Kun sähkölaitteen toiminan kanssa tulee ongelmia on laite hyvä viedä asiansa osaavaan huoltoon. Paljolta vaivalta, ja mahdollisesti huoltolaskulta, vältytään kun tehdään yksinkertaisimmat tarkistukset ja huoltotoimenpiteet itse.

Yleiset tarkistukset

Nämä on hyvä käydä läpi vaikkei vahvistimessa olisikaan vikaa. Jos laite on ostettettu käytettynä on lista syytä käydä läpi ennen laitteen käynnistämistä.

1. Verkkojohto. Tarkista että verkkojohto on ehjä ja, jos se on irrotettavaa mallia, kunnolla kiinni molemmista päistä.

2. Sulakkeet. Tarkista kaikkien sulakkeiden kunto ja varmista että ne ovat oikeata kokoa ja tyyppiä. Käyttäjä voi vaihtaa kaikki sulakkeet, jotka on vaihdettavissa purkamatta laitetta. Jos sulake palaa uudestaan vie laite huoltoon. Yleensä kitaravahvistimien sulakkeet ovat hidasta tyyppiä (T), mutta joissakin on käytetty myös nopeita (F) sulakkeita. Sulakkeen arvon pitää olla täsmällisesti oikea. Sullakkeita kannattaa aina pitää varalla.

3. Kaiuttimien impedanssi. Tarkista että kaiuttimet ovat oikeaa impedanssia ja impedanssin valintakytkin on oikeassa asennossa. Tämä on erittäin tärkeää.

4. Kaiuttimien johdotus. Tarkista että kaiutinjohdotus on kunnossa, kaapeli on asiallista ja liittimet / juotokset ovat kunnossa. Jos käytät erillistä kaiutinkaappia tarkista vahvistinmen ja kaiutinkaapin välinen kaapeli. Kaapelin tulee olla hyvälaatuinen (halpis kaapelit muualle) ja hyvässä kunnossa. Pätkivä kaiuttimen johdotus tai kaiutinkaapeli voi rikkoa putkivahvistimen! Pienille signaaleille tarkoitettu instrumentti / kitarakaapeli ei ole kaiutinkaapeli.

5. Laitteiston muut kaapelit. Usein huoltoon tuodaan vahvistimia joissa ei ole vikaa vaan syynä on viallinen kaapeli kitaran ja vahvistimen välisessä lenkissä tai rikkinäinen pedaali.

6. Putket. Putkista ei yleensä ulkoisesti näy onko ne kunnossa vai ei. Tarkista kuitenkin että putket ovat kunnolla kiinni vahvistimessa. Voit ottaa putket yksitellen pois ja laittaa ne takaisin varmistaaksesi kunnollisen kontaktin putken ja kannan välillä. Jos joku putki on selvästi mustunut muihin verrattuna tai putken yläosa on muuttunut valkoiseksi (ns ylioppilas) on putki viallinen eikä vahvistinta saa käynnistää ennen putken vaihtoa.

Putkien mikrofonisuuden voi testata naputtelemalla putkia muovisella tai puisella tikulla (esim. kynä). Vahvistin pitää olla päällä, sisäänmenoon ei kytketä soitinta ja volumet pitää olla kovalla. Kun putkia naputtelee pitäisi koputtelu kuulua kaiuttimesta vaimeasti suhteessa vahvistimen tehoon. Jos jonkun putken kohdalla ääni on selvästi kovempi kuin toisten voi putki olla viallinen (ts liian mikrofoninen). On vaikea sanoa milloin putki on liian mikrofoninen. Jos putket kilisee kaiuttimen kautta soittaessa on mikrofonisuus tietysti ongelma, mutta kaikki putket ovat jollakin tasolla mikrofonisia. Huomaa että vika ei välttämättä ole putkissa vaan huonosti suunnitellussa vahvistimessa tai väärin valituissa putkityypeissä.

Etuasteputkia voi vaihtaa jokainen käyttäjä itse, mutta pääteputkien vaihto vaatii usein biasoinnin. Biasointi ohjeet löytyy sivuiltamme.

7. Kaiuttimet. Jos epäilet että kaiutinelementissä voisi olla vikaa tee seuraavat testit:

Mittaa yleismittarin ohmi asetuksella (pienin asteikko, esim. 200 ohm) kaiuttimen + ja - napojen välinen resistanssi. Jos kaiutin on 8 ohminen, pitäisi mittarin näyttää 6-7 ohmia, jos taas 4 ohminen noin 3 ohmia jne. Jos mittari näyttää ääretöntä on kaiuttimen puhekelan lanka todennäköisesti poikki.

Jos kaiutin särisee tai soiton seassa kuuluu säröisiä haamunuotteja voit testata hankaako puhekela magneettia vasten. Paina kaiuttimen kartiota kevyesti (ja suoraan) sisäänpäin. Jos painellessa kuuluu hankaava ääni on keskitys pettänyt ja kaiutin pitää korjata tai vaihtaa (useimmiten halvempi vaihtoehto). Tarkista samalla myös kartion kunto. Kartion repeämät voi usein korjata kumiliimalla ja teepussin paperilla. Liimaukset ei välttämättä vaikuta soundiin ja kestää kunnolla tehtynä vuosikausia.

Yleisimmät vikatilanteet

1. Vahvistin on täysin mykkä eikä merkkivalo pala

Tarkista ensin sulakkeet, verkkopiuha ja merkkivalo (jos poltin on vaihdettavissa ilman laitteen purkamista). Kokeile laitetta toisessa pistorasiassa. Jos nämä ovat kunnossa mutta vahvistin ei toimi vie laite huoltoon.

2. Vahvistin on täysin mykkä mutta merkkivalo palaa

Tarkista sulakkeet ja kaiutinkytkennät. Jos laitteessa on putkitasasuuntaus tarkista myös se. Jos nämä ovat kunnossa mutta laite ei toimi vie vahvistin huoltoon.

3. Ääntä kuuluu kaiuttimesta mutta tehot ovat tippuneet, ääni säröytyy helposti tai soundi vain ei ole terve

Tarkista kaiutinkytkentä ja muu kaapelointi ja putket ulkoisesti. Jos et löydä näistä vikaa on todennäköisin vikapaikka putkissa (ja yleisimmin pääteputkissa). Etuasteputkia voit kokeilla vaihtaa itse, mutta pääteputket vaativat usein biasoinnin.

Kun putket alkavat olla tiensä päässä voi vahvistin oireilla seuraavanlaisesti: tehot vähissä / "puhti poissa", soundi tummuu, botne on poissa, häiriöt / hurinat lisääntyy jne.

4. Ostin laitteen mutta soundi ei ole hyvä / sellainen kun kuvittelin sen olevan, laitteessa lienee vikaa

Useimmiten ei. Monet ostavat vahvistimia kokeilematta nettikirjoittelujen perusteella ja pettyvät kun vihdoin pääsevät testaamaan laitetta. Melkein jokaisen laitteen soundia kehuttaan jossakin foorumissa tai jollakin tupakkapaikalla, mikä ei missään nimessä tarkoita että kaikki laitteet olisivat hyväsoundisia.[related_products is_auto_added="1"]