UT Vibro Champ with Reverb - rakennusohje

Blackface sarjan pienin, Vibro Champ with Reverb tarjoaa samat ominaisuudet kuin Princeton pienemmässä koossa ja tehossa.

Singe ended 6V6 putkipääte antaa noin 5W lähtötehon joka on enemmän kuin riittävästi kotisoittoon. Kuten kaikki blackface Fenderit, Virbo Champ on verrattain helposti rakennettava sarja tilavan kotelonsa ansiosta. Sarja sopiikin hyvin sekä kokeneelle, että aloittavalle vahvistinrakentajalle.

Tässä artikkelissa käydään rakentamisen vaiheet melko tarkasti. Kaikkia yksityiskohtia ei erikseen käydä läpi ja artikkelinkin idea on lähinnä tehdä rakentaminen tutuksi ennen työhön ryhtymistä sekä toimia apuna työn aikana. Tutustu kuviin ja ohjeisiin huolella ennen rakentamisen aloittamista. Näin saat hyvän käsityksen siitä, millaisesta työstä on kyse.

Noudata rakentamisessa aina sarjan mukana toimitettua layout-kuvaa ja osalistaa. Päivitämme välistä sarjojen kytkentöjä ja ajan myötä näihin tulee aina parannuksia tai muutoksia esim. osien saatavuuden mukaan. Mahdolliset poikkeavuudet tämän ohjeen kuvasarjaan ovat mahdollisia. Mahdollisten muutosten kohdalla pyrimme lisäämään huomioita tämän ohjeen tekstiin.

Layout-kuva ja osalista toimivat myös rakentelun kirjanpitona. Merkitse aina asennettu osa tai kytketty johto osalistaan tai layoutkuvaan. Näin pystyt varmistamaan, että kaikki osat ja juotokset ovat tehty.

Ennen rakentamisen aloittamista on hyvä tarkistaa alla olevista linkeistä osalistan ja layout -kuvan versionumerot. Mikäli toimitetussa sarjassa on vanhempaa versiota oleva dokumentaatio, varmista ennen aloitusta minkä ohjeen kanssa rakentaminen tulee tehdä.

UralTone Vibro Champ with Reverb - Layout

UralTone Vibro Champ with Reverb - BOM - bill of materials

UralTone Vibro Champ with Reverb - Schematics

Instructions for measuring and startup

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa myös, että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee, osien arvoja on voitu pyöristää alas/ylös E-sarjan arvoon (esim 250pF = 220pF). Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Toimitettujen johtimien värit voivat myös vaihdella. Mikäli kuvissa esitettyä väriä ei ole osatoimituksessa, korvaa tämä väri toisella. Siinä missä värillä ei ole väliä, johtimen tyypillä on. Käytä yksisäikeistä johdinta ainoastaan hehkun punotussa johdotuksessa.

Vahvistimen rakentaminen käsittää kolme vaihetta. Chassikseen kiinnitettävien osien asentaminen ja näiden keskenäinen ohdotus, kytkentälevyn ladonta ja juottaminen sekä kytkentälevyn asennus chassikseen ja sen johdottaminen. Kaksi ensimmäistä voi tehdä itselle sopivassa järjestyksessä. Suosittelemme kuitenkin seuraamaan alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Näin rakentaminen tapahtuu jäsennettynä artikkelin rytmittänänä.

Kiinnitä kanteen asennettavat osat. Huomioi putkenkantojen asennussuunta:

  • Noval-kannoilla (pienet) nastaton väli osoittaa kuvassa klo 4 suuntaan.
  • Octal-kannoilla (suuret) keskellä olevan tapin ura osoittaa klo 2 suuntaan.

Noval-kannat toimitetaan joko valmiiksi kiinnitetyllä hatun kiinnityslaipalla tai ilman. Mikäli kiinnityslaippaa ei ole valmiiksi kannassa, tämä irroitetaan hatusta ja asennetaan samalla kannan kanssa pinottuna.
Huom: Kuvassa yllä noval-kannoissa ei ole kiinnityslappa asennettuna.

Asenna myös sulakepesät, läpivientikumit, kytkentälevyn korotuspalat sekä kannen liittimet layoutkuvan mukaisesti.

Sama työvaihe kotelon sisäpuolelta katsottuna. Kaiuttimen jakki (kotelon alareussa) kannattaa jättää tässä vaiheessa kiristämättä tai asentamatta kunnes etupanelin osat ovat asennettu.

