UralTone Tweed Deluxe 5E3 2.0 - Kuvallinen rakennusohje

5E3 Tweed deluxe on kenties kaikkien aikojen legendaarisin kitaravahvistin. Sen suosio tuntuu vaan kasvavan vuosi vuodelta, kun soittajat haluavat taas helppokäyttöisiä, luonnollisen kuuloisia vahvistimia, joiden soundia voi maustaa pedaaleilla tarpeen vaatiessa. Kymmenisen wattia riittää keikkakäyttöön mainiosti, muttei riko korvia myöskään koti- tai studiokäytössä.

Tweed Deluxen kytkentä on melko yksinkertainen ja rakennussarja on suhteellisen helppo rakennettava. Kapea kotelo on hieman ahtaampi työskennellä verrattuna uudempiin blackface -kytkentöihin, ehkä pieni haaste, muttei mitään ylitsepääsemätöntä.

Tässä artikkelissa käydään rakentamisen vaiheet melko tarkasti. Kaikkia yksityiskohtia ei erikseen käydä läpi ja artikkelinkin idea on lähinnä tehdä rakentaminen tutuksi ennen työhön ryhtymistä sekä toimia apuna työn aikana. Tutustu kuviin ja ohjeisiin huolella ennen rakentamisen aloittamista. Näin saat hyvän käsityksen siitä, millaisesta työstä on kyse.

Noudata rakentamisessa aina sarjan mukana toimitettua layout-kuvaa ja osalistaa. Päivitämme välistä sarjojen kytkentöjä ja ajan myötä näihin tulee aina parannuksia tai muutoksia esim. osien saatavuuden mukaan. Mahdolliset poikkeavuudet kuvasarjaan ovat mahdollisia. Osasarjan mukana tuleva layout-kuvassa ja osalista on aina oikein ja ko. versioon tehty.

Layout-kuva ja osalista toimivat myös rakentelun kirjanpitona. Merkitse aina asennettu osa tai kytketty johto osalistaan tai layoutkuvaan. Näin pystyt varmistamaan, että kaikki osat ja juotokset ovat tehty.

  1. UralTone 5e3 tweed deluxe rakennussarja 2.0

    Alkaen 435,00 € 350,81 €

    Rating:
    97 % of 100

Tweed Deluxe 5E3 2.0 Layout

Tweed Deluxe 5E3 2.0 Osalista - BOM - Bill of Materials

Mittausohjeet

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Vahvistimen rakentaminen käsittää kolme vaihetta. Chassikseen kiinnitettävien osien asentaminen ja näiden keskenäinen ohdotus, kytkentälevyn ladonta ja juottaminen sekä kytkentälevyn asennus chassikseen ja sen johdottaminen. Kaksi ensimmäistä voi tehdä itselle sopivassa järjestyksessä. Suosittelemme kuitenkin seuraamaan alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä.

Rakentaminen aloitetaan chassikseen kiinnitettävistä osista. Helpoin järjestys on aloittaa pienistä osista ja jättää raskaat muuntajat viimeiseksi. Näin kotelon käsittely on helpompaa.

Kiinnitä kotelon kanteen:

  • 7x M3x5 jatkomutteri M3x5 ruuvilla. Huom: kuvassa oikean reunan koroke asennetaan mutteri kotelon kannen puolelle. Tästä viistoon ylävasemmalle ei asenneta koroketta.
  • Eristelevy (kotelon sisäpuolelle vasten seinämää) käyttäen edellisen vaiheen korokepaloja.
  • 2x läpivientikumi

Sama työvaihe kotelon sisältä katsottuna. Huom: eristelevystä on leikattu kulma pois. Varmista että kolo on riittävän suuri kokeilemalla siten, että mosfetin alumiiinioksidieristelevy mahtuu asennuspaikkaansa. kuvassa leikkaus on liian pieni ja tätä voi huoletta jatkaa ylöspäin 3-4mm.

