UralTone REDD.47 - Kuvallinen rakennusohje

UralTone REDD .47 RACK on 1 tai 2 kanavainen mikrofonietuaste, joka pohjautuu Abbey Road studioissa käytettyjen REDD.51 miksauspöytien kuuluisaan REDD.47 etuasteeseen. Etuasteen soundia voi kuulla kaikissa levytyksissä, joita studiolla on nauhoitettu tammikuun 1964 ja kesän 1968 välillä. Kaikkein kuuluisimpina tietysti The Beatles nauhoitteet.

UralTone REDD.47 kytkentä on yksinkertainen. Sisääntulon jälkeen on muuntaja, joka nostaa signaali- ja impedanssitason putkelle sopivaksi.  Ensimmäinen vahvistusaste on toteutettu Mullardin suunnittelemalla EF86 pentodilla ja ulostulo E88CC kaksoistriodilla, jonka molemmat triodit on kytketty rinnakkain. Ennen ulostuloa on taas muuntaja, joka tiputtaa ulostuloimpedanssin matalaksi. E88CC anodilta viedään takaisinkytkentäsignaali EF86 katodille. Takaisinkytkennän voimakkuutta voidaan säätää gain kiertokytkimellä ja fine gain potikalla. 

Tässä artikkelissa käydään rakentamisen vaiheet melko tarkasti. Ohje ei kata kaikkia osia yksitellen, vaan kokonaisuuksina, joten rakentamisessa tulee myös seurata osalistaa ja layoutkuvaa. Tutustu kuviin ja ohjeisiin huolella ennen rakentamisen aloittamista. Näin saat hyvän käsityksen siitä, millaisesta työstä on kyse.

Noudata rakentamisessa aina sarjan mukana toimitettua layout-kuvaa ja osalistaa. Päivitämme välistä sarjojen kytkentöjä ja ajan myötä näihin tulee aina parannuksia tai muutoksia esim. osien saatavuuden mukaan. Mahdolliset poikkeavuudet kuvasarjaan ovat mahdollisia. Osasarjan mukana tuleva layout-kuvassa ja osalista on aina oikein ja ko. versioon tehty.

Layout-kuva ja osalista toimivat myös rakentelun kirjanpitona. Merkitse aina asennettu osa tai kytketty johto osalistaan tai layoutkuvaan. Näin pystyt varmistamaan, että kaikki osat ja juotokset ovat tehty.

 1. UralTone REDD .47 1 or 2-channel all tube mic pre rakennussarja
  295,00 € 237,90 €
  Rating:
  100 % of 100

  UralTone REDD .47 RACK on 1 tai 2 kanavainen mikrofonietuaste, joka pohjautuu Abbey Road studioissa käytettyjen REDD.51 miksauspöytien kuuluisaan REDD.47 etuasteeseen. Etuasteen soundia voi kuulla kaikissa levytyksissä, joita studiolla on nauhoitettu tammikuun 1964 ja kesän 1968 välillä. Kaikkein kuuluisimpina tietysti The Beatles nauhoitteet.

  Lisätietoja

REDD.47 Rack - Osalista - BOM - Bill of Materials

REDD.47 Rack - Layout

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Artikkelin etuaste on rakennettu teräksiseen Adam Hall räkkikoteloon. Tässä vaihtoehdossa porattavaa on vähemmän, takalevy ja etulevy ovat valmiiksi työstettyjä ja painatettuja ja nämä sopivat suoraan korvaamaan kotelon alkuperäiset levyt. Painatetut paneelit ovat 1mm paksuja joten etulevyjä tulee asentaa riittävän tukevuuden aikaansaamiseksi kaksi päällekkäin taikka käyttää alkuperäistä etulevyä porattuna valmiin alla. Adam Hall kotelolle tehty etulevy on aina kahdelle kanavalle.

Toisena kotelovaihtoehtona on Hammond räkkikotelo. Tämä kotelo on laadukkaasti valmistettu, mutta edellyttää enemmän porauksia esim kaikki takapaneelin työstöt. Kotelo on valmistettu alumiinista joten tämä on hieman helpompaa työstettävää, takapaneelissa reikien koko ja muoto ovat tosin hieman haastavampia.