Asenna etupanelin komponentit. Etulevy asennetaan potentiometrien ym. väliin ja kiinnitys tapahtuu osien mutterien ym. avulla.

Etupaneelin potentiometreissä on pieni tappi joka estää osan kiertymisen kiristettäessä. Tämä tappi on hieman liian korkea. Leikkaa tapin korkeudesta noin puolet pois. Muutoin etulevy menee mutkalle. Tapit voi myös katkoa kokonaan pois.

Virtakytkin asennetaan säätämällä kotelon sisälle tulevan mutterin korkeus siten, että kytkin istuu paneelissa sopivalla ja siistillä korkeudella. Sisäpuolen mutterin ja seinämän väliin tulee isokokoinen tähtialuslevy.

Sama työvaihe kotelon sisäpuolelta nähtynä.

Layoutkuvasta poiketen merkkivalon voi asentaa poikittain jolloin sen mutterin kiristäminen on hieman helpompaa. (vrt. kuva yllä.) Näin asennettuna tulee varmistaa, ettei merkkivalon juotoskorvake osu vahvistimen runkoon. Merkkivalon mutteri on haastava kiristettävä. Tämän kanssa kannattaa kuitenkin nähdä hieman vaivaa. Mikäli mutteri jää löysälle ja merkkivalon kupu kierretään tiukalle, lamppua vaihdettaessa mutteri kotelon sisällä irtoaa ensin. Tämä taas edellyttää vahvistimen irrotusta kotelosta kun lamppu tulee vaihtaa.

Sisääntulon jakit voi kasata helpommin käyttämällä koteloa asennuksen apuna. Kiinnitä jakit kuvan mukaisesti ja juota vastukset kiinni. (Huom: jos käytät tinaa jossa on runsaasti fluksia ja tämä roiskii paljon, suojaa paneeli ennnen juottamista.)

Kiinnitä muuntajat ja kannukondensaattori koteloon ja työnnä näiden johtimet läpivientikumien läpi kotelon sisäpuolelle.

Verkkomuuntajan asennus tapahtuu työntämällä muuntaja avaamatta sen ruuveja kotelon läpi. Sarjan mukana toimitetaan neljä suurta aluslevyä sekä M4 mutterit jolla muuntaja kiinnitetään koteloon.

Mikäli verkkomuuntaja ei sovi aukkoonsa, voidaan muuntajan pakan ruuveja löysätä hieman jotta ruuvit löytävät oikeat paikkansa. Ennen kiinnitystä pakan ruuvit / mutterit kiristetään huolella.

Joissain kaikumuuntajamalleissa helallinen M4 ruuvi ei mahdu kunnolla asennusreikään. Ruuvin helasta voi leikata sivuleikkureilla pienen palan pois, tei asentaa ruuvi mutteri -yhdistelmä siten, että mutteri tulee kotelon ulkopuolelle ja ruuvi sisälle.

Sama työvaihe kotelon ulkopuolelta nähtynä.

Juota

  • Verkkomuuntajalta tulevat toision johtimet (5Vac ja 325Vac) tasasuuntausputken kannalle sekä kannukondensaattorilleverkkomuuntajan nolla- / maanjohdot. Nämä voi jättää toistaiseksi juottamatta, tähän samaan juotoskorvakkeeseen juotetaan myöhemmin yksi johdin ja vastus.
  • Päätemuuntajan ensiön vihreä johdin pääteputken kannalle.
  • Kaikumuuntajan johtimet RCA-liittimelle ja putken kannalle.
  • Päätemuuntajan toision johtimet kaiutinjakille. Voit tässä vaiheessa vaikuttaa kaiutinliitännän impedanssiin: Jos juotat sinisen 8ohm johdon jakille, eristä keltainen johdin. Jos taas haluat 4ohm lähdön, juota keltainen johto jakille ja eristä sininen johto.

Kuori sarjan mukana toimitetun verkkojohdon päästä ulompaa eristettä noin 35cm matkalta. Ole tarkkana ettet leikkaa sisällä kulkevien johtimien eristeitä. Taita johdin leikkauskohdasta tiukalle 180° mutkalle. Leikkaa varovasti eristeen pintaa taitteen ulkoreunalta. Tiukkaan taitokseen tehty pintaviilto repeää taitekohdasta auki. Mikäli johdin ei leikkaudu heti, leikkaa astetta syvemmältä. Kierrä johtimen ympäri samalla tekniikalla kunnes eriste on leikattu poikki.