Kiinnitä takasivuun:

  • PG9 vedonpoistaja.
  • 3x Octal-kanta M3x8 ruuveilla ja muttereilla. Huomioi kannan asennussuunta: keskellä olevassa reiässä on ura joka on pinnien 1 ja 8 välissä. Tämä ura / pinnit suunnataan kotelon avonaista sivua kohden.
  • 2x Noval-kanta M3x8 ruuveilla ja muttereilla. Huomioi kannan asennussuunta: pinnien kehällä on aukko, joka suunnataan kohti kotelon suljettua sivua / pohjaa kohden.
  • 2x Jakki. Vasemmanpuoleinen jakki on kytkimellinen (kolme juotoskorvaketta), oikealla on tavallinen monojakki. (Joissain sarjoissa tämä voi olla korvattu kytkimellisellä jakilla). Käytä asennukseen tähtialuslevyä kotelon sisäpinnan ja jakin rungon välissä.
  • Jätä sulakepesä ja impedanssin valintakytkin toistaiseksi asentamatta.

Sama työvaihe kotelon sisältä katsottuna.

Kiinnitä etusivun puoleiset osat, sekä etupaneli joka kiinnitetään osien avulla.

  • Kiinnitä merkkivalon kanta. Tämä on helpoin asentaa ensin jolloin sen mutteriin pääsee helpoten käsiksi. Mikäli kannan osasarjassa on mukana tähtialuslevy, laita tämä kotelon ja kannan väliin. Ennen lopullista kiristämistä kiinnitä jakit jolloin paneli asettuu kohdalleen.
  • 4x kytkimellinen jakki. Käytä asennuksessa tähtialuslevyjä kotelon sisäpinnalla.
  • 4x potentiometri. Potentiometrissä on metallinen ohjainnasta. Väännä tämä poikki pihdeillä ennen asennusta. Potentiometrin alle ei tule tähtialuslevyä. Headroom potentiometri on arvoiltaan toinen kuin muut potentiometrit.
  • Verkkokytkin. Verkkokytkimen korkeus säädetään sisemmän mutterin avulla kiertämällä tätä riittävästi ulos.

Sama työvaihe kotelon sisältä katsottuna.

Kiristä verkkomuuntajan ruuvit ennen asennusta tarvittaessa. Huom: muuntaja painetaan purkamatta kotelon läpi ja kiinnitetään erikseen erillisillä muttereilla.

Kiinnitä muuntajat kanteen. Päätemuuntajan johtimet työnnetään läpivientikumien läpi. Huomioi molempien asennussuunnat eli mistä suunnista johdot tulevat muuntajan pakasta ulos. Päätemuuntajan kiinnitys tapahtuu M4 ruuveilla ja muttereilla.

Sama työvaihe kotelon sisältä katsottuna. Verkkomuuntajan asennuksessa käytetään isoja aluslevyjä. Huom. johtimien suunnat.

Kuori verkkojohtimen ulointa kuorta noin 30cm matkalta. Ole varovainen, ettet vahingoita johtimien eristeitä. Mikäli nämä rikkoutuvat, lyhennä johdinta uudet 30cm. Lopuksi kiinnitä ja kiristä johdin PG9 läpivientiin.

Johdota verkkomuuntaja ja verkkojohdin niiltä osin mitä tätä voi kytkeä kotelon osiin:

  • Keltainen paksu johdinpari tasasuuntausputken kannan pinneille 2 ja 8. Käytä kannan sisempiä juotoskorvakkeita.
  • Punainen ohut johdinpari tasasuuntausputken kannan pinneille 4 ja 6.
  • Juota verkkomuuntajan musta johdin verkkokytkimelle. Käytä kutistesukkaa.
  • Juota verkkomuuntajan valkoinen johdin verkkokytkimelle. Käytä kutistesukkaa.
  • Kiinnitä sulakepesä koteloon.
  • Juota verkkokaapelin ruskea johdin sulakepesän sivun juotoskorvakkeeseen. Tuo johdin takapaneelin puolelta. Näin lopuksi sulakepesän yli voi pujottaa kutisesukan.
  • Juota verkkokaapelin sininen johdin verkkokytkimelle. Suojaa liitos kutisesukalla. (Muista pujottaa kutistesukka paikoilleen ennen juottamista).
  • Juota sulakepesältä johdin verkkokytkimelle. Suojaa kytkimen puoleinen pää kutistesukalla. (Layoutissa tämä johdin on ruskea, kuvassa valkoinen. Tässä voi käyttää joko verkkohohtimesta jäävää ruskeaa tai verkkomuuntajalta jäävää valkoista johdinta.)
  • Purista verkkokaapelin keltavihreään johtimeen rengasliitin ja juota liitos. Kiinnitä rengasliitin koteloon M4 ruuvilla, tähtialuslevyllä ja mutterilla. Jätä johdin niin pitkäksi, että se on viimeinen johdin joka irtoaa mikäli PG9 läpivienti pettää ja johdin repeytyy laitteesta irti.
  • Vihreä paksu johdipari merkkivalon juotoskorvakkeisiin.
  • Lyhennä sininen johdin ja eristä sen pää kutistesukalla.