Lista tarvittavista työkaluista on kirjattu nettikaupan tuotekuvaukseen.

Huom: lue alla olevien neljän kuvan kuvatekstit läpi ennen aloitusta.

Aloita merkitsemällä pohjaan tehtävät reiät piirilevyjen asentamista varten. Pystysuunnassa levyt tulevat kotelon keskelle jolloin sekä levyn ylä ja alalaidassa on riittävästi tilaa johdotukselle. Sivusuunnassa voi käyttää etupaneelia mitoituksen apuna. Kytkentälevyt tulevat etupaneelin mukaisesti keskelle per lohko. Kytkentälevyt kiinnitetään kulmista M3 ruuveilla ja korotuspaloilla.

Kyktentälevyjen asennusreijät porattuna pohjalevyyn.

Tässä ohjeessa pohjalevy on asennettu siten, että reunojen taitetut sivut osoittavat ylös / kotelon sisään päin. Jotta pohjaan ei jää koholla olevia ruuvin kantoja jotka naarmuttavat räkissä olevien laitteiden paneeleita, pohjan ruuvit voi senkata ja käyttää näissä uppokantaruuveja.

Kääntämällä levyn nurin päin, pohjalevy siirtyy 5mm kotelon sisään jolloin upotuksia ei tarvitse tehdä.

Huom: Pohjalevyn sivujen ruuvien reiät ovat epäsymmetriset, joten varmista oikea asennussuunta. Prototyypissä tämä jäi huomioimatta ja sivuun tuli porata uudet reiät. Suosittelemme koekasaamaan kotelon asentamalla sivut paikalleen.

Poraa toiseen sivuun virtalähteen kiinnitysreijät. Käytä taas piirilevyä ja kompontentteja apuna reikien asemointiin. Kokonaisuuden sijainti on suunnilleen keskellä levyä, ehkä aavistuksen lähempänä etulevyä jos suinkin. Verkkomuuntajan johtimet ovat melko lyhyet ja kannattaa varmistaa, että johtojen pituus riittää muuntajalta verkkokytkimelle.

Virtalähteen regulaattori ja mosfet-transistori kiinnitetään kotelon kylkeen, jolloin metallinen paneeli toimii jäähdytyslevynä. Taittamalla komponenttien jalat kuvan osoittamalla tavalla voi reikien paikat arvioida kohdalleen. Nämä osat voi jättää levyyn kiinni odottamaan asennusta. Huomioi etualalla olevan regulaattorin asennus: komponentin alle tulee läpinäkyvä mica-eristelevy ja mutterin sekä kotelon väliin tulee muovinen eristeprikka. Regulaatorin kotelo on jännitteellinen, joten se tulee eristää. Varmista ennen asennusta, ettei poraus on siisti, eikä komponentin kotelon ja levyn väliin jää metallipurua.

Siirrä kotelon osat sivuun ja lado ja juota virtalähteen piirilevyn vastukset. Vastuten arvot ovat merkitty värirenkain, näiden lukemiseksi voit käyttää Googlea (Resistor color code). Vaihtoehtoisesti vastusten arvot voi selvittää mittaamalla. Vastuksilla ei ole määrättyä asennussuuntaa joten nämä voi asentaa paikoilleen kummin päin tahansa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään yhtenevää asennussuuntaa, jolloin arvojen lukeminen levyltä on helpompaa.

Juota levylle diodit (D1-D5), tasasuuntaussilta (BR1) ja trimmeripotentiometrit. Diodeilla ja tasasuuntaussillalla on määrätty asennussuunta: Diodeiden koteloon on painatettu värirengas ja tätä vastaava raita löytyy painatettuna piirilevyltä. Tasasuuntaussillan + merkitty kytkentäjalka (pidempi kuin muut) suunnataan kuvassa oikeaan yläkulmaan + -merkillä merkittyyn suuntaan.

