6G15 Reverb - Projekti UralTone nettikaupan osilla

Saamme aina välistä kyselyitä mahdollisuudesta rakentaa Fender 6G15 Reverb. Tässä artikkelissa opastetaan miten kyseinen kaikulaite valmistetaan UralTone -nettikaupasta löytyvistä osista. Kyseessä ei siis ole valmiiksi kerätty rakennussarja, eikä tätä myydä toistaiseksi suoraan hyllystä saatavana pakettina vaan sarjan osat kerätään tilauksen saavuttua erikseen yksitellen. Tästä poikeeuksesta huolimatta sarjan rakentajalle toimitetaan UralTone rakennussarjoista tuttu layout-kuva sekä osalista. Rakentaminen tapahtuu näiden, oheisen kuvasarjan ja netistä löytyvien alkuperäisten layout- ja kytkentäkaavion mukaisesti.

Kytkennän rakentaminen noudattaa pitkälti samoja tekniikoita mitä käytetään Tweed ja Blacface -kytkennöissä. Mikäli olet rakentanut aikaisemmin em. rakennussarjan, tämän kasaaminen on melko helppoa, kun osien tunnistaminen on tullut tutuksi.

Tässä ohjeessa käytetyt osat ovat kerätty osalistaksi jonka linkin löydät alta. Osalistan lopussa on lista komponenteista ja osista jotka voi listätä nettikaupan Quick Order -toiminnalla ostoskoriin leikkaamalla ja liittämällä listan annettuun kenttään. Ko. listan voi ladata myös erillisenä teksitiedostona. Vanhat Fender-kytkennät eivät käytä osanumerointia joten osalistassa on ainoastaan osien määrät.

Mikäli jokin tuote on tilapäisesti loppu kyseisen komponentin voi usein korvata vastaavalla osalla. Vastuksissa tulee noudattaa resistanssin lisäksi tehonkestoja ja kondensaattoreissa korvaavalla osalla voi olla alkuperäistä suurempi jännitteen kesto. Kannattaa myös vertailla korvaavan osan fyysisiä mittoja ja arvioida mahtuuko korvaava osa sille varattuun paikkaan. Tarvittaessa voit kysellä apuja valintoihin sähköpostitse.

Linkit:

UralTone 6G15 Reverb osalista - BOM - Bill of Materials

UralTone 6G15 Reverb layout

Kytkentäkaavio ja layoutkuvan (Google hakulinkki)

Osalista nettikaupan Quick Buy listanana

Mittausohjeet

Rakentaminen aloitetaan chassikseen kiinnitettävistä osista.

Kiinnitä putken kannat ja RCA-liittimet kotelon takasivuun. Huomioi kantojen asennussuunta: Isommassa 8 pinnisessä Octal-kannassa on keskellä olevassa reiässä ura, joka on pinnien 1 ja 8 välissä. Tämä suunnataan kohti chassiksen avointa sivua. Pienemmissä Noval-kannoissa pinnit muodostavat miltei kokonaisen ympyrän. Avoin kohta suunnataan kohti kotelon umpinaista sivua / pohjaa. Putken kannat kiinnitetään M3x6 ruuveilla ja muttereilla. Liittimien rungon ja kotelon väliin, kotelon sisäpuolelle asennetaan tähtialuslevyt.

Oikealla ylhäällä on kaiun jalkakytkimen sisääntulo. RCA-liittimen voi korvata 6.3mm monojakilla, mikäli tämä on käyttökelpoisempi liitäntä. Osalistassa ja tässä ohjeessa käytetään RCA-liitintä, jolloin kytkennässä voi käyttää Fender-tyylistä yksinappista jalkakytkintä.

HUOM: RCA-liitinten ja rungon väliin asennetaan eristelevyt.

Sama työvaihe kuin edellä, chassiksen sisältä nähtynä.

Kiinnitä neljä suurta läpivientikumia kuvan mukaisesti kotelon pohjaan. Kahta pienempää ei käytetä kytkennässä.

Kiinnitä etupaneelin osat. Etupaneeli kiinnitetään siihen asennettavien osien avulla.

Virtakytkimen rungon ja chassiksen sisäpuolen seinämän väliin asennetaan mutteri joka asettaa kytkimen asennuskorjeuden oikein sekä tähtialuslaatta.

HUOM: Jakkien sekä rungon väliin asennetaan eristelevyt.

Sama työvaihe chassiksen sisäpuolelta nähtynä.

Asenna muuntajat ja kuristin laitteen kansilevyyn ja pujota näiden johtimet läpivientikumeistä läpi. Asennus tapahtuu M4x8 ruuvein ja M4 mutterein. Huomioi asennussuunnat, näin johtimet menevät oikeista läpivienneistä läpi. Verkkomuuntajassa valkoinen ja musta sisääntulon johdinpari tulevat kuvaan nähden oikealle.

Huom: Kuvan protossa on käytetty Hammond 1950B muuntajaa kaikutankin muuntajana. Laitetta rakennettaessa ilmeni, että Hammond on tuonut valikoimiinsa alkuperäistä 125A12A muuntajaa vastaavan mallin 1750AX. Kytkennän voi rakentaa kummalla tahansa muuntajalla.