Sama työvaihe kuin edellä, takasivun kytkennät.

Sama työvaihe kuin edellä, etusivun kytkennät.

Johtimet ovat reititetty kotelon nurkkiin jolloin metallinen chassis toimii niiden rinnalla olevana suojamaana. Merkkivalon johtimet kulkevet helpoiten etupaneelin kautta, jolloin nämä eivät ole myöhemmin asenusten tiellä.

Juota kiertokytkin piirilevylle kuvan mukaisesti.

Juota päätemuuntajan johdotus:

  • Sininen ja ruskea johdin tulevat kuvan mukaisesti pääteputkien kantojen pinneille 3. Kuljeta johdin kotelon pinnan myötäisesti.
  • Juota päätemuuntajan johtimet impedanssivalintakytkimen levylle ja kiinnitä kytkin koteloon.
  • Juota päätemuuntajan lähdön musta johdin jakkien rungon juotoskorvakkeille. Huomioi maadoituksen hyppylanka oikeanpuoleisella jakilla.
  • Juota jakkien kärjen kontaktien ja valintakytkimen lähdön välille johdin. Kuvassa on käytetty päätemuuntajalta jäänyttä vihreää johdinta.

Kotelon valmistelut ovat toistaiseksi valmiit. Voit siirtää kopan syrjään kytkentälevyn valmistamisen tieltä.

Aloita matalimmista osista, tässä tapauksessa vastuksista. Ideana edetä osien korkeuden kanssa on se, että kun levy käännetään ympäri juottamista varten, osat painautuvat siististi levyn pintaan.

Kuvassa on ladottuna miltei kaikki vastukset. Vastuksilla ei ole määrättyä asennussuuntaa.

Rakennusohjeissa vastukset ovat asennettu kytkentälevyn osanumeroinnin kanssa saman suuntaisesti. Näin arvo on helpompi lukea, kun lukusuunta värirenkaissa on yhdenmukainen.

Levyllä on myös asennettuna pienemmät elektrolyyttikondensaattorit. Näillä on määrätty asennussuunta, kotelon ura ja piirilevyn painatuksen merkinnät (plusnapa) kohdistetaan. Kuvassa kaikki plus-navat osoittavat alaspäin.

Jätä ne padit juottamatta mihin tulee vielä osia tai johtimia.

Kiinnitä loput korkeammat osat. Jätä taas ne pisteet juottamatta johon tulee myöhemmin johdin. Leikkaa kuitekin kaikkien komponettien jalat lyhyiksi ennen levyn asennusta koteloon. Huomioi ne osat joilla on määrätty asennussuunta: Diodeissa on raita, katodin merkintänä. Sama raita löytyy piirilevyn painatuksesta. Isommilla elektrolyyttikondensaattoreilla on myös määrätty napaisuus.

Pujota levy koteloon ja kiinnitä se kuudella M3 mutterilla ja yhdellä M3x5 ruuvilla (sulakepesän sisällä).

Juota verkkomuuntajan ohut keltainen johdin kytkentälevylle.

Juota päätemuuntajan punainen johdin kytkentälevylle.

Kiinnitä mosfet koteloon. Kytkentäjalkojen taivutus kannattaa tehdä ennen piitahnan käyttöä. Taita mosfetin jalat 90° ylös ja kiinnitä se koteloon alumiinioksidilevyn kanssa. Väännä pinnit kaarelle siten, että nämä menevät kytkentälevyn padien kanssa korkeuden suhteen tasan. Kun kuiva-asennus on hyvä, pura mosfet irti ja laita sekä eristelevyn ja kotelon sekä eristelevyn ja mosfetin väliin piitahnaa. Kiinnitä mosfet ja juota kiinni.

Sama työvaihe kuin edellä, toinen kuvakulma.