Huom: mikäli leikkaat johtimen siten, että johtimien kuparit näkyvät, katkaise johdin ja tee uusi lyhennys!

Puristettava vedonpoisto on hieman haastava asennettava. Asennukseen voi perehtyä täältä.

Kuorittavan mitan kanssa ei kannata säästellä - kun vedonpoisto on paikoillaan, sen irroittaminen on hankalaa. Johtoja on aina helpompi lyhentää kuin pidentää.

Juota suojamaan johtimeen rengasliitin. Johdinta ei tule lyhentää vaan tämä jätetään mittaansa. Ideana on, että mikäli vedonpoisto pettää, suojamaan johdin on viimeinen irtoava johdin. Kierrä ke-vi siistille silmukalle ja kiinnitä rengasliitin vahvisimen runkoon. Käytä rengasliittimen ja rungon välissä tähtialuslevyä.

Lyhennä ja juota verkkojohdon ruskea johdin ja juota se sulakepesälle.

Jatka ruskealla johdolla sulakepesän toisesta pinnistä verkkokytkimelle (vrt seuraava kuva). Juotos on helpompi tehdä jos löysäät hieman verkkokytkintä ja kierrät sen siten, että pääset juotoskorvakkeisiin paremmin käsiksi. Käytä tässä liitoksessa kutistesukkaa.

Juota verkkojohdon sininen johdin verkkokytkimelle.

Juota verkkomuuntajan punaiset ensiön johdot verkkokytkimelle.

Etupaneelin puolen juotokset tarkennettuna: Juota hehkun johtimet merkkivalon juotoskorvakkeisiin. Jätä merkkivalon toiset reiät vapaaksi juotostinasta, näihin juotetaan myöhemmin hehkun johdotus jolloin asennus on helpompaa.

Sama työvaihe kuin kahdessa edellisessä kuvassa.

Chassikseen tehtävät työt ovat toistaiseksi valmiit ja tämän voi siirtää nyt hetkeksi syrjään kytkentälevyn ladonnan ja juottamisen ajaksi.

Sarjan kytkentälevy. Toteutus noudattelee samaa ideaa kuin useassa muussakin UralTone-sarjassa. Komponentit ja johtimet jakavat yhteisen padin jolloin toteutus vastaa samaa eyelet-ideaa kuin vanhoissa Fender-vahvistimissa.

Rakentamisen järjestys tapahtuu suunnilleen osien korkeuden mukaisesti, matalat ensin järjestyksellä. Näin tehtynä osat pysyvät siististi levyn pinnassa kun levy käännetään juottamista varten. Osat voi juottaa kummalta puolelta tahansa: Päältä säästää vaivan levyn kääntelyssä, alta juotettaessa levy pysyy siistimpänä kun juoksuteroiskeet jäävät pohjan puolelle.

Jätä ne padit juottamatta mihin myöhemmin juotetaan johdin tai toinen osa (vrt. layout-kuva). Juottaminen myöhemmin on näin huomattavasti helpompaa kun padi on avonainen.

Lado ja juota hiilimassa (tai -kalvo) vastukset levylle.

Huom: kuvassa R10 on väärää arvoa.

Lado ja juota virtalähteen metallikalvo (tai -oksidi) -vastukset sekä pääteputken iso 5W katodivastus levylle.

Lado ja juota keraamiset- ja muovikalvokondensaattorit levylle. Näillä ei ole määrättyä asennussuuntaa.

Lado ja juota elektrolyyttikondensaattorit levylle. Näillä osilla on määrätty napaisuus. Kondensaattorin plus napa on merkitty koteloon tehdyllä uralla (kuvassa tämä ura on osan alaosassa). Kohdista ura piirilevyn painatuksen mukaisesti.

Kiinnitä kytkentälevy koteloon.

Juota virtalähteen johtimet:

  • Musta johdin kannukondensaattorin miinusnavasta kytkentälevylle
  • Punainen johdin 3kpl kannukondensaattorilta kytkentälevylle
  • Päätemuutajan punainen johdin kannukondensaattorille
  • 220k vastus (R88) kannukondensaattorille.
  • Tasasuuntausputken, sulakepesän ja kannukondensaattorin välinen johdotus
  • Suojahilavastuksen johdin kytkentälevyltä pääteputken kannan pinnille 4 ja tästä edelleen etuasteputken V4 pinnille 1. Jätä etuasteputken johdin juottamatta.

