UralTone Over Drive Special - rakennusohje
UralTone Over Drive Special - rakennusohje
UralTone Overdrive Special on Princeton-chassikseen sovitettu versio maineikkaasta Dumble ODS kitaravahvistimesta. Kytkentää on skaalattu hieman alkuperäistä pienemmäksi, pääteasteena on 6V6 pari josta tehoa saadaan runsaat 22W.
Tässä artikkelissa käydään rakentamisen vaiheet melko tarkasti. Kaikkia yksityiskohtia ei erikseen käydä läpi ja artikkelinkin idea on lähinnä tehdä rakentaminen tutuksi ennen työhön ryhtymistä sekä toimia apuna työn aikana. Tutustu kuviin ja ohjeisiin huolella ennen rakentamisen aloittamista. Näin saat hyvän käsityksen siitä, millaisesta työstä on kyse.
Noudata rakentamisessa aina sarjan mukana toimitettua layout-kuvaa ja osalistaa. Päivitämme välistä sarjojen kytkentöjä ja ajan myötä näihin tulee aina parannuksia tai muutoksia esim. osien saatavuuden mukaan. Mahdolliset poikkeavuudet tämän ohjeen kuvasarjaan ovat mahdollisia. Mahdollisten muutosten kohdalla pyrimme lisäämään huomioita tämän ohjeen tekstiin.
Layout-kuva ja osalista toimivat myös rakentelun kirjanpitona. Merkitse aina asennettu osa tai kytketty johto osalistaan tai layoutkuvaan. Näin pystyt varmistamaan, että kaikki osat ja juotokset ovat tehty.
Ennen rakentamisen aloittamista on hyvä tarkistaa alla olevista linkeistä osalistan ja layout -kuvan versionumerot. Mikäli toimitetussa sarjassa on vanhempaa versiota oleva dokumentaatio, varmista ennen aloitusta minkä ohjeen kanssa rakentaminen tulee tehdä.
- UralTone Overdrive Special vahvistinrakennussarja695,00 € 553,78 €Rakennussarjaklooni klassikoiden klassikosta! Maailman kallein ja hypetetyin kitaravahvistin on nyt mahdollista rakentaa kohtuullisella budjetilla ja erittäin mielenkiintoisella rakenteluprosessilla. LisätietojaTuotekoodi: 950-ODS
UralTone ODS - BOM - bill of materials
Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen. Lue osalistan huomiot tarkasti.
Vahvistimen rakentaminen käsittää kolme vaihetta. Chassikseen kiinnitettävien osien asentaminen ja näiden keskenäinen ohdotus, kytkentälevyn ladonta ja juottaminen sekä kytkentälevyn asennus chassikseen ja sen johdottaminen. Kaksi ensimmäistä voi tehdä itselle sopivassa järjestyksessä. Suosittelemme kuitenkin seuraamaan alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Näin rakentaminen tapahtuu jäsennettynä artikkelin rytmittänänä.
UralTone ODS rakennetaan Princeton-chassikseen. Ennen rakentamisen aloittamista koteloon tulee työstää lisää reikiä mm. etulevyyn asennettavia potentiometrejä varten. Reikien poraamisen apuna käytetään sarjan etu- ja takapaneelia.
Kohdista etupaneeli paikoilleen ja tarvittaessa kiinnitä se paikoilleen maalarinteipillä tms. Paneelin kohdistusreikä on halkaisijaltaan 3mm. Sekä paneeli että kotelo porataan samalla oikeaan mittaan. Reikien mitat ovat:
- Master volume - 8mm
- Bright- ja Rock/Jazz-kytkin: 6mm
Valmis etulevy näyttää tältä.
Takalevyyn porataan kaksi reikää jalkakytkimen ohitukselle. Molemmat reiät ovat halkaisijaltaan 6mm.
Kanteen porataan 4mm reikä kuristimen kiinnitykselle. Käytä kuristinta apuna reiän paikoitukselle. Suurenna toinen, kuvassa ylempi 3mm reikä samaan 4mm halkaisijaan.
