UralTone 6V6 to 5763 adapter -rakennusohjeet

UralTone 6V6 to 5763 adapter rakennussarja mahdollistaa 5763 putken käyttämisen fixed-bias kytketyissä 6V6 putkea käyttävissä vahvistimissa. 5763 on päätepentodi joka teholtaan vastaa EL84 putkea. Korvaamalla Princeton Reverbin 6V6 putken 5763:lla perinteiseen Fender-soundiin saadaan enemmän Britti-tyyliä.

Adapterin voi rakentaa kahtena eri versiona. Ohjeen versio A on tarkoitettu fixed bias -vahvistimille (Princeton Reverb, Deluxe Reverb) jossa bias tulee säätää. Kytkentä skaalaa jännitettä sopivaan suuntaan jolloin vahvistimen bias-kytkentää ei tarvitse muokata.

Ohjeen versio B on tarkoitettu katodi-biastoituihin (5E3, 5F1) kytkentöihin joissa vahvistinta ei tarvitse biasoida.

UralTone 6V6 to 5763 adapter rakennussarja - BOM - Sarjan osalista

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voi olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Lue osalistan huomiot tarkasti.

Seuraa alla olevien kuvien kokoamisjärjestetystä. Pyrimme pitämään komponenttien mallit samoina, joten joudumme joskus huonon saatavuuden vuoksi vaihtamaan osan valmistajaa tai mallia. Eli jos jokin osa on hiukan eri värinen, älä säikähdä, jokaisessa komponentissa on tarvittavat arvot merkitty osan kylkeen.

UralTone 6V6 to 5763 osasarja

Aloita taittamalla PCB-noval kannan jalat ulospäin. Avaa valmista kulmaa noin 45°.

Taita jalkojen kärjet osoittamaan suoraan ylöspäin.

Kiinnitä M3 X 25 ruuvi kannan läpi. Kiristä kunnolla, ettei ruuvin kanta jää koholle.
Huom: Ruuvin asentaminen ei ole pakollista, mutta sen avulla kannan saa keskitettyä helpommin suoraan sekä pakattua hieman litteämmäksi. Lisää toinen mutteri ensimmäisen jatkoksi.

VERSIO A - FIXED BIAS: Juota hyppylangat levylle kuvan osoittamiin padeihin. (Octal-kannan nastat 2 ja 7)

VERSIO B - CATHODE BIAS: Juota hyppylangat levylle kuvan osoittamiin padeihin. (Octal-kannan nastat 2, 5 ja 7)

VERSIO A - FIXED BIAS sekä VERSIO B - CATHODE BIAS: Juota Zener-diodit levylle kuvan osoittamiin padeihin. (Octal-kannan nastat 3 ja 4)
Huom: Padien 3 ja 4 diodin raita osoittaa levystä ulos. Kuvassa versio A.

VERSIO A - FIXED BIAS: vastukset padeille 5 ja 8. Padille 8 juotettava vastus on 1 ohm mittavastus bias-virran mittausta varten. Padin 5 vastus on hilavastus. Katso osalistan arvot ja valitse käyttöön sopiva vastus.

VERSIO B - CATHODE BIAS: Juota vastus padille 8. Tämä vastus on 1 ohm mittavastus bias-virran mittausta varten.

Kierrä toinen mutteri ruuvin kierteeseen. Tämä tulee piirilevyn ja kannan väliin jolloin kannan ja levyn väliin jää yhteensä kaksi mutteria. Työnnä piirilevy paikalleen. Avita jalat padeihin. Kun jalat ovat padeissa kierrä ruuviin kolmas mutteri ja kiristä.

Tarkista, etteivät hyppylangat tai diodit osu noval-kannan kontakteihin kannan puolella levyä.

VERSIO A - FIXED BIAS: Juota vastusjaon 220k vastus novalkannan pinnien 7 ja 8 välille.
(Versio A:n vastusta ei juoteta)

Työnnä M3 x 5mm koroke kannan keskitappiin.

Holkki ohjaa piirilevyn keskelle kantaa.

Pujota johtimet ja Zener-diodien jalat yksi kerrallaan octal-kantaan. Nasta yksi ja kuusi jää kytkemättä. Avita Tarvittaessa johtimia vetämällä näistä kärkipihdeillä tms. Älä kuitenkaan vedä liian kovalla voimalla. Vetämisen tarkoituksena on estää johtimen taittuminen kasaan kun piirilevy painetaan paikoilleen.

Voit nostaa piirilevyä hieman sen jälkeen kun se on painettu paikoilleen. Näin voit tarkistaa, ettei johtimet tai komponenttien jalat ovat menneet taitoksille.

Paina piirilevy takaisin paikoilleen ja juota johtimet kiinni.

Leikkaa johtimien päät lyhyiksi. Älä leikkaa liikaa, siten ettei edellä tehty juotos leikkaudu pois. Älä jätä kuitenkaan liitosta liian pitkäksi. Adapteri ei tällöin sovi välttämättä kantaansa.

Pujota suojakumi paikoilleen. Adapteri on valmis käyttöä varten. Voit vielä tarkistaa työn yleismittarilla mittaamalla Noval ja octal kantojen kytkennät alla olevan taulukon mukaisesti:

Noval pin 1 ja 2 (100k-220k)Octal pin 5
Noval pin 3 ja 7 (1ohm)Octal pin 8
Noval pin 4 (Zener)Octal pin 4
Noval pin 5Octal pin 2
Noval pin 6Octal pin 7
Noval pin 8 ja 9 (Zener)Octal pin 3
ei kytkettyOctal pin 1
ei kytketty Octal pin 6

Mitatessa kannattaa tarkistaa vastakkaisen puolen kaikki nastat esim. Mitatessa Noval kannan pin 6:a, käy läpi kaikki Octal-kannan kontaktit. Muissa pinneissä ei tule olla kytkentää paitsi octal kannan nastassa 7. Mikäli yleismittari piippaa väärässä paikassa, on kytkennässä oikosulku / vikaa. Mikäli taulukossa on merkintä Zener, yleismittari näyttää 0.7V kynnysjännitettä diodin johtosuuntaan.

Voit halutessasi porata 2mm reiän mittapäälle jotta voit mitata putken katodivirran. 2mm reikä on juuri sopiva mittapäälle. Reiän voi porata noval-kannan pinnin 3 (ja) tai 7 kohdalle riippuen siitä kumpi puoli kannasta jää vahvistimessa takalevyn suuntaan.