Trimmerien arvot ovat merkitty koko + merkitsevät nollat -muodossa. 504 on arvoltaan 500k ja 502 5k. (Viimeinen numero ilmoittaa luvun perään lisättävien nollien määrän.)

Juota sulakepesät levylle.

Juota kondensaattorit levylle. C6 on muovikalvokondensaattori ja sen asennussuunnalla ei ole merkitystä. Muut ovat elektrolyyttikondensaattoreita ja nämä tulee asentaa oikein päin. Kondensaattorin miinusnapa on merkitty kotelon kylkeen painatetulla raidalla ja sen johdin on lyhyempi. Piirilevyllä miinusnapa on merkitty valkoisella painatuksella.

Sama työvaihe kuin edellä toisesta suunnasta katsottuna.

Kiinnitä kytkentälevy koteloon M3x10 korotuspaloilla ja ruuveilla. Juota regulaattorin ja mosfetin kytkentäjalat.

Kiinnitä rengassydänmuuntaja levyyn ja johdota. Muuntajan alle ja metallisen kiinnityslevyn väliin tulee kumilevyt. Johtimien värit vaihtelevat riippuen muuntajan valmistajasta ym. Varmista, että kytket kuvassa kahteen alimpaan 235V toision ja ylimpään sekä keskelle tulevaan padiin 6.3V lähdöt.

Lopuksi juota hyppylanka pisteiden AC ja F välille kuvan osoittamalla tavalla. Älä käytä suojaamantonta johdinta etteivät välissä olevat padit mene oikosulkuun.

Virtalähteen voi siirtää nyt sivuun.

Kokoonpano jatkuu varsinaisen etuvahvistinkytkennän kasaamisella. Juota levylle kaikki vastukset, asennussuunnalla ei ole väliä. Työ kannattaa aloitaa matalimmista 0.6W vastuksista. Kun levy käännetään juottamista varten.

Huomioi levyllä olevat väärät arvojen painatukset. Seuraa osalistan ja layoutkuvan ohjeita / arvoja.

Juota:

Phantom -virtalähteen diodi (huomioi asennussuunta / raidat)

Phantom -virtalähteen regulaattori (asennus painatusten mukaisesti, kotelon viiste vastaa levylle painatettua kuvaa.)

Asenna keraamiset-, muovikalvo- ja öljykondensaattorit. Näillä ei ole määrättyä asennussuuntaa. 400pF keraaminen kondensaattori tehdään kytkemällä 180pF ja 220pF kondensaattorit rinnan. Lähdön suuri 470nF öljykondensaattori toimitetaan ilman ilman suojasukkaa. Sarjan mukana toimitetaan tätä varten tarkoitettua läpinäkyvää kutistesukkaa. Kutistesukka estää metallisen rungon mahdollisesti aiheuttavia oikosulkuja levyllä tai sen vieressä olevilla osilla. Ko. kondensaattorin voi lopuksi kiinnittää levylle nippusiteillä. Tämä varmistaa ettei painava osa repeydy esim. kuljetuksessa irti.

Laita öljykondensaattoreilta leikatut pitkät hyppylangat sivuun. Näitä tarvitaan myöhemmin.

Juota phantomvirtalähteen trimmeri.

Juota aksiaaliset elektrolyyttikondensaattorit levylle. Näillä on määrätty asennussuunta. Kondensaattorin plusnapa on merkitty koteloon tehdyllä uralla. Kohdista ura piirilevyn painatuksen mukaisesti.

Viimeiseksi juota sisääntulon ja ulostulon muuntajat levylle.

Tee toisen kanavan levy kuten ensimmäinen ja kiinnitä valmiit kytkentälevyt kotelon pohjalevyyn käyttämällä M3x10 korotuspaloja.

Viimeisenä kokonaisuutena rakennetaan etupaneeli ja sen kytkentälevyt. Valmiiksipainattettu etupaneeli on 1mm alumiinilevyä eikä kestä yksin laitteen painoa asennettuna räkkiin. Etulevyn voi vahvistaa joko käyttämällä kotelon mukana tullutta poraamatonta etulevyä tai kerrostamalla kaksi 1mm etupaneelia päällekkäin.