Riippuen sarjan mukana toimitetusta verkkomuuntajasta muuntajan aukotuksen kulmat tulee leikata pois. Sovita ensin verkkomuuntajaa paikoilleen. Muuntajan pakan mutterit tulee osua kotelon pintaan.
Kiinnitä takapaneeliin asennettavat osat.
HUOM: FSW-jakki poikkeaa kuvan osasta. Vrt artikkelin lopun kuva.
Sama kotelon sisäpuolelta nähtynä.
Asenna kanteen tulevat osat. Huomioi putkenkantojen asennussuunta:
- Noval-kannoilla (pienet) nastaton väli osoittaa kuvassa klo 10 suuntaan.
- Octal-kannoilla (suuret) keskellä olevan tapin ura osoittaa klo 7:30 suuntaan.
Noval-kannat toimitetaan joko valmiiksi kiinnitetyllä hatun kiinnityslaipalla tai ilman. Mikäli kiinnityslaippaa ei ole valmiiksi kannassa, tämä irroitetaan hatusta ja asennetaan samalla kannan kanssa pinottuna.
Sama työvaihe kotelon sisältä katsottuna. Kytkentälevyn asennukseen käytetään seitsemää M3-10mm korotuspalaa. Nämä voi jättää toistaiseksi hieman löysälle ja kiristää vasta kun kytkentälevy kiinnitetään.
Asenna etupaneeliin asennettavat osat. Bright kytkin on kolmiasentoinen, Rock-Jazz on kahdella vaihdolla.
Etupaneelin potentiometreissä on pienet ohjausnastat jotka sopivat kotelon aukotuksiin. Näiden tehtävä on estää osan kiertyminen kun mutteri kiristetään. Ohjainnasta on korkeampi kuin paneelin paksuus ja tästä syystä nastat tulee joko lyhentää tai poistaa. Valualumiini leikkautuu tai murtuu melko helposti. Ohjainastan voi leikata puoleen mittaan tai taittaa kokonaan irti.
Sama työvaihe kotelon sisältä katsottuna.
Sarjan mukana tulevassa päätemuuntajassa ensiön pääteputkille tulevat johdot saman väriset. Asennuksen helpottamiseksi väritä kuvassa oikeanpuoleiseen johtoon raita. Näin johdin on tunnistettavissa myöhemmin.
Kiinnitä muuntajat kanteen:
- Verkkomuuntaja asennetaan työntämällä muuntaja kotelon läpi. Kiinnitysruuveja ei poisteta, kiinnitys tehdään sarjan mukana toimitetuilla M4 aluslevyillä sekä uudella M4 mutterisarjalla. Mikäli muuntaja ei sovi reikiin voi ruuveja löysätä hieman. Kiristä pakka takaisin ennen kiinnitystä.
- Kuristin asennetaan kahdella leveäkantaisella M4 ruuvilla
- Päätemuuntaja asennetaan kahdella leveäkantaisella M4 ruuvilla.
Päätemuuntajan ensiön (pääteputkien puoli) ja kuristimen johdot pujotetaan läpivinetikumin läpi kuvassa kuristimen yläpuolella. Päätemuuntajan toision johtimet (kaiuttimien puoli) pujotetaan päätemuuntajan yläpuolella olevan läpivientikumin läpi.
Sama työvaihe kotelon sisältä katsottuna. Huomioi verkkomuuntajan kiinnitykseen käytetyt suuret aluslevyt.
Etuasteputken takaisinkytkennän komponenteille asennetaan pieni juotosrima. Käytä kahta mutteria jolla rima nousee mutterin korkeuden verran ylös pohjasta. Tällä ratkaisulla johtimia voi kuljettaa kotelon pintaa myöten.
Kuori sarjan verkkojohtimen eristettä 30cm matkalta. Ole tarkka, ettet riko sisällä kulkevien johtimien eristeitä. Mikäli leikkaat kuparit esille, katkaise johdin ja kuori uusi pätkä. Jos käytät leikkureita, veistä tms. kannattaa taittaa johdin tiukalle mutkalle leikkauskohdasta ja leikata pintaan pientä viiltoa. Taitos pitää huolen, että kuori repeää auki vaikkei työkalu menisikään kuoresta läpi.