Leikkaa kaksi sopivan mittaista pätkää yksisäikeistä hehkun johdinta jonka arvioit riittävän etuasteputkien väliin (vrt. reititys seuraavasta kuvasta). Juota toisen johtimen pää kannan pinneille 4 ja 5 ja toinen pinnille 9. Puno johtimia toistensa ympärille tiiviiksi punokseksi. Huom. Pyri tasaiseen lopputulokseen siten, että molemmat johtimet kiertyvät toistensa ympärille. Näin hehkun hurina ei vuoda muualle kytkentään. Kuljeta punos kotelon takaseinän ja avoimen sivun taitteen kulmassa.

Leikkaa johtimet sopivaan mittaan ja vie näiden kuoritut päät seuraavan etuasteputken kannalle, pinneille 4 ja 9. Leikkaa toinen kahden johtimen pari, tällä kertaa siinä mitassa että johdin riittää toiselle pääteputken kannalle. Juota edellisen johdinparin ja uuden johdinparin johdot kannan pinneille 9 ja toinen pinnille 5 ja siitä sillattuna pinnille 4. Puno johdinta taas pariksi kunnes punos yltää pääteputken kannalle pinneille 2 ja 7.

Valmista vielä kolmas pätkä, tämä pääteputkien välille. Oikeanpuoleisella kannalla voi hehkun johdot jättää vielä juottamatta, samoin älä jatka hehkun johtoa vielä merkkivalon kannalle.

Huom: Johditus saa mennä kannoilla ristiin, t.s. 4-5 johdin voi mennä seuraavalla kannalla joko pinneille 4-5 tai 9 / pääteputkella 2 ja 7. Tärkeintä on, että kunkin putken hehkupinneillä on 6.3Vac jännite.

Juota kytkentälevyn ja etuasteputkien välinen johdotus. Kuljeta johtimet kotelon pinnan mukaisesti erillään toisistaan. Tee kerroksina, ensin siniset, sitten, valkoiset ja lopuksi punaiset johdot. Viimeisenä asennettavat punaiset ylittävät edellä asennettut johdot kulmassa jolloin kapasitiivinen kytkentä on pienintä. V2 pin 2 tuleva johdin jätetään vielä asentamatta.

Juota pääteputken kannoille sekä layoutkuvan mukainen johdotus sekä kannalle tulevat vastukset.

Juota myös merkkivalolle tulevat hehkun johtimet, tämäkin johdinpari punotaan yhteen.

Juota etupaneelin puoleinen johdotus. Sisääntulon jakeille asennetaan 1Mohm vastukset ja bright kanavan potentiometreille tone -kondensaattorit.

Juota headroom-säätimen johtimet. Siisti juotokset huolella, ettei kuorimaton johdin tule juotoskorvakkeista yli ja osu runkoon muodostaen oikosulun.

Lopuksi juota keltainen johdin V2 pin 2 ja volume potentiometrin välille. Tee vedosta mahdollisimman lyhyt, tämä veto on herkkä häiriöille ja liian pitkänä saattaa saada vahvistimen oskilloimaan.

Kuvasta poiketen, älä kiinnitä putkia vielä.

Kiinnitä potentiometrien nupit. Vahvistin on nyt valmis testauksiin ja lopputarkastukseen.

Lopputarkastuksessa tarkistetaan layout-kuvaa seuraten, että kaikki johdotukset on vedetty ja osat ovat ladottu oikein. Käytä tähän runsaasti aikaa. Virrattomasta vahvistimesta löytynyt virhe on usein helpompi korjata kuin virtojen kytkennän jälkeen.

Päivitetty tarkistus ja mittausohje löytyy täältä:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CRP6kfBlP8VWHthzhgFmR605qaoRH0X6vjR967P3Yy4/edit?usp=sharing

Käy ensin etusivun ohjeet läpi ja etsi tarkemmat mittausohjeet vahvistinkohtaiselta välilehdeltä. Käännä kaikki potikat nollaan paitsi headroom, joka käännetään täysille.