Kuori verkkojohdinta n. 30cm matkalta ja asenna se koteloon. Johtimen kuoriminen on tarkkaa työtä, mikäli leikkaat vahingossa sisempien johtimien eristeet rikki, lyhennä johdinta uudet 30cm. Kuorittua johdinta kannattaa varata reilusti, johdon lyhentäminen on helpompaa kuin puristusliitoksen avaaminen.

Asenna johdin läpiviennin kanssa runkoon. Läpiviennin voi asentaa ilman erikoistyökaluja: linkki ohjeeseen

Juota verkkomuuntajalta tulevat johtimet sekä verkkokaapeli. Alkuperäisestä layoutkuvasta poiketen sisääntulopuolen johdotus tapahtuu seuraavalla tavalla: Juota verkkomuuntajan musta ja valkoinen johdin verkkokytkimen keskimmäisiin juotoskorvakkeisiin. Alempiin korvakkeisiin juotetaan verkkokaapelin sininen johdin. Toisesta korvakkeesta vedetään johto sulakepesälle. Sulakepesän toiseen korvakkeeseen juotetaan verkkojohtimen ruskea johdin. Suomaan keltavihreään (Ke-Vi) johtimeen puristetaan ja juotetaan rengasliitin ja tämä kiinnitetään laiterunkoon.

Projekti näyttää tässä vaiheessa tältä.

Huom: Kuvassa näkyviä verkkomuuntajan maadoituksia sekä kytkentälevyn maadoitusten johtimia ei juoteta / asenneta.

Lado kytkennän osat levylle layoutkuvan mukaisesti. Ne juotospisteet johon ei myöhemmin asenneta johtimia voidaan juottaa jo nyt jotta osat pysyvät levyllä. Leikkaa komponenttien kytkentäjohdot lyhyiksi asennuksen jälkeen jotteivat nämä aiheuta oikosulkuja.

Huomioi elektrolyyttikondensaattorien (= uritettu pääty kotelosta) ja diodien (= raita kotelon kyljessä) napaisuus.

Vastus / kondensaattori yhdistelmän vieressä on kuparoitu padi levyn asennusta varten. Tämä piste toimii kytkennän maadoituksena koteloon ja suojamaahan. Käytä korotuspalassa tähtialuslevyjä varmistaaksesi liitoksen sähköisen toimivuuden.

Levyn kiiinnityksistä puolet (3) toteutetaan 10mm korotushylsyillä ja ruuveilla, toiset kolme nylon-korotuspaloilla.

Asenna kytkentälevy koteloon.

Juota etupaneelin puoleiset johtimet layoutkuvan mukaisesti. Dwell potentiometrin johtimen voi pujottaa kytkentälevyn läpi kuten alkuperäisessä kytkennässä.

Huomioi sisääntulojakille juotettava vastus joka ei näy kuvassa. Tämän vastuksen jalat tulevat toisesta päästä kärjen kontaktille, toisesta taas kytkimen ja rungon kontakteille sillattuna.

Etupaneelin valmistuttua siirry takapaneelin puolelle putkenkantojen ja kaikutankin liittimien johdotukseen. Juota myös kaikumuutajalta tulevat johdot sekä RCA-liittimelle, että pääteputken pinnille 3.

Viimeisenä johdotetaan putkien hehkut. Hehkun johdotus tehdään yksisäikeisellä johtimella joka punotaan yhteen kuvanmukaisella tavalla. Tämä pitää häiriöt pieninä. Hehkun johdotus juotetaan etuasteputkien pinneille 4-5 (pinnit sillataan) ja 9 sekä pääteputken pinneille 2 ja 7. Pääteputkelta hehkun johdin viedään merkkivalon kannalle.

Kytkennän tulisi näyttää nyt tältä. Kiinnitä etupaneeliin potentiometrien nupit, merkkivalo ja sen kupu sekä asenna sulake sulakepesään. Laite on testausvalmis.

Huom: Kuvassa verkkojohdon vieressä olevaa sulakepesää ei käytetä. Voit halutessasi porata koteloon reiän ja listätä muuntajan B+ lähtöön sulakkeen sekä sulakepesän.

Ennen virtojen kytkemistä tarkista kytkentä vertaamalla sitä layout-kuvaan. Varmista osien sijoittelu sekä johdotus. Tarkistamiseen kannattaa käyttää huolella aikaa, tämä maksaa itsensä takaisin. Hätäillen tehty vahinko usein pidentää projektiin menevää aikaa enemmän kuin huolellinen tarkistus.

Kun tarkistukset on tehty, voit kytkeä laitteeseen virrat. Varmista jännitteet putkien kannoilta. Mittarin musta mittajohdin pidetään aina kytkennän maassa kiinni. Sopivia pisteitä ovat esim. sisään- ja ulostulojakin runko tai virtalähteen 47uf suotokondensaattorien miinusnavat.

Kun testit on suoritettu laite on valmis koteloitavaksi.

Linkin quick buy -osalistaan on listätty Fender-tyylisten kaikutankkikaapeleiden osat. Ohjeet näiden rakentamiseen löytyy täältä: Fender -tyylisten kaikutakkijohtojen rakentaminen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tavallisia hifi-käyttöön tarkoitettuja RCA-johtimia.

Toivotamme vastarakennetulle laitteelle ja sen soittajalle hyviä kaikuja!

[related_products is_auto_added="1"]