Puristettava vedonpoisto on hieman haastava asennettava. Asennukseen voi perehtyä täältä.
Kuorittavan mitan kanssa ei kannata säästellä - kun vedonpoisto on paikoillaan, sen irroittaminen on hankalaa.
Juota suojamaan johtimeen rengasliitin. Johdinta ei tule lyhentää vaan tämä jätetään mittaansa. Ideana on, että mikäli vedonpoisto pettää, suojamaan johdin on viimeinen irtoava johdin. Kierrä ke-vi siistille silmukalle ja kiinnitä rengasliitin vahvisimen runkoon. Käytä rengasliittimen ja rungon välissä tähtialuslevyä.
Kun koteloon kiinnitettävät osat ovat paikoillaan, on aika kaivella juotoskolvi esille. Juota:
- Kaiutinjakit - päätemuuntaja johtimet.
- Verkkojohdin - sulakepesä - verkkokytkin - verkkomuutajan sisääntulon johdot.
- Päätemuuntaja - pääteputken kannan väliset johtimet
- Verkkomuuntaja - tasasuuntausputken kanta johtimet
- Verkkomuuntaja - pilot light johtimet. Valon jalat kannattaa taittaa 90° sivulle (vrt. kuva jäljempänä)
- Vastus R50 Presence potentiometrin ja kaiutinjakin välille.
Osassa johtoja, esim verkkokytkimen juotoskorvakkeet, on mallirakentamisessa käytetty kutistesukkaa. Kutistesukan käyttö ei ole välttämätöntä, mutta näin liitoksista saa siistit ja samalla ahtaissa paikoissa olevat pinnat tulevat suojatuksi.
Sama työvaihe kuin edellä.
Juota potentiometrien taakse tuleva ground bus bar. Päätyihin tulee noin 20mm taite.
Juota R7, R10, C3, C6 C7, C8 ja C9 sekä potentiometrien ja kytkimien väliin tulevat valkoiset johtimet.
Tässä vaiheessa kannattaa myös juottaa valmiiksi (ei kuvassa) kaikki johtimet jotka juotetaan kytkimille SW1, SW2 ja SW3. Asentamien on nyt helpompaa kun kytkimet irrottaa johtimien juottamista varten.
Chassikseen tehtävät työt ovat toistaiseksi valmiit ja tämän voi siirtää nyt hetkeksi syrjään kytkentälevyn ladonnan ja juottamisen ajaksi.
Sarjan kytkentälevy. Toteutus noudattelee samaa ideaa kuin useassa muussakin UralTone-sarjassa. Komponentit ja johtimet jakavat yhteisen padin jolloin toteutus vastaa samaa eyelet-ideaa kuin vanhoissa Fender-vahvistimissa.
Rakentamisen järjestys tapahtuu suunnilleen osien korkeuden mukaisesti, matalat ensin järjestyksellä. Näin tehtynä osat pysyvät siististi levyn pinnassa kun levy käännetään juottamista varten. Osat voi juottaa kummalta puolelta tahansa: Päältä säästää vaivan levyn kääntelyssä, alta juotettaessa levy pysyy siistimpänä kun juoksuteroiskeet jäävät pohjan puolelle.
Jätä ne padit juottamatta mihin myöhemmin juotetaan johdin (vrt. layout-kuva). Johdon juottaminen myöhemmin on näin huomattavasti helpompaa.
Lado vastukset levylle merkityiden osanumeroiden ja osalistan mukaisesti.
Kutakin osalle on listassa oma osanumero (vastuksissa R etuliitteellä) ja arvo. Arvot voi joko mitata yleismittarilla tai käyttää apuna värikooditulkkia (Googleta resistor color code calculator).
Huom: Kuvassa R26 ladottu väärin. Noudata osalistassa annettua arvoa.
