UralTone SR 2.0 vahvistinrakennussarjan kuvalliset ohjeet

UralTone SR 2.0 on kompaktiin koteloon koteloitu versio UralTone SR -sarjasta. Vahvistimen kytkentä on sama kuin SR sarjan perusversio, eli kytkennästä on jätetty pois tremolo ja kaiku. Muut ominaisuudet ja soundi ovat samat.

UralTone SR 2.0 Layout

UralTone SR 2.0 Osalista - BOM - Bill of materials

Vahvistimen rakentaminen

Tarkista aina ensin, että kaikki osat ovat mukana toimituksessa. Jos löydät puutteita ota yhteyttä sähköpostitse tai sivujen "ota yhtettä" lomakkeen kautta. Huomaa, että komponentit voi olla hiukan eri näköisiä kuin valokuvissa. Huomaa, myös että osien jännitekestot voivat olla korkeampia kuin mitä listassa lukee. Lue osalistan ja layoutkuvat huomiot tarkasti.

Linkin layout ja osalista ovat aina uusimpia kun taas tämän sivun kuvat ovat tarkoitettu rakentamisen avuksi helpottamaan rakentamista ja ymmärtämään laitteen rakennetta. Käytä aina layout-kuvaa ja osalistaa ensisijaisena ohjeena. Sivun kuvat toimivat apuna rakentamisen ohella kun rakennat sarjaa.

Vahvistimen rakentamisessa on kolme työvaihetta: runkoon asennettavien osien asennus, kytkentälevyn asennus ja kytkentälevyn asennus runkoon ja levyn johdotus. Kaksi ensimmäistä voi tehdä valinnaisessa järjestyksessä. Tässä artikkelissa edetään yllämainitussa järjestyksessä.

Oheisen artikkelin kuvat ovat otettu SR2.0 prototyypin rakentelusta sen eri vaiheissa. Kuvasarja ei ole täydellinen, mutta antaa suuntaviivoja rakentamiselle.

Kiinnitä kaikki etu- ja takalevyn osat: kytkimet, potentiometrit, liittimet ym. Asenna etu- ja takapaneelit paikoilleen tässä työvaiheessa.

Kun paneelit ovat valmiit, asenna kanteen muuntajien läpiviennit ja putkien kannat. Asenna kytkentälevyn korokkeet. Kaksi korokkeista tulee verkkomuuntajan alle joten nämä tulee asentaa ennen muuntajia. Näissä käytetään uppokantaruuveja. Lopuksi asenna muuntajat.

Viimeisenä asenna kanteen muutajat. Osassa sarjoissa verkkomuuntaja on kotelon läpi asennettavaa mallia. Osasarjan mukana tulevat pystyasennus end bellit. Avaa muutajapakan ruuvit ja asenna kulmakiinnityksellä varustetut päädyt paikoilleen. Asenna läpivientikumit toiseen päätyyn.

Tee kaikki johdotukset jotka voi tehdä muuntajien johdoilla. Näitä ovat verkkovirran sisääntulo, verkkokytkin, anodivirran sulake, päätemuuntajan toisio; impedanssivalintakytkin ja kaiutinlähdöt sekä anodien johtimet päätemuutajalta kannoille.

HUOM: Yllä oleva kuva on otettu prototyypistä kytkentälevyn vaihdon välissä. Kuvassa on johdot putkien kannalla sekä hehkujen kaapelointi. Älä tee näitä vielä. Hehkun johdotus on helpompi tehdä myöhemmin jolloin kaapeli ei ole rakennettaessa tiellä. Älä lyhennä muuntajien asentamattomia johtimia vielä.

Takapaneelin johdotus

Etupaneelin johdotus.

Vahvistimen runko on näiltä osin valmis ja sen voi laittaa syrjään piirilevyn rakentamista varten.

Juota kaikki komponentit kytkentälevylle. Jokaista osanumeroa vastaava osan arvo löytyy osaluettelosta. Muutamia huomioita: Päätteen katodivastus asennetaan turret-nastoille. Samanlaisia nastoja käytetään suojahilavastuksilla. Nämä voi puristaa levyyn kiinni työhön tarkoitetulla työkalulla tai juottaa kiinni. Vastuksia R4, R5 ja R17 ei juoteta levylle, vaan nämä tulee suoraan etuasteputken kannalle ja sisääntulon jakkiin. Osat kannattaa juottaa tyypeittäin (vastukset, diodit...) sekä näiden korkeuden mukaan. Näin osat pysyvät juotettaessa levyn pinnassa kiinni. Jäsentely helpottaa myös työn hallintaa. Kun levy näyttää kuten kuvassa, se asennetaan koteloon.

