jatka rakentamista virtalähteen piirilevyn kanssa. Aloita juottamalla vastukset levylle.

Huomio: 2W metallioksidivastukset saatetaan korvata metallikalvovastuksilla.

Juota diodit ja diodisilta levylle. Diodeilla on määrätty asennussuunta: koteloon painatettu raita kohdistetaan piirilevyn painatuksen mukaisesti. Diodisillassa on merkitty plus-pinni, joka kohdistetaan levyn painatuksen mukaisesti.

Huom: Zererdiodi D1 kannattaa asentaa levylle pinnasta hieman kohotettuna. Tämä diodi hajoaa mikäli virtalähde menee oikosulkuun. Näin diodi on helppo vaihtaa kun siitä saa työkalulla otteen.

Juota trimmerit, sulakepesät ja kondensaattorit levylle. Muista huomioida elektrolyyttikondensaattoreiden napaisuus.

Huomio: Trimmeri P1 on merkitty 504 (50 ja 4 kpl 0, eli 500000 eli 5k) ja trimmeri P2 502. Älä sekoita näitä keskenään.

Jätä MOSFET ja regulaattori toistaiseksi asentamatta ja siirrä levy sivuun

Kiinnitä RCA-liittimet, maadoituksen banaaniliitin ja putken kannat etulevyyn. Käytä RCA-liittimissä eristyslevyjä.

Huomio: Mikäli rakennat vanhempaa sarjan versiota, putkille on oma asennuskulma, johon putken kannat asennetaan.

Sama asennus kääntöpuolelta. Kuvasta poiketen, sarjan mukana toimitetaan putkenkannat joissa ei ole reunusta hatun asennusta varten.

Kiinnitä RIAA:n kytkentälevy kotelon pohjaan ja juota johtimet etupaneelin ja piirilevyn väliltä. Aloita työ putken hehkujohdotuksella (kuvassa kelta-valkoinen johdinpari). Tämän jälkeen juota johdot putken kannan ja piirilevyn välille. Levyllä on merkitty numeroin, mihin kannan pinniin johto juotetaan. Pyri pitämään johtimet melko lyhyinä ja irti toisistaan. Lopuksi juota sisääntulon ja ulostulon suojatut kaapelit.

Suojatun johtimen kolvaamisessa tulee olla erityisen tarkkana: sisäjohtimen eriste sulaa helposti. Suojatun johtimen kanssa kannattaa käyttää kutistesukkaa; pujota johtimeksi pyöräytetty suojamaapunos kutistesukkaan ja tinaa päähän pisara tinaa. Sukka kutistuu eristeeksi ja tasoittaa lämpökuormaa johtimen eristeelle.

Kiinnitä virtalähteen piirilevy pohjaan. Taita MOSFET:n ja regulaattorin jalat ylös ja pujota ne padeihin. Kun em. osat ja piirilevy ovat kiinni kotelossa, juota kytkentäjalat.

Huomio: Regulaattorin ja kotelon väliin asennetaan eristelevy (mica), ja mutterin ja komponentin kotelon väliin tulee muovinen eristysholkki.

Juota virtalähteen ja RIAA levyn väliset johtimet, sekä putkien hehkun johdot. Huomaa hyppylanka F ja AC -pinnien välissä.

Kiinnitä IEC-liitin/sulakepesä/virtakytkin-yhdistelmä takapaneelin asennusreikään. Juota suojamaajohdin sekä IEC-liittimen ja kytkimen väliin tulevat johdot. Nämä liitännät kannattaa suojata kutistesukalla, jotta jännitteelliset pinnat ovat suojattuna testauksen aikana.

Asenna rengassydänmuuntaja levylle ja juota sen johtimet kiinni. Kiinnitä takapaneelilta tulevaan suojamaahan rengasliitin ja kiinnitä se koteloon. Jätä tämä johdin pitkäksi, jotta se irtoaa viimeisenä, jos takapaneeli repeytyy irti.

Huomio: Tarkista muuntajan kytkentä myös muuntajien kyljestä/paketeista. Varmista, että layoutin värikoodeja vastaavat oikeat jännitteet (ilmoitettu layout-kuvassa). Joskus valmistajat muuttavat värikoodeja ilmoittamatta.

Rengassydänmuuntajan suojamaahan kiinnitetään rengasliitin ja toinen johto, joka juotetaan etupaneelin maadoitusliittimeen.

Lopuksi niputa johtimet niin, että lopputulos näyttää siistiltä.

Kytkentä on valmis testaukseen. Asenna sulakkeet paikoilleen. Huomaa, että takapaneelin sulake asennetaan kelkan taaimmaiseen koloon. Ennen virran kytkemistä tarkista kytkentä kauttaaltaan läpi. Ole huolellinen. Rakentamisessa tärkeintä on kärsivällisesti tarkistaa omat tekemiset inhimillisten virheiden varalta. Kaikki tekevät virheitä, mutta ammattilainen huomaa ne ennen kuin mitään fataalia ehtii tapahtua. Virheen korjaaminen on helpompaa ennen virran kytkemistä kuin sen jälkeen, kun osia on voinut mennä rikki. Varmista levyn alta, ettei mikään johdin nouse levyn pinnasta muutamaa milliä korkeammalle ja että osat, joilla on määrätty napaisuus, ovat asennettu oikein päin. Tarkista, että johdot on juotettu oikeisiin paikkoihin.