Juota diodit, diodisilta, JFET transistori sekä trimmerit levylle. Diodeilla, sillalla ja transistorilla on määrätty asennussuunta. Diodit kohdistetaan koteloon painatetun raidoitetun päädyn ja piirilevyn merkinnän mukaan. Sillan plusnavalle on levyllä neliön muotoinen padi, osassa tämä napa on merkitty sekä kotelon + -merkillä sekä muita pidemmällä kytkentäjohdolla. JFET:n kotelossa on pieni metallinen lippa.
Juota keraamiset- sekä muovikalvokondensaattorit levylle. Näillä osilla ei ole määrättyä asennussuuntaa. Kondensaattorien osanumeroissa on C-etuliite. Kondensaattorien merkintätapa vaihtelee: Osassa arvo on annettu mikrofaradeissa (uF), osassa pelkkänä numerosarjana, jossa viimeinen kolmas numero ilmaisee arvon perään lisättävien nollien määrän. (esim 471 = 470 = 470pF)
Juota elektrolyyttikondensaattorit levylle. Näissä osissa on määrätty napaisuus: Vaakaan asennettavissa kondensaattoreissa plusnapa on merkitty koteloon työstetyllä uralla. Tämä kohdistetaan levyn merkintöjen mukaisesti. Pystyasennettavassa kondensaattorissa on miinusnapa merkitty raidalla, tätä vastaa levyn valkoiseksi puoliympyräksi merkitty puolisko.
HUOM: Kondensaattori C35 (47uF) on asennettu kuvissa väärin päin. Asenna osa noudattaen piirilevyn merkintää.
Kiinnitä kytkentälevy koteloon. Juota:
- Verkkomuuntajan johtimet
- Päätemuuntajan ensiön keskitappi
- Kuristimen johtimet
Juota:
- Pääteputkien kantojen suojahilan johtimet 2kpl (ruskea) sekä suojahilavastukset R51 ja R52
- Pääteputkien katodin johtimet 2kpl (musta)
- Anodijännitteen johto tasasuuntausputken kannalta sulakepesälle ja sulakepesältä kytkentälevylle (punainen) sekä
- Biasvirtalähteen johto tasasuuntausputken kannalta levylle (punainen).
Juota etuasteputkien katodien johtimet (sininen) 5kpl. Kolmannen, vaiheenkääntäjän katodin sillataan kannan yli pienellä johdolla.
Juota etuasteputken (vaiheenkääntäjä) hilajohtimet 4kpl sekä pääteputkien hilojen johdot sekä grid-stopper -vastukset R47 ja R48.
Sama kuin edellä, vastuksien R47, R48 ja R51 ja R52 asennus lähikuvassa.
Juota etuasteputkien anodien johtimet (ruskea) 6kpl. Särökanavan putkelle juotetaan kaksi pientä 22pF kondensaattoria C15 ja C18.
Juota jalkakytkimen ja presence potentiometrin johtimet. Jalkakytkimen jakki kannattaa irrottaa kytkimien johtoja juotettaessa. Näin saat hieman lisää tilaa työskennellä. Juota ensin pari kytkentälankaa keskipinneistä ja pienet johdopätkät alemmista pinneistä. Asenna jakki ja pujota kytkimiltä tulevat johdot jakin korvakkeisiin. Lopuksi juota johdot levyn ja jakin välille.
HUOM: FSW-jakki poikkeaa kuvan osasta. Vrt artikkelin lopun kuva.
Juota suojatut kaapelit. Kaikissa vedoissa suojamaa on kytketty vain toisesta päästä. Suosittelemme käyttää kutistesukkaa niissä päissä joissa sukka on leikattu pois jolloin suojamaan säikeet eivät osu paikkoihin jonne niiden ei pitäisi. Maadoitetussa päädyissä suojasukka kierretään yhteen ja haluttaessa siistitään kutistesukalla. Älä kierrä sukkaa ihan johdon tyveen asti. Kireälle vedettynä tämä voi sulaa signaalijohtimen eristeiden läpi juotettaessa. Tässä vaiheessa juotetaan seuraavat vedot:
- Sisääntulon jakki - ensimmäinen etuasteputki. Etuasteputken päähän asennetaan vastus R2.