Kun levy on kiinni asenna virtalähteen mosfet paikoilleen. Tästä on tarkennettu ohje layout-kuvassa. Juota lyhyet johdot putken kannoita piirilevylle. Kannan nastaa vastaa levyllä sama numero. Pidä johtimet sopivan lyhyinä. Toimivin asennus on se, jossa johto kulkee omaa reittiään levyltä kannalle menemättä nipussa muiden kanssa. Juota myös lyhyet johdot etulevyn potentiometreille. Pidemmät takalevyn potentiometrien vedot kannattaa kiertää yhteen. Juota pääteputkien kannan ja levyn väliin tulevat vastukset.

Viimeisenä tehdään hehkujen johdotus. Jaa sarjan mukana tullut vihreä yksisäikeinen johdin kahteen osaan. Aloita etuasteputkelta, juota päät kiinni ja ala punoa. Ole huolellinen, siisti kierretty punos pitää häiriöt minimissä. Etene seuraavan putken kannalle, leikkaa johtimet ja juota kiinni sekä kierretyt päät, että kaksi uutta johdinta. Näillä jatkat taas seuraavalle jne.

Kiertokytkimen johdotuksen voi tehdä osin käyttämällä komponenttien leikattuja kytkentälankoja. Pidemmät vedot, tai suojaamattomien johtimien yli ja ristiin menevät vedot kannattaa tehdä suojatulla johtimella, tai käyttää kutistesukkaa kytkentälangan päällä.

Suojahilavastus asennetaan toisesta päästä turret-nastan päähän. Huomaa vieressä oleva hilan grid-stopper vastus.

Etuasteen hilan johtimet tehdään suojatusta kaapelista jonka vastuksen päästä leikellään suojasukka lyhyeksi. Maadoitus tulee vain toiseen päähän. Signaalijohtimen päähän kolvataan vastus ja liitos suojataan kutistesukalla.

Suojattu johdin juotetaan sekä suojamaasta, että signaalijohtimesta lähdön puolella.

Särökanavan tone ja gain -potentiometrien keskinastat sillataan ja keskinastoista vedetään suojatulla kaapelilla veto etuasteputkelle.

Nyt vahvistin on rakennettu! Ennen sähköjä tarkista vielä kytkentä. Kun tarkistus näyttää hyvältä, asenna verkkosulake ja anodijännitteen sulakeet takapaneeliin. Älä kytke sähköjä vielä ja jätä putket asentamatta. Mittaa yleismittarilla rungon metallipinnasta piirilevyn GND REF -pisteen välinen resistanssi. Tämän tulee olla nollassa. Seuraavaksi mittaa mittapisteen TP A sekä diodin D8 katodi ja rungon välinen resistanssi. Tämän lukeman tulee olla ensin pieni mutta nousta saman tien useapaan kymmeneen, sataan kilo-ohmiin. Jos mittari näyttää pientä resistanssia tai nollaa, kytkennässä on oikosulku. Hyväksyttävien mittausten jälkeen voit kytkeä vahvistimeen virrat. Ilman putkia pisteessä TP A:ssa on joku jännite, riippuen headroom säätimen asennosta. Kierrä säädintä täydelle jännitteelle.

Asenna putket ja kiinnitä vahvistin keinokuormaan tai kaiuttimeen. Avaa varovasti volume ja gain säätimiä. Jos kaikki näyttää olevan kunnossa, tarkista mittapisteiden jännitteen layout-kuvan mukaisesti. Mittapisteiden arvot ovat annettu Headroom-säädön ollessa täysillä.

Mikäli laite kuulostaa epäterveeltä, rutisee, paukkuu tai savuaa, sammuta virrat ja tarkista kytkentä huolella läpi. Poikkeamat mittapisteissä kertovat usein mahdollisista vian sijanneista.

Tuki

Annamme mieluusti teknistä tukea! Jotta saat parhaan mahdollisen tuen lähesty meitä sähköpostitse ja mainitse ensimmäisessä viestissä seuraavat asiat:

  1. Mikä rakennussarja on kyseessä
  2. Oma nimesi, puhelinnumerosi ja tilausnumero (jos löytyy)
  3. Kuvaile ongelma mahdollisimman tarkasti. Saamme paljon viestejä, joten emme aina muista vaikka asiasta olisi puhuttu esim. puhelimessa. Eli kerro aina kaikki asiat uudestaan.
  4. Älä koskaan poista ketjusta vanhoja viestejä
  5. Pyrimme vastaamaan 12-24h aikana arkisin, mutta joskus tuessa on ruuhkaa. Jos et saa vastausta kahden päivän kuluessa ota uudestaan yhteyttä.

Toivomme yhteydenottoa sähköpostilla. Vaikka se vaihtoehtona tuntuu hitaammalta kuin puhelinsoitto, usein ongelman ratkaisu on helpompaa kun voimme puolestamme miettiä asiaa ennakkoon, etsiä tietoa ym. ennen vastaamista. Puhelimessa asiaan perehtyminen on huomattavasti pintapuoleisempaa.

[related_products is_auto_added="1"]