Hyvän juotoksen tekeminen ei ole vaikeata. Pieni harjoitustuokio ja asialliset välineet riittävät.

Olemme kasanneet suositeltavia, harrastajahintaisia työkaluja yhteen tuotteeseen:

 1. Aloittelevan kolvaajan työkalupaketti

  Alkaen 7,90 € 6,37 €

  Asti 747,90 € 603,15 €

  Rating:
  80 % of 100

Työkalu eli juotosasemat (editoitu 4/2024)

Halvimmalla juotoskolvilla on vaikea saada hyviä juotoksia aikaan. Jos tarkoituksena on juottaa pari piuhaa tai yksi pedaalirakennussarja voidaan pärjätä 20-30€:n säädettävällä juotoskahvalla. Suoraan voimme kuitenkin sanoa: tämä ei ole hyvä kolvi.

Vajaan 100€  juotosasemalla pääsee jo pidemmälle. Niiden teho ja lämmitysnopeus riittävä yleensä myös vahvistimien tekemiseen. Todella hyvät (ei-länsivalmistajien) juotosasemat alkavat reilusta sadasta eurosta.

Otimme tammikuussa 2018 valikoimiimme lastin kaukoidän juotosasemia suoraan isolta tehtaalta. Näin hinta-/laatusuhde on todella hyvä. Ominaisuudet ja käyttömukavuus ovat aivan toista luokkaa rautakauppa asemien kanssa, silti hinta on osin jopa halvempi

Tässä linkki koko uuteen valikoimaan!

Etenkin suositeltavia ovat mallit, joissa on C245 kahva. Tämä on JBC yhteensopiva niin kärkien kuin toiminnallisuudeltaankin. Näissä on loistava hinta/laatusuhde ja niillä on helppo tehdä hyviä juotoksia.

Huom: vanhemmat kolvit joissa ei ole lämpötilan säätöä eivät ikävä kyllä sovellu lyijyttömien tinojen kanssa työskentelyyn. Lämpötila on liian matala eikä hyviä juotoksia ole mahdollista tehdä. Vanhemmat säädettävät juotosasemat yleensä toimivat myös nykytinojen kanssa.

Juotostina

Suosittelemme käyttämään laadukasta juotostinaa. Hyvällä tinalla on huomattavasti helpompi tehdä hyviä juotoksia!

Tämä on oikeasti tärkeää. Saamme paljon tukipyyntöjä, joissa kysellään vinkkejä juotokseen, kun ei tunnut onnistuvan. Lopulta usein selviää, että tina on ns autotarvikeliikelaatua, jolla on käytännössä lähes mahdoton saada hyviä juotoksia. Tähän on selvä syy: hyvissä juotostinoissa on 3-4% hopeaa ja koska hopea on kallista sitä ei halvoissa tinoissa ole. Ilman hopeaa juotostinan sulamislämpötila on korkeampi ja juottaminen on vaativampaa. Halvat seokset on tarkoitettu lähinnä teollisuuden käyttöön.

Eli kun ostat lyijytöntä juotostinaa varmista, että seoksessa on teksti AG3 (tai AG4). Esim. Sn96,5Ag3Cu0,5. Tämä tarkoittaa, että hopeaa (ag) on 3%. Tämän seoksen sulamislämpötila on kaikkein matalin yleisimmistä seoksista ja sen kanssa on helpointa saada hyviä juotoksia myös harrastajatason välineillä.

Pedaalien tekemiseen 0.5-0.7mm tina on sopivaa. Vahvistimiin, joissa käytetään turret tai eyelet -levyjä, sopii paremmin 1mm tina.

Juotoksen esityöt

 1. Varmista, että juotettavat pinnat ovat puhtaita eivätkä ole hapettuneita. Puhdista ne tarvitaessa IPA:lla (isopropanooli) ja/tai mekaanisesti hiomalla / viilaamalla / raaputtamalla.
 2. Valitse oikea kärki oikeaan työhön. Piirilevyjä juottaessa kärki pitää olla pieni. Turret nastoja ei ole hyvä juottaa pienellä kärjellä, sillä se jäähtyy liian nopeasti isoa metallipalaa juottaessa.
 3. Säädä kolvin lämpötila sopivaksi. Lyijylliselle tinalle maksimi on 385C, sopiva aloituslämpötila on 330C luokkaa. Lyijyttömälle 370C on sopiva aloituslämpötila. Eri kolveilla sopiva lämpötila vaihtelee, sillä halvemmat kolvit eivät pidä kärjen lämpötilaa yhtä hyvin tasaisena. Tällöin joudutaan usein käyttämään korkeampaa lämpötilaa.  Liian korkea lämpötila voi rikkoa komponentit, mutta myös kuivattaa juotosta. Jos tuotat isoja metalliosia (esim. kaiutinliittimet) laita lämpötila tarvittaessa jopa täysille ellei juotos muutoin onnistu.
 4. Varmista, että kolvin kärki on puhdas ja esitinattu. Älä koskaan puhdista kärkeä hiomalla, sillä kaikissa laadukkaissa kärjissä on pinnoite, jota ei saa rikkoa. Käytä puhdistamiseen teräsvillatyynyä tai kosteaa sientä (ei märkää).

Juottaminen

 1. Laita kolvin kärkeen pieni määrä tinaa.
 2. Vie kolvi yhteen juotettavien kappaleiden liittymiskohtaan. Esim. piirilevyä juottaessa komponentin jalan juureen, piirilevyn pinnalle.
 3. Syötä tinaa liitoskohtaan, kärjen viereen. Älä syötä tinaa suoraan kärkeen.
 4. Piirilevyjä juottaessa tinaa menee helposti liikaa. Hyvin pieni määrä riittää normaalisti. Turret juotoksissa tinaa tarvitaan enemmän. Liika tina on kuitenkin useimmin ongelma kuin liian pieni tinamäärä.
 5. Kun tina on täysin sulanut pidä kolvia hetken juotoskohdassa, jonka jälkeen vedä juotoskolvin kärki pois.
 6. Älä liikuta, puhalla tai millään muulla tavalla muokkaa juotosta vaan anna sen kovettua rauhassa. Puhallus tai liikuttaminen huonontavat melko varmasti juotoksen laatua.
 7. Varmista silmällä, että juotos on hyvä. Jos juotoksesta tuli epäonnistunut korjaa se lämmittämällä tina kokonaisuudessaan uudestaan ja lisäämällä juotoskohtaan hieman uutta tinaa.
 8. Liian pitkä lämmitysaika voi tuhota herkkiä komponentteja, esim. transistoreita ja muita puolijohteita. Etenkin germanium -komponentit ovat herkkiä rikkoutumaan liiasta lämmöstä. Myös piirilevyjen liuskat voivat irrota liiasta lämmöstä.

Hyvän juotoksen tunnusmerkit

 1. Laadukas juotos on kartion-muotoinen, ja sen pinta on tasainen ja kiiltävä.
 2. Huonolaatuinen juotos on usein epämääräisen muotoinen ja sen pinta on matta.

Eristeiden sulaminen - tyypillisin vianaiheuttaja tee-se-itse laitteissa

Työskentelemme päivittäin rakennussarjojen kasaajien ongelmien parissa. Yksi yleinen syy toimimattomaan laitteeseen on kolvissa. Ei yleensä juotoksissa vaan siinä, että kolvilla on sohaistu väärään paikkaan tai sulateltu eristeitä.

Kolvilla ei saa edes hipaista komponenttien runkoihin! Jos sulatat muovikalvokondensaattorin kylkeä menee se takuuvarmasti oikosulkuun! Tätä on vaikea uskoa, mutta kannattaa uskoa. Eli vaihda kaikki komponentit joissa on pieniäkin sulamisen merkkejä kuoressa ennen laitteen käynnistämistä!

Toinen yleinen kolvausongelma koskee suojattujen kaapelien juottamista. Liiallisella lämmittämisellä sulaa kaapelien suojasukka aiheuttaen oikosulun kaapelin suojasukan ja kuuman sisäjohtimen välillä. Tätä ei yleensä silmällä näe.

Ole erityisen varovainen kun juotat suojattuja johtimia. Tähän auttaa teflon eristeinen kaapeli, mutta sen hinta on 10 kertainen verrattuna normaaliin, joten sitä ei joka paikassa kannata käyttää.

PVC kaapelien eristeet sulavat pienestä hipaisustakin. Vaikkei sulaminen aiheuta toimintaongelmaa välittömästi pitää kaapelit, joissa on sulamisjälkiä vaihtaa välittömästi.

Ongelma johon usein törmää on kaapelien kuparisäikeet, jotka sojottavat hallitsemattomasti ympäriinsä. Katkaise kaikki juotoksesta tulevat paljaat kuparisäikeet, ettei ne aiheuta oikosulkuja.

Kolvin kärjen kunnostaminen

Pidä aina kärki puhtaana. Jokaista juotosta ennen ja jokaisen juotoksen jälkeen kärki pitää käyttää puhdistuksessa joko teräsvillassa tai kosteassa tyynyssä.

Älä koskaan jätä kolvia päälle pitkäksi aikaa. Sulje kolvi aina kun et käytä sitä. Helpoin tapa pilata kärjet on jättää kolvi pitkäksi aikaa päälle ilman käyttöä.

Juottimien kärjet on nykyään kohtuuhintaisia, joten kannattaa pitää ainakin yksi varakärki aina saatavilla.