Käy kytkentä läpi johto johdolta, osa osalta ja merkitse tarkistettu osa layout-kuvaan. Kun kaikki on todettu oikeaksi mittaa yleismittarilla sekä maadoituksen eheys ja poissulje virtalähteen oikosulut:

  • Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Toinen mittapää mihin tahansa runkoon ja toisella mittapäällä tarkista virtalähteen C10, C11, C12 ja C101 kondensaattorien miinuksen ja rungon väliltä 0 ohm resistanssi.
  • Mittaa yleismittarin resistanssi-alueella: Resistanssi em kondensaattorien + ja - napojen väliltä. Tässä mittauksessa resistanssi on ensin pieni mutta asettuu useampaan sataan kilo-ohmiin. Malta odottaa mittarin asettumista. Pieni resistanssi, nolla tai vain muutamia kilo-ohmeja voi olla merkki mahdollisesta oikosulusta joka kannattaa etsiä ennen virtojen laittamista.

Kun mittaukset ja tarkistukset ovat tehty onnistuneesti, voi laitteeseen kytkeä virrat. Asenna sulakkeet takapaneeliin ja kyktkentälevylle. Tasasuuntausputkea lukuunottamatta muut putket jätetään asentamatta. Mittaa jännite maan ja kytkentälevyn kondensaattoreilta. Kuormittamaton jännite on kaikissa plusnavoissa suunnilleen sama ja tässä vaiheessa reilusti yli layoutkuvaan merkittyjen mittapisteiden tulosten. Mikäli tässä vaiheessa kondensaattoreilla ei ole jännitettä, laite savuaa, kipinöi tai tekee jotain odottamatonta, sammuta virrat.

Ennen mahdollista vian etsintää varmista mittaamalla, että virtalähteen kondensaattorit ovat jännitteettömät ja laite irroitettu verkosta. Layoutkuvassa on myös vaihtojännite-mittapisteet. Nämä voi tarvittaessa mitata yleismittarin 1000Vac alueella, mikäli laitteessa on ongelmia.

Huom: kuormittamattomassa laitteessa headroom-säädin ei toimi oikein, jännite ei laske sillä virtalähteessä ei ole kuormaa.

Asenna loput putket ja kytke lähtöön kaiutin tai keinokuorma. Kytke sähköt. Anna vahvistimen asettua hetki ja mittaa jännitteet mittapisteistä. Seuraa samalla ettei vahvistin tee mitään odottamatonta.

Layoutkuvaan ja tarkistusohjeeseen on merkitty mittapisteet 400V, 325V jne. Näiden mittapisteiden arvot ovat mitattu suhteessa maahan, eli yleismittarin musta mittapää kiinnitetään laitteen runkoon ja punaisella tehdään mittaukset. Toisen käden päällä voi samalla vaikka istua. Käytä mitta-alueena 1000Vdc asetusta ja salli n. 10 % heitto annetusta mittatuloksista. 

Mittapisteiden jännitteisiin vaikuttaa aina putkien parametrien hajonta ja virrankulutuksen erot. Toinen tuloksia muuttava tekijä on verkkojännitteen suuruus. Tämä voi vaihdella 220-240Vac välillä, joka näkyy helposti mittauksissa. Jännitteitä kannattaa tarkistella enemmän kokonaisuutena ja sallia näille liukumaa suuntaan jos toiseen. Suuret poikkeamat yksittäisessä mittapisteessä muiden ollessa kohdillaan voivat taas paljastaa esim. väärän kokoisen vastuksen ladonnan ko. kohdassa kytkentää. Kannattaa myös luottaa kuulohavaintoihin: Jos laite soi huonosti, jokin on huonosti.

Mahdollisten ongelmien kohdalla ota yhteyttä sähköpostitse tai nettisivujen palautelomakkeen kautta. Emme pysty antamaan teknistä tukea puhelimitse tai myymälässä.

Huom: Mikäli mittaat jännitteitä ilman putkia, jännitteet verkkomuuntajalla kuormaamattomana ovat aina korkeammat. Verkkomuuntajan vaihtovirtamittauksia lukuunottamatta mittaa jännitteet aina putkien kanssa.

Tämän jälkeen vahvistin on valmis koteloitavaksi. Tähän rakentamiseen ei paneuduta tämän ohjeen osalta tätä enempi. Helpoin valinta on käyttää valmista puukoteloa.

Vahvistin on valmis käyttöön. Toivotamme antoisia soittohetkiä uuden vahvistimen kanssa.

[related_products is_auto_added="1"]