Uusi RIAA kasataan melko lailla samalla idealla kuin versio 1.0: Virtalähde rakennetaan piirilevylle ja varsinainen RIAA-kytkentä turret-levylle. Mikäli alkuperäinen kytkentä ei ole tuttu kannattaa lukea sen rakennusohjeet. Ohjeet löytyvät täältä.

Alkuperäisestä poiketen versio 2.0 RIAA:ssa on nostettu ensimmäisen putken jännitteitä. Siinä missä vanha kytkentä toimi 150V reguloidulla jännitteellä on tässä jälkimmäisen putken jännite nostettu 200V:iin jonka jälkeen ensimmäisen putken jännite on laskettu alas 150V:iin 10k/10u RC-suotimella. Tämä parantaa virtalähteen suodatusta ensimmäiselle putkelle.

RIAA 2.0 kytkentä

RIAA 2.0 kytkentä

Rakentamisen vaiheet

Ennen rakemtamisen aloitusta tarkista, että olet saanut kaikki tavittavat osat. Mikäli jotain puuttuu tai on toimitettu väärin, ota yhteyttä, niin toimitamme oikeat osat mitä pikimmiten.

Kiinnitä putkenkannat asennuskulmaan. Tämän jälkeen kiinnitä kulma ja muut osat, muuntaja kumialustoineen, kumitassut ym. Asenna myös virtaliitin/sulakepesä/virtakytkin yhdistelmä takalevyyn sekä RCA-liittimet eristyslevyineen ja maadoitusliitin etulevyyn. Käytetyt ruuvit ovat merkitty layoutkuvaan sinisellä kirjoituksella.

Kun kotelon valmistelut ovat tehty voit siirtyä turretlevyn kasaamiseen. Kiinnitä ensin korotuspalat paikoilleen. Kiinnitysruuvit kannattaa jättää löysälle ja sovittaa turret-levy koteloon ennen osien asennusta. Näin ruuvit osuvat juuri oikeaan kohtaan. Kuori mukana tullut yksisäikeinen kaapeli ja juota kiinni maadoituksen johdotus. Tämä asennetaan levyn pintapuolelle. Asennus tapahtuu kätevästi "tolppia pujotellen". Juota myös levyn kääntöpuolelle anodijännitteen hyppylangat (eristettyä teflonjohtoa) layoutkuvan mukaisesti.

Kun levy on valmisteltu, juota kiinni kaikki komponentit. Osa komponenteista toimii "hyppylankoina" putken kannalle. Nämä juotetaan kiinni, kun valmis turretlevy on asennettu koteloon. Huomioi että putken kannalle on asennettu vastus. Johdota loppu putken kannasta. Pidä johtimet erillään toisistaan välttääksesi mahdolliset takaisinkytkennät ja oskilloimismahdollisuudet. Putkien hehku toteutetaan kierretyllä kaapelilla. Kierrä johtimet huolellisesti toistensa ympärille.

Viimeisenä kokonaisuutena kasataan virtalähde. Seuraa osalistan ja piirilevyn numerointia. Koteloon asennettavat transistori, regulaattori ja tasasuuntaajasilta jätetään juottamatta. Valmis piirilevy asennetaan koteloon. Tässä kohtaa sovita transistori, regulaattori ja tasasuuntaussilta paikoilleen. Huomaa, että regulaattorin alle asennetaan kiillelevy ja sen kiinnitysruuviin tulee eristysholkki. (vrt. layoutkuvan asennusohje). Kun osat ja piirilevy ovat kohdillaan, juota ne kiinni. Juota myös muuntajan johdot. 6,3V kaapeli jätetään asentamatta ja eristetään kutistesukalla. HUOM! Tarkista muuntajan värikoodit muuntaja kyljestä. Valmistajat vaihtelevat värejä, eikä layout aina pysy mukana!

Viimeistele johdotus layoutkuvan mukaisesti. Suojamaan kaapeli jätetään niin pitkäksi, että se on viimeinen johdin joka irtoaa kotelosta. Jätä myös sen verran vapaata johtoa sisään ja ulostuloille, että saat kotelon kansiosan liu'utettua päädystä paikoilleen.

Kun kaikki on valmista tarkista kaikki kytkennät huolellisesti vähintään kaksi kertaa. Huolellisuus tarkoittaa sitä, että varaat aikaa toimenpiteelle reilusti. Kiinnitä eritystä huomiota elektrolyyttikondensaattoreiden napaisuuteen. Virtalähteen kondensaattorit saattavat räjähtää, jos ne on kytketty väärinpäin!!! Ota vaikka layout-kuvasta kopio, johon voit korostuskynällä merkitä tarkastamasi kohdat sitä mukaa kun käyt kytkentää läpi. Jos kaikki on kuten pitää on laite valmis käynnistykseen ilman putkia.

RIAA2.0_guts

RIAA 2.0, prototyyppi sisältä.

 

Mittaa jännite pisteessä E. Sen tulee olla noin 200V. Tämän jälkeen mittaa hehkujännite, putken kannan nastoista 4 ja 5. Säädä jännite 6.3V:iin. (P-sarjan putkilla jännite on 7V). Kun anodijännite on todettu oikeaksi ja hehkujännite on säädetty oikein sammuta virrat ja laita putket kantoihin. Kytke taas jännitteet ja tarkista jännitteet molempien kanavien mittauspisteissä. Mittauspisteet ovat merkitty layout-kuvaan kursiivilla. Jännitteet mittauspisteissä ovat: A: 70V, B: 9V, C: 160V, D: 80V E: 195V ja F: 150V. Sallittu heitto on 20 %. Jos kaikki näyttää hyvältä sammuta virta ja sulje kotelo.

Jos jännitteet poikkeavat oleellisesti annetuista tarkista kytkennät. Jos kaikki on kytketty oikein johtuu jännitteiden heitot transistorien IDSS arvosta. Proton arvot on mitattu 4.5mA transistoreilla mutta 3-6mA käy laitteeseen, kunhan jännitteet trimmataan kohdilleen. Tärkeintä on saada piste A oikealle tontille. Jos piste E on ok, mutta sen jälkeen jännitteet ovat alakantissa saadaan virhe korjattua asentamalla R12 rinnalle sopivan kokoinen vastus. Esim. jos jännite pisteessä A on luokkaa 30-40V:a kytketään R12 rinnalle 10K / 2W vastus. Jos jännite on 41-50V:a, riittää 15K / 2W vastus, jos taas jännite on on 50-60V:a käytetään 22K vastusta.

Jos pisteen E jännite on alakanttiin saadaan se säädettyä P1 vastuksen arvoa muuttamalla. Oikeat arvot saat kysymällä sähköpostitse asiaa teknisestä tuestamme!

Kun jännitteet on kohdillaan kiinnitä päätylevyt (ja maun mukaan niiden muovireunukset) ja laita haluttaessa putkien suojahatut paikoilleen. Laite on valmis lisättäväksi äänentoistoketjuun.

Mikäli koesoitossa kuuluu RIAA:sta johtuvia paukahduksia, rätinää tms. häiriöitä, sammuta jännitteet välittömästi ja tarkista kytkennät uudelleen.

 [related_products is_auto_added="1"]