Kun kaikki on tarkistettu ja todettu olevan oikein, kytke virta ilman putkia. Jos havaitset mitään epäilyttävää ääntä, hajua tai kipinöintiä tms., vedä välittömästi pistoke seinästä. Jos ongelmia ei esiinny, voit tehdä lopulliset jännitemittaukset.

Asenna yleismittarin musta mittapää etupaneelin maadoituspisteeseen ja toisella mittaa ensin virtalähteen H+ padin jännite. Säädä trimmerillä P2 jännite 6.3V:iin. Tämän jälkeen mittaa virtalähteen B+ padia ja säädä virtalähteen jännite 195V:iin.

Kun jännitteet ovat säädetty, kytke virta pois ja asenna putket paikoilleen. Varmista jännitteettömyys yleismittarilla pisteestä B+.

Kytke jännitteet ja mittaa jännite pisteestä A. Helpoin paikka mitata on piirilevyltä vastuksen R4 levyn keskikohdan puolelta. (R4 on kytkennän ainoa pieni 0.6W vastus). Säädä trimmeriä P1 siten, että jännite on mittapisteessä n. 70V. Koska komponenteissa on heittoa, mittaa molempia kanavia vuoron perään ja säädä jännite siten, että kummassakin kanavassa on saman verran poikkeamaa (esim. ChL: 68V ja ChR: 72V). Jos em. jännitteet eivät ole oikein, ohjeet vian etsimiseen löytyvät artikkelin lopusta.

Kun säädöt on tehty, laita suosikkilevysi soimaan ja nosta hiljalleen volumea, kunnes kuulet musiikin kaiuttimista.

Jos jokin asia ei toimi, kuulosta oudolta tai epäilyttävältä, kytke virta pois ja jatka vian mahdollisesti liittyvien kohtien tutkimista ja etsimistä.

Mahdolliset hurinat voivat johtua laitteiston maadoituksesta. Mikäli levysoittimessasi on erillinen maadoitusjohto, kytke tämä RIAA:n etupaneelin maa-pisteeseen. Vedä tarvittaessa maadoitusjohto vahvistimen maahan. Voit myös kokeilla maadoittaa levysoittimen suoraan vahvistimeen. Laitteiston maadoitus on kokeilua, eikä ole yhtä oikeaa tapaa tai tyyliä.

Jos kaikki toimii hyvin, kiinnitä laite koteloon, nauti upeasta musiikista ja onnittele itseäsi. Ei nimittäin ihan jokainen rakenna huippuluokan putkivahvistinta!

Annamme mieluusti teknistä tukea! Jotta saat parhaan mahdollisen tuen lähesty meitä sähköpostitse ja mainitse ensimmäisessä viestissä seuraavat asiat:

 1. Mikä rakennussarja on kyseessä
 2. Oma nimesi, puhelinnumerosi ja tilausnumero (jos löytyy)
 3. Kuvaile ongelma mahdollisimman tarkasti. Saamme paljon viestejä ja puheluita, joten emme aina muista vaikka asiasta olisi puhuttu esim. puhelimessa. Eli kerro aina kaikki asiat uudestaan.
 4. Voit laittaa kuvan tai muutaman kuvan (alle 1M mutta tarkkoja) laitteen sisältä, jotta näemme karkeasti onko laite rakennettu oikein.
 5. Älä koskaan poista ketjusta vanhoja viestejä
 6. Pyrimme vastaamaan 12-24h aikana arkisin, mutta joskus tuessa on ruuhkaa. Jos et saa vastausta kahden päivän kuluessa ota uudestaan yhteyttä.

Tyypillisiä ongelmia:

 • B+ jännite ei säädy:
  1: Liian korkea jännite, ei säädy: Trimmerit P1 ja P2 ovat asennettu ristiin.
  2: Liian matala jännite, ei säädy: Zener D1 oikosulussa. Vaihda tilalle uusi. Varmista ettei virtalähde ole oikosulussa.
 • Mittapiste B n. 0V, mittapiste A malata: FET oikosulussa. Vaihda tilalle uusi. Varmista, ettei putki ole rikki.

Jos RIAA tulee MC rasialle, FET:t voi korvata tyypillä 2SK170. UralTone nettikaupasta nämä löytyvät:
https://uraltone.com/2sk170gr-audio-fet-nos-idss-sovitettu-pari.html
Valitse IDSS virraksi 4.0 - 4.4mA.

Nämä yleisartikkelit kannattaa lukea ennen töiden aloittamista:

-Juotoskoulu: Juotoksen perusteet aloittelijoille
-Kaapelien käsittely
-Yleistä tietoa UralTone rakennussarjoista