Mikäli käytät poraamatonta levyä, merkitse porattavien reikien paikat käyttämällä etulevyä mallina.

Kun levy on porattu kiinnitä porattu levy ja etulevy toisiinsa kaksipuolisella teipillä tai pikaliimalla. Tee sama liimaus / teippaus siinäkin tapauksessa mikäli käytät kahta valmista etupaneelia päällekkäin. Tämä parantaa paneelin vääntöjäykkyyttä ja estää, ettei kulmat taitu auki.

Lado ja juota etupaneelin vastukset.

Levyllä RN1 merkitty komponentti on vastusverkko. Sarjan mukana saatetaan toimittaa joko ko. tarkoitukseen tehty osa, joka asennetaan siten, että yhteinen nasta (merkitty komponentin kylkeen) kohdistetaan erikseen kehystettyä neliön mallista padia vastaan. Vastusverkko voidaan myös tehdä erillisistä osista. Asenna ensin yksi vastus ylläolevan kuvan mukaisesti. Taita kytkentälanka suorakaiteen muotoon.

Pujota loput neljä vastusta ensimmäisen vastuksen väliin jääneisiin padeihin ja juota nämä kiinni sekä levyyn että niiden yläpuolella kulkevaan lankaan.

Juota keraamiset- ja muovikalvokondensaattorit levylle.

Juota Cph1 merkitty elektrolyyttikondensaattori, huomioi asennussuunta / napaisuus.

Taita kaikki kiertokytkimien ohjausnastat sivuun yllä olevan kuvan vasemmanpuolisen esimerkin mukaisesti.

Irroita etulevyyn asennettavan potentiometrin ohjausnasta taittamalla tämä irti kärkipihdeillä. Valualumiini murtuu verrattain pienellä voimalla. Juota aiemmin syrjään otetut hyppylangat potentiometrin nastoille kuvan mukaisesti.

Kiinnitä jakiki / jakit etulevyyn. Jakin ja levyn väliin asennetaan eristyslevyt. Mikäli olet poranut ja käytät alkuperäistä paksua etulevyä, jakin kierteet ovat liian lyhyet. Tällöin jakki eristetään etulevysta teipillä kuvan mukaisella tavalla. Asennuksen jälkeen varmista yleismittarilla (piippaus / ohmit) että jakin runko on sähköisesti irti.

Aseta kiertokytkimet, potentiometri hyppylankoineen sekä vipukytkimet kytkentälevylle. Pujota vipukytkimien kierteisiin sekä tähtialuslevy, että tasainen prikka. Prikka asennetaan "väärin päin" siten, että sen taite osoittaa kohti kyktentälevyä.

Työnnä paneeli kytkimineen ja potentiometreineen etupaneelin reikiin. Kiinnitä kaikki mutterit.

Vipukytkimien asennuskorkeus jää hieman lyhyeksi, kytkentäjalat jäävät juotospuolella levyn tasalle. Oikaise kytkentälevy etulevyn suuntaiseksi ja juota kytkimet kiinni. Voit tarvittaessa irroittaa pirilevyn etulevystä ja juottaa vipukytkimet yläkautta.

Käytä taas leikattuja kytkentälankoja ja juota jakki kiinni levyyn. Asennuksen voi tehtä jakin aukon kautta.

Rakenna toisen kanavan levy samalla ohjeella. Kiinnitä lopuksi piirilevyt sekä virtakytkin ja merkkivalo paneeliin. Etulevy on toistaiseksi valmis.

Kiinnitä takapaneelin osat kuvan (layoutkuvan) mukaisesti.

Sama työvaihe kuin edellä. Huom varmista että XLR-liittimet ovat oikein (tyyppi ja aseennussuunta).

Lopuksi laite johdotetaan. Koteloa ei kannata kasata vielä, sillä kasaamattomana työskentelytilaa on huomattavasti enemmän. Paneelit voi kuitekin nostaa aina tilapäisesti pystyyn, jolloin johtimien mitat voi arvioida tarkemin.