- Volume potentiometri - ensimmäinen etuasteputki. Etuasteputken päähän asennetaan rinnan vastus R11 ja kondensaattori C10
- OD Ratio potentiometri - toinen etuasteputki. Etuasteputken päähän asennetaan vastus R21
- Kytkentälevy - toinen etuasteputki. Etuasteputken päähän johtoa asennetaan vastus R19
- OD Level potentiometri - kytkentälevy
- Master vol - kytkentälevy
- Master vol - Loop send -jakki
- Loop return - Kytkentälevy
Sama kuin edellä, etupaneelin puoleiset juotokset.
Sama kuin edellä, takapaneelin ja etuasteputkien juotokset. Huom: Vastuksen pää ja johdin on suojattu kutistesukalla.
Juota R14, R15 ja C13 juotosrimaan.
Juota etupaneelinpuoleiset johtimet, 12 kpl potentiometrien / kytkimien sekä kytkentälevyn välille.
Sama kuin edellä. Sisääntulon puoleinen pääty etulevystä on ahdas. Layoutkuva esittää johdotuksen paremmin mitä valokuvissa on mahdollista.
Juota putkien hehkun punottu johdotus. Aloita työ ensimmäiseltä etuasteputkeltä. Leikkaa kaksi pätkää yksisäikeistä johdinta mikä riittää putkien kantojen välille. Juota päät kiinni ensimmäisen putken kannalle ja ala kiertää johtimia toistensa ympärille. Huomioi, että pinnit 4 ja 5 sillataan. Etene seuraavalle putken kannalle ja pujota johdon päät juotoskorvakeisiin. Leikkaa taas toiset kaksi johtoa ja juota sekä edellinen pääty että uudet päät kiinni toiseen kantaan. Etene näin putkenkannalta toiselle ja lopuksi merkkivalolle.
Vaihtoehtoisesti voit kiertää koko johdon porakoneella ja leikellä tästä sopivia pätkiä. Tärkeintä on, että punos on tiivis. Tämä edesauttaa häiriöiden estämisessä.
Lopuksi juota johdinpari merkkivalolta kytkentälevylle.
Sama kuin edellä, yksityiskohta merkkivalon juotoksista.
Vahvistin on nyt loppusilausta vaille valmis! Lopuksi kiinnitä potentiometrien nupit paikoilleen.
UralTone ODS on suunniteltu puolijohdetasasuuntaukselle ja tätä varten vahvistimelle tulee rakentaa erillinen puolijohdetasasuuntaussilta. Juota kaksi diodia kuvan osoittamalla tavalla: raidallinen pääty juotetaan pinniin 8. Diodin anodit juotetaan pinneille 4 ja 6.
Vahvistimessa voi myös käyttää putkitasasuuntaajaa 5AR4 jolloin maksimi teho laskee jonkin verran.
Vahvistimen asennustyöt ovat valmiit. Seuraavaksi tarkistetaan layout-kuvaa seuraten, että kaikki johdotukset on vedetty ja osat ovat ladottu oikein.
Päivitetty tarkistus ja mittausohje löytyy täältä:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CRP6kfBlP8VWHthzhgFmR605qaoRH0X6vjR967P3Yy4/edit?usp=sharing
Käy ensin etusivun ohjeet läpi ja etsi tarkemmat mittausohjeet vahvistinkohtaiselta välilehdeltä. Käännä kaikki potikat sekä bias-jännitteen trimmeri nollaan. (Bias jännitteen nolla on negatiivisin jännite)
Käy kytkentä läpi johto johdolta, osa osalta ja merkitse tarkistettu osa layout-kuvaan. Kun kaikki on todettu oikeaksi mittaa yleismittarilla sekä maadoituksen eheys ja poissulje virtalähteen oikosulut:
- Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Toinen mittapää mihin tahansa runkoon ja toisella mittapäällä tarkista virtalähteen elektrolyyttikondensaattorien C29, C30, C31, C31, C33 sekä C33 miinuksen ja rungon väliltä 0 ohm resistanssi.
- Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Resistanssi virtalähteen elektrolyyttikondensaattorien + ja - napojen väliltä. Tässä mittauksessa resistanssi on ensin pieni mutta asettuu useampaan sataan kilo-ohmiin. Malta odottaa mittarin asettumista. Pieni resistanssi, nolla tai vain muutamia ohmeja voi olla merkki mahdollisesta oikosulusta joka kannattaa etsiä ennen virtojen laittamista.
Kun mittaukset ja tarkistukset ovat tehty onnistuneesti, voi laitteeseen kytkeä virrat. Asenna sulakkeet sekä dioditasasuuntaaja paikoilleen, muut putket jätetään asentamatta. Mittaa jännite maan ja kytkentälevyn kondensaattoreilta. Kuormittamaton jännite on kaikissa plusnavoissa suunnilleen sama ja tässä vaiheessa reilusti yli layoutkuvaan merkittyjen mittapisteiden tulosten. Mikäli tässä vaiheessa kondensaattoreilla ei ole jännitettä, laite savuaa, kipinöi tai tekee jotain odottamatonta, sammuta virrat.
Ennen mahdollista vian etsintää varmista mittaamalla, että virtalähteen kondensaattorit C29 - C33 ovat jännitteettömät ja laite irroitettu verkosta. Layoutkuvassa on myös vaihtojännite-mittapisteet. Nämä voi tarvittaessa mitata yleismittarin 1000Vac alueella, mikäli laitteessa on ongelmia. Näistä yhdellä nuolella merkityt ovat mitattu suhteessa maahan, kahdella nuolella merkityt ovat taas mitattu nuolten välistä.
Asenna loput putket ja kytke lähtöön kaiutin tai keinokuorma. Kytke sähköt. Anna vahvistimen asettua hetki ja mittaa jännitteet mittapisteistä. Seuraa samalla ettei vahvistin tee mitään odottamatonta. Säädä bias kohdalleen ohjeiden mukaisesti.
Layoutkuvaan ja tarkistusohjeeseen on merkitty mittapisteet 400V, 325V jne. Näiden mittapisteiden arvot ovat mitattu suhteessa maahan, eli yleismittarin musta mittapää kiinnitetään laitteen runkoon ja punaisella tehdään mittaukset. Toisen käden päällä voi samalla vaikka istua. Käytä mitta-alueena 1000Vdc asetusta ja salli n. 10 % heitto annetusta mittatuloksista.
Mittapisteiden jännitteisiin vaikuttaa aina putkien parametrien hajonta ja virrankulutuksen erot. Toinen tuloksia muuttava tekijä on verkkojännitteen suuruus. Tämä voi vaihdella 220-240Vac välillä, joka näkyy helposti mittauksissa. Jännitteitä kannattaa tarkistella enemmän kokonaisuutena ja sallia näille liukumaa suuntaan jos toiseen. Suuret poikkeamat yksittäisessä mittapisteessä muiden ollessa kohdillaan voivat taas paljastaa esim. väärän kokoisen vastuksen ladonnan ko. kohdassa kytkentää. Kannattaa myös luottaa kuulohavaintoihin: Jos laite soi huonosti, jokin on huonosti.
Ennen kotelointia säädä sekä FET-etuasteen että Overdrive-kanavan trimmerit halutulle tasolle. Näiden säädölle ei ole oikeaa tapaa, säädön voi tehdä omien mieltymysten mukaisesti kuuntelemalla. FET-kanavan säädön voi halutessaan säätää siten, että FET sisääntulon herkkyys on sama kuin Normal sisääntulossa tai vaihtoehtoisesti herkkyyttä on enemmän. Overdrive-säätö vaikuttaa kanavan ensimmäisen putken säröytymiseen.
Huom: Mikäli mittaat jännitteitä ilman putkia, jännitteet verkkomuuntajalla kuormaamattomana ovat aina korkeammat eivätkä vastaa jännitekartan arvoja lainkaan. Verkkomuuntajan vaihtovirtamittauksia lukuunottamatta mittaa jännitteet aina putkien kanssa.
Kun mittaukset ovat tehty hyväksyttävästi, vahvistin on valmis koteloitavaksi.
Onnea ja antoisia soittohetkiä uudelle vahvistimelle!
Korjaus jalkakytkimen asennukseen: