Pännäri Revenge JFET RIAA -rakennussarja

Suosittu, Mauri Pännärin suunnittelema putki RIAA saa jatkoa disktreetti JFET toteutuksen kytkentänä. Kytkennän alkuperäinen ohje on julkaistu audiovideo.fi:n artikkelina ja jalostettu UralTonella rakennussarjaksi. Rakenne perustuu putkikytkennästä tuttuun Hammond 1455-koteloon, tällä kertaa mitoiltaan pienempänä versiona.

Rakennussarja on saatavilla kahtena versiona sovitettuna joko MM-rasialle tai MC-rasialle. Sarja sisältää tarkoin valitun ja mathcatun NOS JFET-sarjan, läpikuparoidun piirilevyn sekä laadullisesti parhaat mahdolliset osat.

Artikkelin kuvasarjan kuvat ovat otettu rakennetusta prototyypistä ja kytkentään on on tullut muutamia lisäyksiä. Rakenna ja lado osat osalistan mukaisesti. Huomioi myös JFET transistorien asennussuunnat tyyppien mukaisesti.

Tämän artikkelinkin idea on tehdä laitteen rakentaminen tutuksi ennen työhön ryhtymistä sekä toimia apuna työn aikana. Tutustu kuviin ja ohjeisiin huolella ennen rakentamisen aloittamista. Näin saat hyvän käsityksen siitä, millaisesta työstä on kyse.

Noudata rakentamisessa aina sarjan mukana toimitettua osalistaa ja kytkentäkaaviota. Päivitämme välistä sarjojen kytkentöjä ja ajan myötä näihin tulee aina parannuksia tai muutoksia esim. osien saatavuuden mukaan. Mahdolliset poikkeavuudet kuvasarjaan ovat mahdollisia. Osasarjan osalista on aina oikein ja ko. versiolle tehty.

Layout-kuva ja osalista toimivat myös rakentelun kirjanpitona. Merkitse aina asennettu osa tai kytketty johto osalistaan tai layoutkuvaan. Näin pystyt varmistamaan, että kaikki osat ja juotokset ovat tehty.

Pännäri Revenge JFET RIAA Osalista - BOM - Bill of Materials

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Rakentaminen noudattaa tuttua matalat osat ensin -järjestystä. Näin rakennettuna osat pysyvät siististi levyn pinnassa kun se käännetään ympäri juottamista varten.

Kytkennän piirilevy. Kaikille osille on painatettu levyyn osanumero ja osanumeroa vastaava komponentin arvo löytyy osalistasta.

Huom. Sarjan levyyn on tehty pieniä päivityksiä.

Lado vastukset levylle osalistan mukaisesti. Vastuksilla ei ole määrättyä asennussuuntaa.

Huom 1: R3 ja R15 ovat ohjeessa arvolla 0 ohm. Näihin ei juoteta vastuksia.

Huom 2: Kuvasta puuttuvat R11 ja R25. Asenna myös nämä levylle.

Lado diodit. Diodeilla on määrätty asennussuunta, kotelon juovallinen pääty (katodi) suunnataan levyn painatusten mukaisesti.

Lado ja juota keraamiset ja muovikalvokondensaattorit levylle. Näillä ei ole määrättyä asennussuuntaa.

Huom 1: C6 ja C12 ovat suurikokoisia, näiden asennus kannattaa jättää viimeiseksi. Em. osille on myös vaihtoehtoiset padit mikäli kytkennässä halutaan käyttää tantaali-kondensaattoreita.

Huom 2: Asenna C1 ja C7 kondensaattorit, mikäli rakennat MM versiota.

Juota hyppylangat R3 ja R15. Käytä vastuksista ylijääneitä kytkentälankoja. (Ko. paikkaan saatetaan asentaa vastus, mikäli ensimmäisen asteen jfet on arvoiltaan sellainen, että vastus tarvitaan.)

Juota DC-jakki ja virtakytkin levylle. Varmista, että osat tulevat levyn pintaan kiinni.

Juota elektrolyyttikondensaattorit levylle. Näillä on määrätty asennussuunta, miinusnapa on merkitty levylle valkoisena puoliympyränä. Kondensaattorin kylkeen on painatettu vastaavasti raita. Miinusnavan kytkentäjalka on myös lyhyempi. Mikäli käytät lähdössä tantaalikondensaattoreita, nämä voi juottaa samalla. Huomioi asennussuunta.

Lado ja juota sekä JFET -transistorit sekä LM317 reguaattori.

Huom: Q1 ja Q4 asennussuunta poikkeaa MM ja MC versioiden mukana toimitettujen BF245 tai 2SK170 pinoutista. Tarkista aina osan pinout ja kohdista sen pinnit levyn D, G ja S merkintöjen mukaisesti. Q2/Q5 kantakytkentä vaihtelee valmistajan mukaan. Fairchild 2N3819 fetissä pinnijärjestys on toinen. Vrt osalistan kantakuvia. Fairchild-fetin tunnistaa koteloon painatetusta F -logosta. Kohdista fetin jalat aina ohjeen ja piirilevyn D-G-S merkintöjen mukaisesti, piirilevyn kotelopainatus ei välttämättä pidä paikkansa.

Juota lähdön 4.7uF muovikondensaattorit levylle.

Sama työvaihe, kuvakulma sivusta.

Kiinnitä RCA-liittimet ja maadoituksen banaaniliitin takalevyyn. RCA-liittimissä käytetään eristyslevyjä.

Sama kuin edellä. Taita RCA-liittimien rungon juotoskorvake taaksepäin.

Kiinnitä etulevy koteloon. Taita ledin jalat 90° kulmaan ja laita led sen padeihin. Huomaa napaisuus, neliön muotoinen pad on miinusnapa. Ledissä miinusnavan tunnistaa lyhyemmästä kykentäjalasta tai viistetystä kotelon sivusta. Älä juota lediä vielä.

Työnnä kytkentälevy koteloon, kuvassa katsottuna toiseksi ylimmäiseen uraan.

Ohjaa led etulevyn reiästä läpi ja juota se kiinni levylle. Lyhennä lopuksi kytkentäjalat.

Poista levy kotelosta ja johdota takapaneelin ja kytkentälevyn välinen kaapelointi:

  • Chassis GND takapaneelin banaaniliittimeen
  • Sisään (CH1 IN / CH2 IN) ja ulostulojen (CH1 OUT / CH2 OUT) johdotus RCA-liittimille signaalimaineen (GND)

Liu'uta kansilevy paikalleen, työnnä kytkentälevy koteloon ja kiinnitä takapaneelin ruuvit. Laite on valmis käyttöön!

RIAA käyttää 24V virtalähdettä jossa on 2.1/5.5mm center positive liitäntä. Nettikaupassa tuotteen sivulle on listattu toimiviksi havaittuja ja kokeiltuja virtalähteitä.

[related_products is_auto_added="1"]