Juota ensin etupaneelin ja varsinaisen kytkentälevyn väliin tuleva johdotus. Suojatussa mikrofonikaapelissa kuorittu suojasukka on kierretty nippuun ja suojattu kutistesukalla.

Etupaneelin levyjen välille juotetaan phantom-syötön johdot.
Huom: älä juota kuvassa näkyvää levyjen välistä mustaa johdinta.

Huom: PCB v1.1.1 insert pisteen maadoituksen kuparointi puuttuu:

Juota hyppylanka INSG - OPT- padien välille tai juota insertjohto suoraan OPT- padiin.

Juota takapaneelin ja etupaneelin välinen johdotus. Kun johdotus on valmis, takapaneelin, kuvasta katsottuna vasemman sivun ja etupaneelin voi kiinnittää pohjalevyyn.

Johdota virransyöttö virtalähteen ja etuvahvistinkorttien ja maadoitusliittimen välille.

Kiinnitä virtalähde ja juota verkkovirran sisääntulon johdotus.

Suojaa verkkovirran juotokset IEC-liittimen ja verkkokytkimen nastoilla kutistesukalla. Sukka tulee muistaa pujottaa johtimeen ennen juottamista.

Sama työvaihe: Kytkentä näyttää nyt tältä.

Kiinnitä etupaneelin kiertokytkimiin ja potentiometreihin nupit. Laite on miltei valmis käynnistykseen ja virtoihin.

Ennen sähköjen kytkemistä tarkista koko kytkentä kauttaaltaan. Lopputarkastuksessa tarkistetaan layout-kuvaa seuraten, että kaikki johdotukset on vedetty ja osat ovat ladottu oikein. Käytä tähän runsaasti aikaa. Virrattomasta vahvistimesta löytynyt virhe on usein helpompi korjata kuin virtojen kytkennän jälkeen.

Käy kytkentä läpi johto johdolta, osa osalta ja merkitse tarkistettu osa layout-kuvaan. Kun kaikki on todettu oikeaksi mittaa yleismittarilla sekä maadoituksen eheys ja poissulje virtalähteen oikosulut:

 • Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Toinen mittapää mihin tahansa runkoon, esim takapaneelin banaaniliittimeen ja toisella mittapäällä tarkista etuvahvistinkorttien kondensaattorien (C1), XLR liittimien pin 1 (huom ground lift kytkimen asento) sekä etupaneelin jakin rungon väliltä 0 ohm resistanssi.
 • Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Resistanssi em kondensaattorien + ja - napojen väliltä. Tässä mittauksessa resistanssi on ensin pieni mutta asettuu useampaan sataan kilo-ohmiin. Malta odottaa mittarin asettumista. Pieni resistanssi, nolla tai vain muutamia kilo-ohmeja voi olla merkki mahdollisesta oikosulusta joka kannattaa etsiä ennen virtojen laittamista.

Kun kaikki on tarkistettu ja mahdolliset virheet korjattu, laita kaikki kolme sulaketta sulakepesiin ja kytke virrat päälle.

Säädä ensin phantom jännite 48V etuvahvistinlevyltä. Tämän jälkeen säädä virtalähteestä putkien hehkuille 6.3V ja anodijännite 305V:iin. Kun jännitteet ovat kohdillaan, sammuta virta ja työnnä putket kantoihin.

Mikäli laite ei toimi halutulla tavalla, tarkista layoutkuvan mittapisteiden jännitteet. Suuret poikkeamat yhdessä pisteessä paljastavat samalla vian paikan. Mittaukset tehdään aina putkien kanssa. Annamme myös tukea rakennussarjan ostajalle. Mahdollisten ongelmien kohdalla ota yhteyttä sähköpostitse tai nettisivujen palautelomakkeen kautta. Emme pysty antamaan teknistä tukea puhelimitse tai myymälässä.

Toivotamme hyviä nauhoituksia ja soundeja uuden mikrofonietuasteen rakentajalle!

[related_products is_auto_added="1"]