Huom. Kuvassa pääteputken V5 pinnille 4 tuleva johdin on juotettu väärin pinnille 2. Noudata layoutkuvan ohjetta.

Huom 2: Kytkentää on muutettu hieman, punainen johdin sulakkeelta tulee kannukondensaattorin kuvassa käyttämättömälle juotoskorvakkeelle. Tämän ja alla olevan pinnin väliin juotetaan vastus R60 (vrt layout-kuva).
Mikäli vahvistimesta halutaan täysin hurinaton, R60 voidaan korvata kuristimella 338-U-5H-100MA joka ruuvataan chassiksen kanteen pääte- ja kaikumuuntajan väliin.

Tarkennettu kuva edellisestä työvaiheessa.

Huom. Kuvassa pääteputken V5 pinnille 4 tuleva johdin on juotettu väärin pinnille 2. Noudata layoutkuvan ohjetta.

Juota putkien katodien siniset johtimet.

Huom. Edellisen kohdan punainen johdin on nyt kuvassa oikein.

Juota putkien hiloille tulevat valkoiset johtimet. V1 putken etulevyn puolelle tulevat johdot juotetaan kuvasarjassa myöhemmin.

Juota putkien anodeille tulevat ruskeat johtimet sekä jalkakytkimelle tuleva vihreä johdin.

Sama työvaihe kuin edellä, kuvassa kotelon lipan alle piiloon jääneet johtimet.

Juota etupaneelin valkoiset johtimet.

Juota etupaneelin maadoituksen mustat johtimet. Asenna vastukset R11 ja R52. Juota nämä ainostaan toisesta päästä johon juotetaan musta johdin.

Juota etupaneelin siniset johtimet.

Huom: Kuvasta puuttuu R89 joka juotetaan Intensity potentiometrin juotoskorvakkeisiin.

Juota etupaneelin ruskeat johtimet.

Juota kaiutin jakilta levylle vihreä takaisinkytkennän johdin.

Viimeisenä tehdään hehkujen johdotus joka kulkee putkien kantojen suuntaisesti niiden yläpuolella.

Puolita sarjan mukana tullut vihreä hehkujohdin kahteen osaan. Juota johtimien päät ensimmäisen etuasteputken kannalle nastoihin 4+5 (sillattu) ja 9. Puno johtimia siistiksi pariksi. Katkaise johdin siten, että saat taitettua sen päät seuraavalle kannalle.

Johdinparin punominen on helpompaa, jos johdot ovat leikattu valmiiksi sopivaan mittaan. Mitta on karkeasti putkien kantojen keskikohtien väli plus 4cm.

Etene punotulla johtimella kannalta toiselle.

Pääteputken (V5) kannalla on kaksi juotoskorvaketta jolloin tähän saa helposti kaksi johdinta kiinni. Jatka tästä punoksella merkkivalolle.

Kuljeta hehkun johdin kotelon kulmassa.

Juota hehkujen johdon pää merkkivalon kannalle.

Kiinnitä potentiometrien nupit ja asenna merkkivalo ja merkkivalon kupu paikoilleen. Asenna sulakkeet sulakepesiin osalistan arvojen mukaisesti.

Vahvistimen asennustyöt ovat valmiit. Seuraavaksi tarkistetaan layout-kuvaa seuraten, että kaikki johdotukset on vedetty ja osat ovat ladottu oikein.

Päivitetty tarkistus ja mittausohje löytyy täältä:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CRP6kfBlP8VWHthzhgFmR605qaoRH0X6vjR967P3Yy4/edit?usp=sharing

Käy ensin etusivun ohjeet läpi ja etsi tarkemmat mittausohjeet vahvistinkohtaiselta välilehdeltä. Käännä kaikki potikat nollaan.

Käy kytkentä läpi johto johdolta, osa osalta ja merkitse tarkistettu osa layout-kuvaan. Kun kaikki on todettu oikeaksi mittaa yleismittarilla sekä maadoituksen eheys ja poissulje virtalähteen oikosulut:

  • Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Toinen mittapää mihin tahansa runkoon ja toisella mittapäällä tarkista elektrolyyttikondensaattorien C2, C7, C8, C9, C15, C18 sekä kannukonkan miinuksen ja rungon väliltä 0 ohm resistanssi.
  • Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Resistanssi kannukonkan + ja - napojen väliltä. Tässä mittauksessa resistanssi on ensin pieni mutta asettuu useampaan sataan kilo-ohmiin. Malta odottaa mittarin asettumista. Pieni resistanssi, nolla tai vain muutamia ohmeja voi olla merkki mahdollisesta oikosulusta joka kannattaa etsiä ennen virtojen laittamista.

Kun mittaukset ja tarkistukset ovat tehty onnistuneesti, voi laitteeseen kytkeä virrat. Asenna sulakkeet sekä tasasuuntausputki paikoilleen, muut putket jätetään asentamatta. Mittaa jännite maan ja kytkentälevyn kondensaattoreilta. Kuormittamaton jännite on kaikissa plusnavoissa suunnilleen sama ja tässä vaiheessa reilusti yli layoutkuvaan merkittyjen mittapisteiden tulosten. Mikäli tässä vaiheessa kondensaattoreilla ei ole jännitettä, laite savuaa, kipinöi tai tekee jotain odottamatonta, sammuta virrat.

Ennen mahdollista vian etsintää varmista mittaamalla, että virtalähteen kannukondensaattorin osiot ovat jännitteettömät ja laite irroitettu verkosta. Layoutkuvassa on myös vaihtojännite-mittapisteet. Nämä voi tarvittaessa mitata yleismittarin 1000Vac alueella, mikäli laitteessa on ongelmia. Näistä yhdellä nuolella merkityt ovat mitattu suhteessa maahan, kahdella nuolella merkityt ovat taas mitattu nuolten välistä.

Asenna loput putket ja kytke lähtöön kaiutin tai keinokuorma. Kytke sähköt. Anna vahvistimen asettua hetki ja mittaa jännitteet mittapisteistä. Seuraa samalla ettei vahvistin tee mitään odottamatonta. Säädä bias kohdalleen ohjeiden mukaisesti. Huom putken V4 jännitteet ovat mitattu kun tremolo on kytketty jalkakytkimellä pois päältä.

Layoutkuvaan ja tarkistusohjeeseen on merkitty mittapisteet 400V, 325V jne. Näiden mittapisteiden arvot ovat mitattu suhteessa maahan, eli yleismittarin musta mittapää kiinnitetään laitteen runkoon ja punaisella tehdään mittaukset. Toisen käden päällä voi samalla vaikka istua. Käytä mitta-alueena 1000Vdc asetusta ja salli n. 10 % heitto annetusta mittatuloksista. 

Mittapisteiden jännitteisiin vaikuttaa aina putkien parametrien hajonta ja virrankulutuksen erot. Toinen tuloksia muuttava tekijä on verkkojännitteen suuruus. Tämä voi vaihdella 220-240Vac välillä, joka näkyy helposti mittauksissa. Jännitteitä kannattaa tarkistella enemmän kokonaisuutena ja sallia näille liukumaa suuntaan jos toiseen. Suuret poikkeamat yksittäisessä mittapisteessä muiden ollessa kohdillaan voivat taas paljastaa esim. väärän kokoisen vastuksen ladonnan ko. kohdassa kytkentää. Kannattaa myös luottaa kuulohavaintoihin: Jos laite soi huonosti, jokin on huonosti.

Huom: Mikäli mittaat jännitteitä ilman putkia, jännitteet verkkomuuntajalla kuormaamattomana ovat aina korkeammat. Verkkomuuntajan vaihtovirtamittauksia lukuunottamatta mittaa jännitteet aina putkien kanssa.

Kun mittaukset ovat tehty hyväksyttävästi, vahvistin on valmis koteloitavaksi. Tähän rakentamiseen ei paneuduta tämän ohjeen osalta tätä enempi. Tässä kuitenkin muutama ohje:

  • Rakennussarjan mukana toimitetaan rakennussarjaversio Fender-tyylisistä kaikutankki kaapeleista Ohjeet näiden rakentamiseen löytyy täältä: Fender -tyylisten kaikutakkijohtojen rakentaminen
  • Kaiuttimen kaapeli on niin ikään rakennussarja ja vastaa tyyliltään alkuperäisten Black face vahtistimien vastaavia.
  • Kaikutankki tulee laittaa tankille tarkoitettuun pussiin. Tämä estää kaiun kiertoa. Pussin voi joko hankkia valmiina tai tehdä tämän samasta tolex-kankaasta jolla vahvistinkotelo on verhoiltu.

Onnea ja antoisia soittohetkiä uudelle vahvistimelle!